Ποια λάθη μπορεί να κάνετε στο βούρτσισμα των δοντιών

Έχεις βουρτσίσει τα δόντια σου με τον ίδιο τρόπο τόσο καιρό που είναι σαν να σου έχει γίνει δεύτερη φύση. Το κάνεις όμως την κατάλληλη στιγμή; Για το σωστό χρονικό διάστημα; Με τον  σωστό τρόπο? Με τη σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας; Περισσότεροι από 1 στους 4 ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν τερηδόνα χωρίς θεραπεία και οι μισοί από όλους άνω των 30 έχουν σημάδια ουλίτιδας. Ώρα να αντιμετωπίσετε τα λάθη που επηρεάζουν το στόμα σας:

Δεν βουρτσίζετε αρκετά:  ο χρόνος βουρτσίσματος σας μπορεί να είναι μικρότερος από όσο νομίζετε. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζετε τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά για να αφαιρέσετε μια αξιοπρεπή ποσότητα πλάκας. Εάν έχετε συσκευές στο στόμα σας, όπως τιράντες, γέφυρα ή εμφυτεύματα, προσθέστε επιπλέον χρόνο για να καθαρίσετε απαλά τις περιοχές όπου παγιδεύονται τρόφιμα.
Δεν βουρτσίζετε αρκετά συχνά:  Μια φορά το πρωί δεν φτάνει. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για να αφαιρέσετε τα βακτήρια και την πλάκα. Σκεφτείτε τα δόντια σας σαν ένα πιάτο. Αφού φάτε, το πιάτο σας δεν θα είναι καθαρό αν το ξεπλύνετε. Χρειάζεται τρίψιμο με σαπούνι πιάτων και σφουγγάρι. Οι επιφάνειες των δοντιών σας προσελκύουν τροφή και μόνο μια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα θα μπουν στις γωνίες και τις γωνίες.
Βούρτσισμα σε λάθος χρόνο:  Τα πρώτα 20 έως 30 λεπτά μετά το φαγητό, το στόμα σας γίνεται ελαφρώς όξινο και το σμάλτο των δοντιών σας εξασθενεί λίγο. Εάν βουρτσίζετε αμέσως μετά το φαγητό, διατρέχετε τον κίνδυνο να φθείρεται πολύ γρήγορα το σμάλτο σας. Λιγότερο σμάλτο σημαίνει ότι είναι ευκολότερο για τα βακτήρια να εγκατασταθούν και να προκαλέσουν περισσότερες κοιλότητες και μόλυνση. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά αφού φάτε για να βουρτσίσετε ή αν βιάζεστε, ξεπλύνετε με νερό ή χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα για να εξουδετερώσετε το οξύ.
Δεν βουρτσίζετε με τον σωστό τρόπο: Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσά σας στα δόντια σας και, στη συνέχεια, γείρετε λίγο προς τα πάνω, ώστε να βρίσκεται σε γωνία 45 μοιρών με τα ούλα σας. Στη συνέχεια μετακινήστε την κεφαλή της βούρτσας από δόντι σε δόντι, χρησιμοποιώντας μια μικρή κυκλική κίνηση. Αυτό ισχύει για τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών σας, τις εσωτερικές επιφάνειες και τις κορυφές ή τις επιφάνειες μάσησης επίσης. Για καλύτερη πρόσβαση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το αριστερό σας χέρι για να βουρτσίσετε τη δεξιά πλευρά του στόματός σας και το δεξί σας χέρι για να βουρτσίσετε την αριστερή πλευρά.
Ξεχνάτε το Floss: Ανεξάρτητα από το πόσο τέλεια βουρτσίζετε, εάν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, χάνετε τις μισές επιφάνειες των δοντιών σας — και άφθονη πλάκα που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και ασθένειες των ούλων. Η πλάκα είναι ένα κολλώδες φιλμ γεμάτο βακτήρια που τρέφεται με τα υπολείμματα τροφής στο στόμα σας. Εκπέμπει ένα οξύ που τρώει τα δόντια σας και μπορεί να σκληρύνει σε πέτρα που μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να ξύσει.
Δεν βουρτσίζετε τη γλώσσα σας:  Η γλώσσα σας είναι το πάτωμα του στόματός σας. Σας βοηθά να μιλάτε και να καταπίνετε, και επίσης παγιδεύει βακτήρια που οδηγούν σε κακή αναπνοή και φθορά των δοντιών και των ούλων. Χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσά σας για να καθαρίσετε από πίσω προς τα εμπρός μερικές φορές μετά το βούρτσισμα, αλλά χαλαρώστε: Η γλώσσα σας καλύπτεται από θηλώματα ή μικροσκοπικά εξογκώματα που σας βοηθούν να αισθανθείτε τη γεύση και την υφή.
Κάνετε πολύ σκληρό βούρτσισμα:  Είτε χρησιμοποιείτε χειροκίνητη είτε ηλεκτροκίνητη οδοντόβουρτσα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα δόντια σας είναι η επανάληψη και όχι η δύναμη. Απλώς ασκήστε την ίδια πίεση που θα χρησιμοποιούσατε για να χτυπήσετε ένα κουδούνι. Η υπερβολική πίεση φθείρει το σμάλτο σας και προκαλεί ύφεση ή συρρίκνωση του ιστού που συνδέει τα ούλα σας με το στόμα σας.
Χρησιμοποιείτε πάρα πολύ οδοντόκρεμα:  Σε διαφημίσεις και έντυπες διαφημίσεις, η οδοντόκρεμα καλύπτει πάντα τις τρίχες της βούρτσας, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά οι ενήλικες χρειάζονται μόνο μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού ή το μισό μήκος μιας τυπικής οδοντόβουρτσας. Το φθόριο στην οδοντόκρεμα είναι ένα ορυκτό και η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αλλάξει το σχήμα και τη δομή των δοντιών σας.
Αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσα με λάθος τρόπο:   Για να διατηρήσετε την οδοντόβουρτσά σας όσο το δυνατόν καθαρότερη, ξεπλύνετε την για να βεβαιωθείτε ότι όλη η οδοντόκρεμα και τα υπολείμματα είναι έξω από τις τρίχες και αποθηκεύστε την σε όρθια θέση όπου μπορεί να στεγνώσει στον αέρα. Εάν το αποθηκεύετε κοντά σε άλλες οδοντόβουρτσες, βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζουν. Μην την καλύπτετε ή μην την αποθηκεύετε σε δοχείο, γιατί τα βακτήρια αγαπούν να αναπτύσσονται σε υγρά περιβάλλοντα.
Κρατάτε για πολύ καιρό την οδοντόβουρτσά σας: Η διάρκεια ζωής μιας οδοντόβουρτσας είναι περίπου 3 με 4 μήνες. Μετά από αυτό, οι τρίχες ξεφτίζουν και δεν καθαρίζουν και τα δόντια σας.
Βουρτσίζετε μόνο μέρος των δοντιών σας:   Πιθανώς έχετε το μεγαλύτερο κίνητρο να καθαρίσετε το μπροστινό μέρος των δοντιών σας επειδή είναι το πιο εύκολο στην πρόσβαση και το μέρος που βλέπουν οι άλλοι. Αλλά η κορυφή και το πίσω μέρος των δοντιών σας — το μέρος που βλέπει μέσα στο στόμα σας — είναι εξίσου ευάλωτα στα 500-700 είδη βακτηρίων που ζουν στο στόμα σας.
δόντιαβούρτσισμα δοντιών