Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Η “αόρατη” νόσος που δυσχεραίνει την αναπνοή – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Janssen Ελλάδος, φαρμακευτική εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, αφοσιωμένη στην ενημέρωση για τη νόσο της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) δημιούργησε μια καμπάνια ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

Κεντρικό εικαστικό της εκστρατείας ενημέρωσης, αποτελεί μια ανθρώπινη φιγούρα, η οποία σταδιακά αναδύεται από την θάλασσα, επειδή η ανάσα τελειώνει. Η εικόνα αυτή παραπέμπει στην έντονη και ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή, που αντιμετωπίζει ο ασθενής με αδιάγνωστη ΠΑΥ. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η τεράστια σημασία, που έχει η αναγνώριση των μη ειδικών συμπτωμάτων, καθώς και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης, προτού η νόσος εξελιχθεί, δίνοντας έμφαση και προτροπή στο κοινό να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό.

Τι είναι όμως η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ);

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) αποτελεί μία προοδευτικά επιδεινούμενη νόσο, η οποία προσβάλλει περίπου 15-60 περιστατικά ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Προσβάλλει συχνότερα γυναίκες, αλλά και άνδρες με μέση ηλικία πλέον εμφάνισης τα 50 με 65 έτη, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας. Σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Η ΠΑΥ προκαλείται από εξαιρετικά υψηλή πίεση στις αρτηρίες, που οδηγούν από την καρδιά στους πνεύμονες, γνωστές ως πνευμονικές αρτηρίες. Η αύξηση αυτή της αρτηριακής πίεσης καταπονεί την καρδιά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το βασικότερο σύμπτωμα της ΠΑΥ αποτελεί η δύσπνοια, ειδικά κατά την άσκηση. Ο ασθενής ίσως αισθάνεται πως δεν μπορεί να εισπνεύσει αρκετό αέρα και “πνίγεται”, ενώ μπορεί να παρατηρηθούν επίσης κόπωση, ίλιγγος και ζαλάδες.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΠΑΥ μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως συγγενή καρδιοπάθεια ή νόσο του συνδετικού ιστού.

Ποια είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και οι ασθενείς λαμβάνουν έγκαιρα θεραπεία, καθότι η ΠΑΥ επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι ζωτικής σημασίας να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις. Ωστόσο, η ΠΑΥ είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Μια βασική πρόκληση είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) δεν είναι ειδικά για την ΠΑΥ και μπορεί εύκολα να γίνει σύγχυση με πολλά άλλα νοσήματα και παθήσεις.

Η όσο το δυνατόν νωρίτερα έναρξη της θεραπείας για την ΠΑΥ είναι τεράστιας σημασίας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ΠΑΥ γίνεται από ιατρούς ειδικούς στη νόσο και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της. Παρότι δεν υπάρχει ακόμα ίαση της ΠΑΥ, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της νόσου.

ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ” – Η εκστρατεία ενημέρωσης από την Janssen Ελλάδος

Η Janssen Ελλάδος, εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή. Για αυτό το σκοπό η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Gisella Dante δήλωσε: «H Janssen είναι ένας οργανισμός με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και φυσικά τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Οι αξίες μας σε συνδυασμό με την επιστημονική μας καινοτομία και το κοινωνικό μας αποτύπωμα, αποτελούν οδηγούς για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» είναι μία ακόμη ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών. Στόχος και μέλημά μας να είμαστε αρωγοί και η ενημέρωση για τη σπάνια αυτή νόσο είναι ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της, πάντα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους».

Για την Janssen, σκοπός είναι να μετατραπεί η ΠΑΥ σε μια μακροχρόνια, διαχειρίσιμη νόσο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. H καμπάνια ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, αποσκοπεί στο να προάγει την ενημέρωση και κατανόηση για την ασθένεια, αλλά και να επισημάνει την κρίσιμη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) κα Αναστασία Άνθη, αναφορικά με την ενημερωτική εκστρατεία της ΠΑΥ δήλωσε ότι «παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών».

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση κα Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε «Η δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκινά μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας, αλλά ακριβώς αυτό την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους φορείς της χώρας. Ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, ευελπιστούμε να φέρει σε εμάς τους πάσχοντες εξομάλυνση της πολύ σκληρής καθημερινότητάς μας. Με τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας προς τους εταίρους αυτής της κοινής προσπάθειας, καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν, σκορπίζοντας πανελλαδικά το μήνυμα των Ελλήνων ασθενών με πνευμονική υπέρταση: Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας».

#ΠΑΥ #ΔΩΣΕΑΝΑΣΑΣΤΗΖΩΗΣΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για την ΠΑΥ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα PH HUMAN ebook, η οποία είναι προσβάσιμη για όλους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ph-human.com/ebook/greek.

Janssen ΕλλάδοςΠνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση