Πλεύρης: Ποιοτικά κριτήρια vs clawback για τα διαγνωστικά

Για μία ακόμη φορά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται για το clawback το οποίο επιβάλλεται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο εκτιμάται σύμφωνα με τους ίδιους σε  πάνω από 1 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα για το λόγω αυτό έχει προγραμματιστεί σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρει ότι κατανοεί το πρόβλημα και ότι μέσω της θέσπισης ποιοτικών κριτηρίων θα υπάρξει αξιοκρατία στις αποζημιώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών και με το τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί το clawback από την ερχόμενη χρονιά.

Ο Υπουργός μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το claw back είναι ένα διαχρονικό θέμα το οποίο υπήρχε και τουλάχιστον είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι είναι παράλογο ένας θεσμός που ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη στον πάροχο ενώ είναι δουλειά του κράτους να βλέπει εάν και εφόσον υπάρχει προκλητή ζήτηση και να την περιορίζει”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι λόγω της πανδημίας “έχουν μπει χρήματα, έχουν μπει γύρω στα 70 εκατομμύρια προς τα διαγωνιστικά, όμως αυτό το οποίο είναι βασική μας πολιτική, στην αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ είναι ότι στηριχθήκαμε πάρα πολύ στους ποιοτικούς δείκτες. Και ήδη λόγου χάρη για τους μαγνητικούς και τους αξονικούς έχουν βγει τα ποιοτικά κριτήρια και πια οι πάροχοι αποζημιώνονται όχι οριζόντια αλλά με βάση την ποιότητα που έχουν. Έτος μηχανήματος, τομές ή tesla τα οποία είναι ώστε αυτός που επενδύσει και έχει καλύτερα μηχανήματα και καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό να παίρνει περισσότερα χρήματα”.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ακόμη ότι πλέον στο υπουργείο είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν ότι όσες κατηγορίες μπαίνουν στα ποιοτικά κριτήρια, αυτές οι κατηγορίες θα εξαιρούνται και από το claw back.

“Εμείς λοιπόν το 2023 θα είμαστε έτοιμοι με όσους κατατάσσουμε ποιοτικά και άρα αξιολογούμε ότι η υπηρεσία που λαμβάνουμε έχει αξιολογηθεί με ποιοτικούς δείκτες. Αυτές οι κατηγορίες δεν θα πληρώνουν clawback. Όλη η κατηγορία θα αξιολογείται, αλλά και αυτός που έχει λιγότερο μηχάνημα, καλό μηχάνημα, επειδή θα έχει υποστεί μικρότερο κόστος, μικρότερη αποζημίωση θα έχει από τον ΕΟΠΥΥ απ’ ότι έχει αυτός που επενδύσει, συνολικά η κατηγορία θα ευνοείται και όλη αυτή η κατηγορία θα ξέρει από την αρχή τους όρους” τόνισε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ακόμη ότι “αυτός που έχει τους ποιοτικούς δείκτες ,τους σωστούς και τους πιάνει στο σύνολό τους, παίρνει το σύνολο της αποζημίωσης. Αυτοί που έχουνε λιγότερους ποιοτικούς δείκτες θα παίρνουν λιγότερη αποζημίωση, αλλά θα ξέρουν συνολικά όλοι από την αρχή ότι δεν θα πληρώνουν clawback. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα να συνδέσουμε την ποιότητα με την αποζημίωση, πράγμα που θα δώσει κίνητρο σε όλους να γίνουν καλύτεροι και θα εξαλείψει πλήρως το clawback και θα είμαστε έτοιμοι για τις κατηγορίες που μπαίνουν, σας είπα μία, αξονικές και μαγνήτες”.

ΕΟΠΥΥclawbackΔιαγνωστικά ΚέντραΘάνος Πλεύρης