Ποια φάρμακα καταστρέφουν τα νεφρά όταν λαμβάνονται μαζί με ιβουπροφαίνη

Όποιος λαμβάνει διουρητικό και αναστολέα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RSA) για την υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι προσεκτικός όσον αφορά τη λήψη ιβουπροφαίνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα διουρητικά και οι αναστολείς RSA συνταγογραφούνται συνήθως μαζί για άτομα με υπέρταση και διατίθενται με διάφορες φαρμακευτικές εμπορικές ονομασίες. Τα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη διατίθενται χωρίς συνταγή στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα σε δημοφιλείς μάρκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις φαρμάκων σε υπολογιστή για να μοντελοποιήσουν τις αλληλεπιδράσεις των τριών φαρμάκων και τις επιπτώσεις στα νεφρά. Διαπίστωσαν ότι σε άτομα με συγκεκριμένο ιατρικό προφίλ, ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική βλάβη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη.

“Δεν είναι ότι όλοι όσοι τυχαίνει να παίρνουν αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων θα έχουν προβλήματα”, δήλωσε η Anita Layton, καθηγήτρια εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Waterloo και κάτοχος της έδρας Canada 150 Research Chair στη μαθηματική βιολογία και ιατρική. “Αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα ώστε να πρέπει να είστε προσεκτικοί”.

Οι δοκιμές φαρμάκων με προσομοίωση σε υπολογιστή μπορούν να παράγουν γρήγορα αποτελέσματα που θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η Layton και η ομάδα της χρησιμοποιούν τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών για να δώσουν στους ιατρούς ένα προβάδισμα σε θέματα όπως οι επιπλοκές των φαρμάκων.

Η έρευνα, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να απευθυνθεί άμεσα σε όλους εκείνους που παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση και μπορεί να φτάσουν σε ένα παυσίπονο με ιβουπροφαίνη χωρίς να το σκεφτούν πολύ.

“Τα διουρητικά είναι μια οικογένεια φαρμάκων που κάνουν το σώμα να συγκρατεί λιγότερο νερό”, δήλωσε ο Layton. “Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την οξεία νεφρική βλάβη και στη συνέχεια ο αναστολέας RAS και η ιβουπροφαίνη χτυπούν τα νεφρά με αυτό το τριπλό χτύπημα. Εάν τυχαίνει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα υπέρτασης και χρειάζεστε ένα παυσίπονο, σκεφτείτε αντί καλύτερα κάποιο σκεύασμα ακεταμινοφαίνης”.

φάρμακαfront-storiesιβουπροφαίνη