Ποια είναι η καλύτερη στάση του σώματος για να πάρετε ένα χάπι σύμφωνα με μελέτη.

Η στάση του σώματός σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα απορροφάτε το φάρμακο

Όταν έχετε πονοκέφαλο και ψάχνετε για το αναλγητικό, πιθανότατα δεν σκέφτεστε τη θέση του σώματός σας όταν παίρνετε το χάπι. Αλλά μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπιστώνει ότι η στάση σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά – όσο και μια ώρα παραπάνω – στο πόσο γρήγορα το σώμα σας απορροφά το φάρμακο.

Τα ευρήματα βασίζονται σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο μοντέλο που προσομοιώνει τη μηχανική της διάλυσης του φαρμάκου σε ένα ανθρώπινο στομάχι.

«Ήμασταν πολύ έκπληκτοι που η στάση του σώματος είχε τόσο τεράστια επίδραση στον ρυθμό διάλυσης ενός χαπιού», δήλωσε ο  συγγραφέας Rajat Mittal, μηχανικός του Johns Hopkins και ειδικός στη δυναμική των υγρών. «Ποτέ δεν σκέφτηκα αν το έκανα σωστά ή λάθος, αλλά τώρα σίγουρα θα το σκέφτομαι κάθε φορά που παίρνω ένα χάπι».

Το έργο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Physics of Fluids .

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μοντέλα για να αναπαριστούν αυθεντικά τη λειτουργία πολλών σημαντικών οργάνων, κυρίως της καρδιάς. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε από την ομάδα, που ονομάζεται StomachSim, φαίνεται να είναι ένα από τα πρώτα που μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ρεαλιστική προσομοίωση του ανθρώπινου στομάχου. Συνδυάζοντας τη φυσική με την εμβιομηχανική και τη μηχανική των ρευστών, το StomachSim μιμείται αυτό που συμβαίνει μέσα στο στομάχι καθώς αφομοιώνει την τροφή, ή σε αυτήν την περίπτωση, το φάρμακο.

Τα περισσότερα χάπια δεν αρχίζουν να λειτουργούν έως ότου το στομάχι εκτοξεύσει το περιεχόμενό τους στο έντερο. Έτσι, όσο πιο κοντά προσγειώνεται ένα χάπι στο τελευταίο μέρος του στομάχου, το άντρο, τόσο πιο γρήγορα αρχίζει να διαλύεται και να αδειάζει το περιεχόμενό του μέσω του πυλωρού στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Εάν στοχεύετε ένα χάπι για αυτό το μέρος του στομάχου, η στάση του σώματος είναι κρίσιμη για να παίξετε τόσο τη βαρύτητα όσο και τη φυσική ασυμμετρία του στομάχου.

Η ομάδα δοκίμασε τέσσερις στάσεις. 

  • Η λήψη χαπιών ενώ ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά ήταν μακράν η καλύτερη, στέλνοντας χάπια στο βαθύτερο μέρος του στομάχου για να επιτύχετε ρυθμό διάλυσης 2,3 φορές πιο γρήγορα από ακόμη και σε όρθια στάση. 
  • Το να ξαπλώνεις στην αριστερή πλευρά ήταν το χειρότερο. Η ομάδα εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι εάν ένα χάπι χρειάζεται 10 λεπτά για να διαλυθεί στη δεξιά πλευρά, μπορεί να χρειαστούν 23 λεπτά για να διαλυθεί σε όρθια στάση και πάνω από 100 λεπτά όταν ξαπλώνει στην αριστερή πλευρά.

«Για τους ηλικιωμένους, τους καθιστικούς ή κλινήρης ανθρώπους, είτε στρίβουν προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε ο Mittal.

Το να στέκεσαι όρθιος ήταν μια αξιοπρεπής δεύτερη επιλογή, ουσιαστικά συνδεδεμένη σε αποτελεσματικότητα με το να είσαι ξαπλωμένος σε ευθεία πλάτη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τι στομάχια που δεν λειτουργούν σε πλήρη ισχύ λόγω της γαστροπάρεσης που προκαλείται από ασθένειες όπως ο διαβήτης και το σύνδρομο Πάρκινσον σήμαιναν για τη διάλυση των χαπιών. 

Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στις συνθήκες του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφορές στην έκβαση ενός από του στόματος φαρμάκου, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jae Ho “Mike” Lee, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Johns Hopkins.

Ο αντίκτυπος της στομαχικής νόσου στη διάλυση του φαρμάκου ήταν παρόμοιος με εκείνον της στάσης του σώματος – γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η διαφορά στη στάση.

 Η ίδια η στάση έχει τόσο τεράστιο αντίκτυπο, είναι ισοδύναμο με το στομάχι κάποιου να έχει μια πολύ σημαντική δυσλειτουργία όσον αφορά τη διάλυση του χαπιού 

Μελλοντική εργασία θα προσπαθήσει να προβλέψει πώς οι αλλαγές στην εμβιομηχανική του στομάχου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα φάρμακα, τον τρόπο επεξεργασίας της τροφής στο στομάχι και την επίδραση της στάσης και της γαστροπάρεσης στην πέψη των τροφών.

χάπιαfront-stories