Ποια είναι τα βασικά σημεία της φαρμακευτικής πολιτικής Πλεύρη

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη είχε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κατά την οποία συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός δεν φαίνεται να προχώρησε σε κάποιες ανακοινώσεις, αλλά επί της ουσίας επανέλαβε τα βασικά σημεία της πολιτικής την οποία θέλει να ακολουθήσει.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα του προϋπολογισμού τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε “αίτημα” για αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιδιώκει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες να επιφέρουν εξορθολογισμό της δαπάνης και εξοικονόμηση πόρων.

Βασικό όπλο στον εξορθολογισμό αποτελεί η μείωση της άσκοπης συνταγογράφησης και επιδιώκεται να μπουν κόφτες από την ΗΔΙΚΑ ώστε να αποφεύγεται.

Από κει και πέρα μέλημα είναι να ενταθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης και μάλιστα να γίνει ακόμη πιο αυστηρό το υπουργείο στις μειώσεις τιμών τις οποίος επιδιώκει να εξασφαλίσει ώστε να υπάρχουν πραγματικές εξοικονομήσεις.

Αναφέρθηκε και πάλι ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι καταναλώσεις νοσοκομειακών φαρμάκων όπου σε μεγάλο βαθμό οι καταναλώσεις είναι ανεξέλεγκτες. Εδώ χρειάζεται εφαρμογή συστήματος για τον έλεγχο των παραγγελιών και της κατανάλωσης. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν πιο σταθερά διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων.

Σχετικά με το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, για το 2022 δεν φαίνεται να διαφοροποιείται η διαδικασία. Ο υπουργός με τίποτα δεν θέλει να πειράξει τις τιμές. Φαίνεται πως το σύστημα τιμολόγησης που θα εφαρμοστεί στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα είναι το ίδιο που εφάρμοσε και πέρυσι ο Βασίλης Κικίλιας.

Συναντήσεις υπουργού

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Πλεύρη με την ΠΕΦ αποτελεί συνέχεια της πρώτης  συνάντησης γνωριμίας του υπουργού με τους εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων των φαρμακευτικών, ΣΦΕΕ,ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ, πριν μία εβδομάδα . Ως γνωστόν βασικό αγκάθι για τη λειτουργία των φαρμακευτικών είναι το συνεχώς αυξανόμενο clawback.

Σημειώνεται ότι ο νέος Υπουργός Υγείας, θα έχει στις αρμοδιότητες τους τον ΕΟΠΥΥ, τη φαρμακευτική πολιτική αλλά και τις δράσεις το πλαίσιο των υποχρεώσεων του Υπουργείου για το πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά και την κοινοβουλευτική αρμοδιότητα για το σύνολο του έργου του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 η υπέρβαση της δαπάνης φαίνεται να έχει ξεφύγει περαιτέρω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με το νοσοκομειακό φάρμακο να έχει σημαντική επιβάρυνση, πιθανόν λόγω και της μεγάλης χρήσης φαρμάκων στις ΜΕΘ λόγω COVID-19. Σημειώνεται πως οι εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν μέσω της διαπραγμάτευσης για κατηγορίες φαρμάκων, στο πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών, με τροπολογία πέρασαν στο 2022.

ΠΕΦφαρμακευτική δαπάνηΘάνος Πλεύρηςτιμολόγηση φαρμάκων