Ποια συμπτώματα δείχνουν πρόβλημα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις ασθένειες και βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί καλά σε αυτές και να είναι υγιεές. Όμως συχνά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να είναι αδύναμο, υπολειτουργικό, υπερδραστήριο ή ακόμη και να επιτεθεί στο σώμα κατά λάθος. Τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, αλλεργικές αντιδράσεις ή επίμονες ασθένειες.

Δείτε παρακάτω τι μπορεί να προκαλέσει:

Ξηροφθαλμία

Τα πολύ ξηρά μάτια μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο σύνδρομο Sjögren, το ανοσοποιητικό σας σύστημα στεγνώνει τα δάκρυα που κρατούν τα μάτια υγρά. Τα μάτια σας είναι στεγνά, κόκκινα και μπορεί να νιώθετε σαν να άμμο. Μπορείτε να αναπτύξετε θολή όραση ή ακόμη και βλάβη στον κερατοειδή.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να στείλει φλεγμονώδη κύτταρα που ονομάζονται κυτοκίνες στον εγκέφαλό σας. Μειώνουν τα επίπεδα χημικών όπως η σεροτονίνη που ανεβάζουν τη διάθεσή σας. Τα καλά νέα: Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη σεροτονίνη, να μειώσει τη φλεγμονή και να διευκολύνει την κατάθλιψή σας.

Εξάνθημα

Το κνησμώδες εξάνθημα του εκζέματος είναι μια αλλεργική αντίδραση που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι υπερδραστήριο. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ασθένειες που συνδέονται με προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα δικά σας κύτταρα του δέρματος με φλεγμονή.

Προβλήματα στομάχου ή εντέρου

Τα συμπτώματα του στομάχου και του εντέρου μπορεί να είναι σημάδια ενός προβλήματος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, το φούσκωμα και η απώλεια βάρους είναι συμπτώματα της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας ή της κοιλιοκάκης – καταστάσεις που οφείλονται στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κρύα χέρια και πόδια

Τα χέρια και τα πόδια σας γίνονται άσπρα ή μπλε στο κρύο; Στη νόσο του Raynaud, η ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια μπορεί να επιβραδυνθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε το δέρμα σας κρύο και να αλλάζει χρώματα. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Τα κρύα χέρια και πόδια μπορεί να σημαίνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας σας είναι υπολειτουργικός λόγω του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Απώλεια μαλλιών

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επιτεθεί στα μαλλιά σας στη ρίζα και να τα βλάψει, προκαλώντας αλωπεκία, ή τριχόπτωση. Τα μαλλιά μπορεί να πέσουν σε μικρά μπαλώματα στο κεφάλι σας ή οπουδήποτε στο σώμα σας. Άλλα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής σας που μπορούν επίσης να προκαλέσουν αποσπασματική τριχόπτωση.

Ευαισθησία στον ήλιο

Τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να σας κάνουν πολύ ευαίσθητους στο ηλιακό φως. Εάν έχετε λύκο, το δέρμα σας μπορεί να «καεί» εύκολα ακόμη και από σύντομη έκθεση στον ήλιο. Ο ήλιος στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει έξαρση του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλα τα συμπτώματα του λύκου, οπότε φοράτε πάντα καπέλα, γυαλιά ηλίου, καλύμματα και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για να προστατευτείτε.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ξαφνικά επώδυνες, πρησμένες, δύσκαμπτες αρθρώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα φλεγμονεί τον ιστό που καλύπτει τις αρθρώσεις σας. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο στις αρθρώσεις.

Οι πληγές αργούν να επουλωθούν

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υπολειτουργεί, μικρές πληγές όπως ένα κόψιμο, κάψιμο ή ξύσιμο μπορεί να αργήσουν να επουλωθούν. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά γρήγορα σε μια πληγή και στέλνει θρεπτικά συστατικά για την προώθηση της επούλωσης.

Αρρωσταίνετε όλη την ώρα

Οι συχνές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια υπολειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν έχετε τέσσερις ή περισσότερες ετησίως λοιμώξεις των αυτιών, χρόνιες λοιμώξεις των κόλπων, πνευμονία δύο φορές σε ένα χρόνο ή χρειάζεστε αντιβιοτικά δύο φορές το χρόνο ή συχνότερα, θα μπορούσατε να έχετε ανοσοανεπάρκεια.

Κούραση

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από πολλές δραστηριότητες. Αλλά αν αισθάνεστε τέτοια κούραση και εξάντληση που δεν μπορείτε καν να περπατήσετε στο δωμάτιο, μπορεί να οφείλεται σε ένα υπερδραστήριο
ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

 

ανοσοποιητικό σύστημαfront-stories