ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει ελλείψεις σε νοσοκομειακά φάρμακα – Δυσκολία εύρεσης ενέσιμης φουροσεμίδης

Ελλείψεις νοσοκομειακών φαρμάκων καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέροντας πως αυτό το διάστημα τα νοσοκομεία έχουν δυσκολία να προμηθευτούν ενέσιμη φουροσεμίδη.

“Με διαρκή προσπάθεια οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία να μην αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με έλλειψη φαρμάκων, παρά τις δυσκολίες στην αγορά. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει των ευθυνών του τον ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και εταιρείες. Αυτές τις ημέρες τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα ενέσιμης φουροσεμίδης(Lasix). Βασικότατο φαρμακο”, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, και προσθέτει: “Η μία εταιρεία έχει δηλώσει έλλειψη στον ΕΟΦ και η δευτερη εταιρεία που προμηθεύει τα νοσοκομεία με το εν λόγω φάρμακο δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των νοσοκομείων. Φυσικά τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν επικοινωνήσει πολλές φορές με τον ΙΦΕΤ προκειμένου να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τώρα καλύπτονται οι ανάγκες στα νοσοκομεία οριακά. Ωστόσο, η δυσκολία εύρεσης του συγκεκριμένου σκευάσματος δημιουργεί αγωνία στους γιατρούς και εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών και ειδικά καρδιολογικών περιστατικών.
“Επιτέλους ΕΟΦ και ΙΦΕΤ να κάνουν τη δουλειά τους. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τρείς μήνες. Οι εταιρείες δήλωσαν την έλλειψη του εν λόγω φαρμάκου στον ΕΟΦ και πότε; Εαν τη δήλωσαν έγκαιρα τι μέτρα πήρε ο ΕΟΦ;”, διερωτάται ο κ. Γιαννάκος. Σημειώνει δε ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει στη διάθεσή της έγγραφα νοσοκομείου που επισημαίνουν την έλλειψη του φαρμάκου. “Να ληφθούν μέτρα να ομαλοποιηθεί η προμήθεια του φαρμάκου στα νοσοκομεία. Να σταματήσει η συνεχής αγωνιώδης προσπάθεια του προσωπικού να μην λείψουν φάρμακα από τους ασθενείς. Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν εμειναν ακάλυπτοι ασθενείς. Μην το δούμε να συμβαίνει τώρα”.

Τα ιδιωτικά φαρμακεία

Οσον αφορά στην τροφοδοσία των ιδιωτικών φαρμακείων με φάρμακα της καθημερινότητας, μετά τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τον εφετινό χειμώνα, παραμένουν δύο σοβαρές κατηγορίες ελλείψεων, σύμφωνα με πληροφορίες από τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών. Η πρώτη αφορά σε παλιά, κοινά αντιβιοτικά, κυρίως ό,τι έχει ως βάση την αμοξυκιλλίνη, με τις ελλείψεις να αποδίδονται σε δυσκολία εύρεσης δραστικών ουσιών. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και παιδικές αντιβιώσεις, σε μορφή σιροπιού. Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε συγκεκριμένες ινσουλίνες για διαβητικούς ασθενείς και ο λόγος ελλείψεων αποδίδεται σε προβλήματα παραγωγής.

Για το υπόλοιπο 95% των περιπτώσεων ελλείψεων φαρμάκων, καταγράφεται σημαντική εξομάλυνση της αγοράς. Για την ομαλοποίηση έχουν ρόλο διάφοροι παράγοντες: Καταρχάς απέδωσαν τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Υγείας, δεύτερον η εφοδιαστική αλυσίδα .. κινείται με ταχύτερο ρυθμό, τη στιγμή που έχει μειωθεί κατά πολύ η επίπτωση των λοιμώξεων και συνεπώς η ζήτηση συγκεκριμένων σκευασμάτων. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μάλιστα, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΟΕΔΗΝελλείψεις φαρμάκωννοσοκομειακά φάρμακαφαρμακεία νοσοκομείων