Ποια θα είναι η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών του ΕΣΥ – Τι προβλέπει απόφαση

Η διαδικασία και τα ποσά αποζημίωσης ιδιωτικών κλινικών που διαθέτουν κλίνες για νοσηλεία περιστατικών του ΕΣΥ ορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση, είναι δυνατή η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με το απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγεται και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες
αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το ΕΣΥ.

Σε περίπτωση διάθεσης κλινών ΜΕΘ από τους ιδιώτες παρόχους υγείας για τη νοσηλεία περιστατικών που δε νοσούν από κορωνοϊό και ανεξάρτητα από τις κλίνες που διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ, το νοσηλευτικό περιστατικό αποζημιώνεται, ως εξής: α. Η τιμή αποζημίωσης ορίζεται στο 70% του ημερήσιου νοσηλίου της παρ. 8 του άρθρου 21 του Ε.Κ.Π.Υ. του ΕΟΠΥΥ (Β` 4898/2018). β. Με την έναρξη διακομιδής και εισαγωγής ασθενών στις διατιθέμενες κλίνες ΜΕΘ, η τιμή αποζημίωσης ορίζεται στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του άρθρου 21 του Ε.Κ.Π.Υ, προσαυξημένη με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09.

Οσον αφορά στις απλές κλίνες και για περιστατικά που δεν είναι covid, ούτε χειρουργικά (είναι για παράδειγμα παθολογικά, πνευμονολογικά, κ.ά), το περιστατικό αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) του περιστατικού, πλέον 180 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού, πλέον 120 ευρώ για ημερήσιες λοιπές μισθολογικές δαπάνες, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του ΕΟΠΥΥ.

Για νοσηλεία χειρουργικού περιστατικού σε ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με την απόφαση, αυτό αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, με βάση το ΚΕΝ του περιστατικού, στο οποίο εφαρμόζεται o συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του ΕΟΠΥΥ.

Νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού

Σε διαφορετική κατηγορία εμπίπτουν τα περιστατικά που είναι θετικά στην Covid-19. Ειδικότερα, για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές ασθενών ασυμπτωματικών, που είναι όμως θετικοί στον κορωνοϊό, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09. Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ.

Για τις περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν συμπτωματολογία, η αποζημίωση καθορίζεται, σύμφωνα με τον μηχανισμό των Κλειστών
Ενοποιημένων Νοσηλίων, την κείμενη νομοθεσία και τον Ε.Κ.Π.Υ. του ΕΟΠΥΥ. Η χρήση των διαγνώσεων νόσων ICD-10 και ΚΕΝ από την ομάδα διαγνώσεων νόσων και ΚΕΝ του αναπνευστικού (ή και κατά περίπτωση ημερήσιο νοσήλιο) πραγματοποιείται σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές (αναπνευστικές, καρδιολογικές κ.ά.) του νοσηλευόμενου λόγω Covid-19 ασθενούς και αποτυπώνονται στο φύλλο νοσηλείας και λοιπά ιατρικά έγγραφα. Ο τρόπος χρέωσης των ανωτέρω ΚΕΝ εξειδικεύεται σύμφωνα με τα πραγματικά κλινικά δεδομένα του ασθενή και το φύλλο νοσηλείας του κατά την είσοδο και έξοδό του από τη δομή του ιδιωτικού θεραπευτηρίου – κλινική. Η αποζημίωση αυτών των νοσηλευτικών περιστατικών πραγματοποιείται με την
εφαρμογή του συντελεστή 2,09 για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ιδιωτικές κλινικέςΕΣΥΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΘ