Ποια είναι τα 22 αγαπημένα τυριά παγκοσμίως

Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ότι (σχεδόν) όλοι αγαπούν το τυρί.  
Και είναι μια αλήθεια σχεδόν το ίδιο παγκοσμίως αναγνωρισμένη ότι η Ευρώπη κάνει μερικά από τα καλύτερα.
 Υπάρχουν τυριά που εφευρέθηκαν πριν από αιώνες από μοναχούς, τυριά που κάνουν την εμφάνισή τους στην κλασική λογοτεχνία και τυριά στα οποία δίνονται σκόπιμα παραποιημένα ονόματα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τα δοκιμάσουν.
Υπάρχουν μυρωδάτα τυριά, τυριά με πρόσθετη στάχτη, τυριά που φτιάχνονται με τρόπους που προκαλούν το στομάχι και μερικά από τα πιο ακριβά τυριά στον πλανήτη.
Ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο τυρί:

Grana Padano

Πιο φθηνό από την παρμεζάνα, το Grana Padano είναι η κινητήρια δύναμη των ιταλικών πιάτων με ζυμαρικά.
Όλοι γνωρίζουν την παρμεζάνα, φυσικά, αλλά μπορεί να μην είστε τόσο εξοικειωμένοι με αυτό το άλογο ιταλικών τυριών, το Grana Padano. Όπως η παρμεζάνα, προέρχεται από την Emilia Romagna στη βόρεια Ιταλία. και όπως και η παρμεζάνα, η γεύση του με ξηρούς καρπούς και η υφή που ξεφλουδίζει είναι τέλεια για να την ρίξετε σε σαλάτα ή την τρίψετε σε ζυμαρικά.

Γραβιέρα

Σε όλους αρέσει η γλυκό-αλμυρή γραβιέρα.  Με τη γραβιέρα, παίρνετε και τα δύο — συν έναν χαρακτηριστικό ξηρό καρπό που μειώνει τη γλύκα κατά ένα βαθμό. Κατασκευασμένο στην Ελβετία — το ίδιο το χωριό Gruyères απολαμβάνει προστατευόμενη θέση για το τυρί του — είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά της Ευρώπης, συνδυάζεται τέλεια με τσάτνεϊ ή μαρμελάδα ή ενσωματώνεται σε συνταγές (ακόμη και απλές όπως croque monsieur).

Serra da Estrela

Το Serra de Estrela είναι τόσο σπάνιο που είναι επίσημα προστατευόμενο τυρί.  Αυτό το πικάντικο τυρί, το αγαπημένο των Πορτογάλων, χαρακτηρίζεται ως προϊόν υπό εξαφάνιση από το κίνημα Slow Food και έχει λάβει καθεστώς προστασίας από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κατασκευαστεί μόνο σε μια μικρή περιοχή της ορεινής περιοχής Serra da Estrela και οι παραγωγοί πρέπει να ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες. Φτιαγμένο κατά τους χειμερινούς μήνες από πρόβειο γάλα, είναι ένα τυρί που αλείφεται και έχει εξαιρετική γεύση όσον αφορά τη γεύση.

Χαλούμι

Πιθανότατα είχατε τη χαρά να φάτε χαλούμι: αλμυρό, λαστιχένιο τυρί που ψήνεται στην τελειότητα. Συνήθως αναμειγνύεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, το χαλούμι προέρχεται από την Κύπρο, αλλά πλέον αποτελεί βασικό προϊόν σε όλη την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Ψήστε το μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό εξωτερικά για την καλύτερη εμπειρία.

Κασέρι

 Ενα εξαιρετικά καλοστρογγυλεμένο τυρί που ταιριάζει υπέροχα μόνο του, με τσάτνεϊ, σε συνταγές ή σε απλό ψητό σάντουιτς.

Manchego

Αυτό είναι το βασιλικό τυρί της Ισπανίας για έναν λόγο: πικάντικο χωρίς να είναι ιδιαίτερα πικάντικο, σκληρό αλλά με μια ωραία εύθραυστη άκρη και συνδυάζεται τέλεια με membrillo — μαρμελάδα κυδώνι.   Φτιαγμένο από μη παστεριωμένο πρόβειο γάλα, ωριμάζει για οτιδήποτε από μερικούς μήνες έως δύο χρόνια — όσο περισσότερο, τόσο πιο ταγέρ και εύθραυστο γίνεται.

Morbier

Η γκρίζα ράβδος που διασχίζει το κέντρο κάνει το Morbier ένα από τα πιο όμορφα τυριά στη λίστα μας. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι στάχτη — σκορπισμένη στο πρώτο στρώμα πριν από την προσθήκη του δεύτερου (αρχικά, γινόταν με πρωινό και βραδινό γάλα, αν και αυτό δεν ισχύει πλέον). Όχι ότι θα το δοκιμάσετε – το Morbier, το οποίο έχει προστατευμένη κατάσταση, είναι απαλό και κρεμώδες, με μια ελαφρώς πικρή επίγευση που το εμποδίζει να είναι de trop .

Bitto

Το Bitto που απειλείται με εξαφάνιση είναι ένα από τα πιο ακριβά τυριά.  Αυτό το τυρί 2.000 ετών, που παρασκευάζεται στις Οροβικές Άλπεις της Βόρειας Ιταλίας από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, έχει την ιδιότητα “Presidio Slow Food”, που σημαίνει ότι είναι προϊόν υπό εξαφάνιση, το οποίο συνήθως κοστίζει περισσότερο από την τιμή στην οποία πουλάει.  Το τελευταίο μέρος δεν ισχύει απαραίτητα για το Bitto, ωστόσο, καθώς τα καλά πράγματα — τα οποία μπορούν να παλαιωθούν για έως και 10 χρόνια — μπορούν να εξασφαλίσουν μερικές από τις υψηλότερες τιμές στον πλανήτη για το τυρί.

 

Havarti

Το δανέζικο Havarti είναι ένα εξαιρετικό τυρί ψησίματος.  Δεν είναι μόνο το χαλούμι που ψήνεται καλά. Το Havarti μαλακώνει υπέροχα κάτω από μια σχάρα, και είναι επίσης καλά ως τυρί σε φέτες. Ήπιο στη γεύση και ημίσκληρο, πήρε το όνομά του από το Havartigården, τη φάρμα της Hanne Nielsen, η οποία ταξίδεψε με τράτα στην Ευρώπη για να μάθει τις καλύτερες τεχνικές παρασκευής τυριού, πριν επιστρέψει στη Δανία και κάνει τα μαγικά της στο τοπικό γάλα.

Wensleydale

Το Wensleydale με φρούτα όπως βατόμουρα και κράνμπερι είναι ένα κλασικό εορταστικό φαγητό στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Το Cheddar μπορεί να είναι το πιο διάσημο τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά λίγοι Βρετανοί θα ήταν χωρίς το Wensleydale. Ειδικά, δηλαδή, περίπου την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν το Wensleydale γεμιστό με κράνμπερι είναι ότι πρέπει στις πιατέλες τυριών. Φτιαγμένο από μοναχούς στη βόρεια Αγγλία από τη μεσαιωνική περίοδο, η ήπια γεύση και η εύθρυπτη υφή του το έχουν κάνει ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά της χώρας — είναι ακόμη και το αγαπημένο τυρί των χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων Wallace και Gromit.
Στο Γιορκσάιρ (από όπου προέρχεται) το Wensleydale μπορεί να καταναλωθεί με κέικ φρούτων.

Cabrales

Το Cabrales είναι το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο.  Υπάρχει το μπλε τυρί και μετά υπάρχει το Cabrales, με καταγωγή από τις Αστούριες στη βόρεια Ισπανία και παλαιωμένο σε σπηλιές έως και πέντε μήνες. Ιδιαίτερα πικάντικο — χάρη στις γαλαζοπράσινες φλέβες του και στο κατσικίσιο γάλα αναμεμειγμένο με αγελαδινό και πρόβειο γάλα — είναι ημίσκληρο, σοβαρά αλμυρό και εξαιρετικά νόστιμο.

Comté

Το γλυκό Comte της Γαλλίας έχει πολλά κοινά με τη γραβιέρα.  Αν νομίζετε ότι έχει γεύση σαν γραβιέρα, θα είχατε δίκιο — παρασκευάζεται στην περιοχή Franche-Comté της Γαλλίας, η οποία συνορεύει με την Ελβετία, και είναι επίσης γνωστή ως Gruyère de Comté. Και πάλι, είναι γλυκό, αλλά και ξηρό, με μια καλή αλμύρα, ενώ η συνοχή είναι εξίσου σκληρή. Ωστόσο, οι θιασώτες και των δύο θα πρότειναν ότι η Comté είναι πιο κρεμώδης. Καλύτερα να τα δοκιμάσετε και τα δύο μαζί για να κρίνετε μόνοι σας.

Pecorino romano

Το αλμυρό pecorino romano συνδυάζεται με ζυμαρικά.   Αυτό είναι ένα άλλο από τα υπέροχα τυριά της Ιταλίας. Όπως και η παρμεζάνα και η Grana Padano, είναι συχνά τριμμένη για να την πασπαλίσουμε πάνω σε ζυμαρικά,  το Pecorino έχει αλμυρή γεύση. Μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες περιοχές — η Σαρδηνία κάνει υπέροχο πεκορίνο ρομάνο, όπως και το Λάτσιο, από όπου προήλθε — αλλά είναι πάντα φτιαγμένο από πρόβειο γάλα ( pecora ) και είναι πάντα σκληρό, ξεφλουδισμένο και γεμάτο αλμύρα. Τα διάσημα πιάτα ζυμαρικών της Ρώμης, gricia και amatriciana , χρησιμοποιούν και τα δύο Pecorino.

Bryndza

Το Bryndza σερβίρεται συχνά με ζυμαρικά.  Ένα  πικάντικο λευκό τυρί, το Bryndza μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό ότι προέρχεται από τη Σλοβακία, αλλά τρώγεται παντού γύρω από τα Καρπάθια Όρη και το όνομά του προέρχεται από τη ρουμανική λέξη για το τυρί. Η ελαφρώς ξινή γεύση του και η φύση του που απλώνεται το καθιστά εξαιρετική επικάλυψη σε πιάτα — όπως το bryndzové halušky , ένα δημοφιλές πιάτο με ζυμαρικά της Σλοβακίας.

Γκούντα

Το gouda είναι το πιο διάσημο τυρί της Ολλανδίας.  Η Ολλανδία είναι γνωστή για τα τυριά της. Στην αγορά του Άλκμααρ θα βρείτε τους πάγκους γεμάτους γκούντα, ίσως το πιο διάσημο ολλανδικό τυρί. Ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα, είναι φτιαγμένο από τη μεσαιωνική περίοδο (η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό είναι από το 1184). Μπορεί να παλαιώσει για οτιδήποτε, από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια, και ενώ τα νεότερα τυριά είναι πιο μαλακά και έχουν σχεδόν γλυκιά γεύση

Callu de Cabrettu

Το Calle de Cabrettu δεν θα είναι του γούστου όλων.  Μπορεί να έχετε ακούσει για το Casu Marzu , το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο — αλλά είναι απίθανο να το αγοράσετε, καθώς η πώλησή του έχει απαγορευτεί. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε αυτό το κατσικίσιο τυρί, που παρασκευάζεται επίσης στη Σαρδηνία, η οποία είναι γνωστή για τα πρόβατα και τους βοσκούς της.

Μετσοβόνε

Το Μετσοβόνε είναι ένα τυπικό ελληνικό τυρί.  Ξέρεις τα πάντα για τη φέτα, φυσικά. Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε ένα λιγότερο γνωστό ελληνικό τυρί. Το Μετσοβόνε κατάγεται από  Μέτσοβο. Φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, είτε μόνο του είτε αναμεμειγμένο με λίγο πρόβειο ή κατσικίσιο, είναι ημίσκληρο και φυσικά καπνιστό. Όπως αυτό το άλλο ελληνικό βασικό προϊόν, το χαλούμι, προσφέρεται ιδιαίτερα στο ψήσιμο στη σχάρα.

Vieux-Boulogne

 Λέγεται ότι αυτό είναι το πιο βρωμερό τυρί στον κόσμο — και φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Κατασκευασμένο στη βόρεια παράκτια περιοχή Pas-de-Calaise της Γαλλίας, από τη δεκαετία του 1980, είναι μη παστεριωμένο και μη συμπιεσμένο, καθιστώντας το μαλακό και βρωμερό κάτω από αυτή τη λαμπερή φλούδα πορτοκαλιού. Μην ξεχάσετε να το σερβίρετε με ένα κομμάτι μπαγκέτα.

Jarlsberg

Μπορεί να νομίζετε ότι το γλυκό τυρί με μεγάλες τρύπες σημαίνει μόνο Ελβετία και Ελβετία, αλλά το γλυκό, με ξηρούς καρπούς Jarlsberg είναι από τη Νορβηγία — αν και το ελβετικό Emmenthal εισήχθη στην περιοχή τον 19ο αιώνα, πριν εμφανιστεί το Jarlsberg. Παράγεται επίσης με άδεια στην Ιρλανδία και τις ΗΠΑ — συγκεκριμένα στο Οχάιο.

Gubbeen

Το πιο αγαπημένο τυρί της Ιρλανδίας έχει μια όμορφη, ζαρωμένη φλούδα, στραγγιστό, ημι-μαλακό εσωτερικό — και μια ήπια, αν και ελαφρώς ξηρή γεύση. Σε κάτι πιο δυνατό; Υπάρχει και μια καπνιστή εκδοχή. Ένα γλυκό γεγονός — η φλούδα πλένεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σκλήρυνσης.

Puzzone di Moena

Αυτό το τυρί ονομάζεται “μεγάλο βρωμερό”.  Το όνομα σημαίνει «Η μεγάλη βρώμα από τη Moena», και αυτό θα πρέπει να σας δώσει μια ιδέα για τη γεύση αυτού, από το Trentino στη βόρεια Ιταλία. Ένα παραδοσιακό τυρί του λαού Λαντίν — μια ξεχωριστή εθνότητα που ζει στους Δολομίτες — ήταν αρχικά δημοφιλές στους εργάτες της γεωργίας που τους άρεσε για να εμπλουτίζει την περιορισμένη διατροφή τους. Αρχικά ονομαζόταν Fassa Nostrano, το όνομά του άλλαξε το 1974, μετά από ραδιοφωνική εκπομπή. Τώρα, είναι δημοφιλές σε ανθρώπους που θέλουν απλώς να το φάνε για το όνομα.

Lüneberg

Η ζεστή πορτοκαλί λάμψη που εκπέμπει αυτό το αυστριακό τυρί προέρχεται από το σαφράν που αναμειγνύεται με το γάλα, που λαμβάνεται από αγελάδες που βόσκουν στις ορεινές κοιλάδες γύρω από το Voralberg, στα δυτικά της χώρας. Υπάρχει ισχυρή ελβετική επιρροή σε αυτόν τον τομέα. Το αποτέλεσμα? Έχει μάλλον γεύση σαν ένα πιο αρωματικό, σαφράν Emmental.