Πλεύρης: Ζητά από τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματα ελλειπτικών φαρμάκων

Με κυρώσεις και ανάκληση άδειας της λειτουργίας τους κινδυνεύουν οι φαρμακαποθήκες εάν δε δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να αναφέρουν ό,τι απόθεμα έχουν σε φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία και απαγορεύεται η εξαγωγή τους σε άλλες χώρες.

Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο υπουργός Υγείας ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργιας τους.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Υπολογίζεται ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν περίπου 200 σκευάσματα, πολλά εκ των οποίων καθημερινής χρήσης. Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε επικαιροποιημένη λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών. Σύμφωνα με την απόφαση, “μπλόκαραν” οι εξαγωγές επιπλέον 74 σκευασμάτων. Από τον Σεπτέμβριο ήταν σε απαγόρευση 79 φάρμακα, για τα 12 εκ των οποίων άρθηκε η απαγόρευση, μετά τη διαπίστωση ομαλοποίησης της επάρκειας στην ελληνική αγορά. Προστέθηκαν, όμως, ακόμη 74 σκευάσματα με το σύνολο της λίστας να περιλαμβάνει 141 φάρμακα τα οποία απαγορεύεται να εξαχθούν σε άλλες χώρες.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας έχει επίσης λάβει τα εξής μέτρα: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση ελλειπτικών φαρμάκων όπως και αύξηση των εισαγωγών. Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Πλεύρης κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει πέντε πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Σε περιπτώση που συμβαίνει αυτό ζήτησε να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. “Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών”, τόνισε.

φαρμακοποιοίΥπουργείο Υγείαςφαρμακαποθήκεςέλλειψη φαρμάκων