Πλησίασε το 1 δις. ευρώ το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον ΕΟΠΥΥ στο εξάμηνο

Στα 958 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 το κόστος αποζημίωσης για το ΕΟΠΥΥ, από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που προμηθεύτηκαν οι ασφαλισμένοι από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Ελέγχου και Εκκαθάρισης Συνταγών της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, από την αρχή Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ο ΕΟΠΥΥ εκκαθάρισε 36.474.760 συνταγές με το συνολικό κόστος για τον οργανισμό να διαμορφώνεται στα 958.467.040 ευρώ.

Τα επίσημα αλλά κατ’ εκτίμηση του οργανισμού στοιχεία, επιβεβαιώνουν το σχετικό ρεπορτάζ του healthmag.gr (εδώ) στο οποίο είχαμε αναφέρει το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης για το δευτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016. Με βάση λοιπόν τις αναφορές του ΕΟΠΥΥ και αν υπολογίσουμε ότι η μέση συμμετοχή ανά ασφαλισμένο είναι της τάξης του 25-26%, προκύπτει ότι στο εξάμηνο η συνολική αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων που διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και φυσικά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, φτάνει τα 1,28 δις. ευρώ. Σε ετήσια βάση προκύπτει δηλαδή ότι ο τζίρος των φαρμακείων από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι της τάξης των 2,5-2,6 δις ευρώ.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι από τη στιγμή που το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 958 εκατ. ευρώ, και η πρόβλεψη για φαρμακευτική εξωνοσκομειακή δαπάνη είναι για τους έξι μήνες 972,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή το ήμισυ της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης των1.945 εκατ. ευρώ) , τότε όλη η υπέρβαση αυτής της δαπάνης η οποία προκαλεί και το σχετικό clawback για τις φαρμακευτικές, προκύπτει από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Από εκεί δηλαδή που διακινούνται τα ακριβά φάρμακα και τα οποία καλύπτονται στο 100% από τον οργανισμό και λογικά δεν υπάρχει λόγος οι σχετικές συνταγές των φαρμάκων αυτών να παίρνουν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν χρειάζεται να αποδώσει χρήματα… στον εαυτό του.

Με έναν πρόχειρο λοιπόν υπολογισμό και αφού το clawback για το πρώτο εξάμηνο είναι της τάξης των 210 εκατ. ευρώ, θα έλεγε κανείς ότι η αξία των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας και αυτά για νοσοκομειακή χρήση για τις ιδιωτικές κλινικές. Ένα ποσό που δείχνει αρκετά κοντά και με τις σχετικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει κατά καιρους.

Όγκος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ το πρώτο εξάμηνο του 2016 διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 98.035.787 συσκευασίες φαρμάκων. Ο όγκος αυτό πλησιάζει κατά πολύ την εκτίμηση ότι τα καλυπτόμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 200 εκατ. συσκευασίες. Ποσότητα όμως η οποία απέχει αρκετά από τον εκτιμώμενο όγκο των διακινούμενων συνταγογραφούμενων φαρμάκων η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 300 εκατ. τεμάχια. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι 1 στα 3 συνταγογραφούμενα φάρμακα που αγοράζει κάποιος από το φαρμακείο δεν… συνταγογραφείται. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, 1 στα 3 φάρμακα που πωλούνται δεν συνοδεύεται από συνταγή που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Μπορεί να δίνονται με ιδιωτική συνταγή γιατρού.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν φτηνά σκευάσματα, προτιμούν να τα αγοράζουν μόνοι τους παρά να επωμισθούν το κόστος μας επίσκεψης σε γιατρό. Επίσης το 40% των σκευασμάτων που κυκλοφορεί έχει τιμή κάτω των 10 ευρώ.
Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ διαπιστώνουμε ότι η ο μέσος μηνιαίος όγκος συνταγών είναι 6.079 και το μέσο κόστος ανά συνταγή για τον ΕΟΠΥΥ είναι της τάξης των 26,3 ευρώ.

ΚΜΕΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Ελέγχου και Εκκαθάρισης Συνταγών του ΕΟΠΥΥ – ΚΜΕΣ έχει πλέον εξελιχθεί σημαντικά και μέσω της αναβάθμισή τους μπορεί να γίνει το «ηελκτρονικό μάτι» του οργανισμού το οποίο να συμβάλλει σημαντικά στο έλεγχο της δαπάνης. Βεβαία αυτό μπορεί να γίνεται και σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, η οποία έχει διασυνδέσει τους γιατρούς που συνταγογραφουν με τα φαρμακεία και η οποία συλλέγει πολύτιμα στοιχεία επίσης. Όμως όσον αφορά στο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ και τη δημόσια δαπάνη αυτός που είναι υπεύθυνος είναι το εν λόγω τμήμα.
Παράλληλα μέσω του τμήματος ολοκληρώνονται πλέον πιο γρήγορα οι εκκαθαρίσεις για τους φαρμακοποιούς και παρέχεται σε όλους τους φορείς του κλάδου των φαρμάκων σημαντική πληροφόρηση.