Οι 10 κορυφαίες εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στον κόσμο (2021)

Το έτος 2020 έχει κερδίσει μια διαβόητη θέση στην ιστορία. Ο ιός που  σάρωσε τον κόσμο, πήρε εκατομμύρια ζωές και έδωσε ένα τέλος στη ζωή όπως την ξέραμε μέχρι πρότινος.  Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο κλήθηκαν να τροποποιήσουν τις λειτουργίες τους για να υποστηρίξουν απομακρυσμένα ή υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας.

Η πανδημία COVID-19 όμως έπληξε και τη βιομηχανία ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Χειρουργικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν επειδή τα νοσοκομεία έπρεπε να ελευθερώσουν κρεβάτια για όλους τους ασθενείς με COVID. Μεγαλύτερη πίεση με σημαντικές απώλειες εσόδων είχαν οι εταιρείες με ορθοπεδικά είδη όπως οι Stryker, Zimmer Biomet και Smith+Nephew. Πτώση εσόδων είχαν και οι εταιρείες με οδοντιατρικά είδη, όπως η Dentsply Sirona που απώλεσε το 17% των πωλήσεών της. Στο πλαίσιο αυτό, το 75% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας είτε απολύθηκε, είτε τοποθετήθηκε σε προγράμματα μερικής απασχόλησης, είτε εργάστηκε με μειωμένους μισθούς για να μετριαστούν οι περαιτέρω απώλειες.

Ωστόσο, υπήρχαν και οι εταιρείες που πέτυχαν σημαντική άνοδο εσόδων όπως η Abbott Labs, που έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής ταχέων διαγνωστικών τεστ COVID-19, γεγονός που ώθησε αύξησε τα έσοδά της κατά 13,2%.  Επίσης, η Hologic σημείωσε άνοδο 16,4% χάρη στη ζήτηση διαγνωστικών δοκιμών. Η 3M (κατασκευάστρια του αναπνευστήρα N95) ενίσχυσε τις πωλήσεις της κατά 12,3%, ενώ  κατασκευαστές αναπνευστήρων και εξοπλισμού για τις ΜΕΘ άνθησαν επίσης, όπως η Philips με κέρδη 13% και η Getinge που επέστρεψε στη λίστα των κορυφαίων εταιρειών με ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναδεικνύοντάς τη νικήτρια με αύξηση εσόδων 27,7%.

Οι σύνθετες ανάγκες των ασθενών, σε συνδυασμό με την πανδημία Covid-19, ενθάρρυναν τις εταιρείες να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες λύσεις. Το 2020, η παγκόσμια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων έφτασε σε αξία σχεδόν 456,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι πιθανό να φτάσει τα εντυπωσιακά 612,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2025.

Η ανάπτυξη τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη γήρανση του πληθυσμού.

Παρακάτω, αναφέρονται 10 οι κορυφαίες εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων με βάση τα έσοδά τους (δις) για το 2020 (εξετάζοντας μόνο τα αποτελέσματα του τμήματος ιατρικών συσκευών τους):

  1. MEDTRONIC ($29.4)

Η Medtronic για άλλη μια φορά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η μεγαλύτερη εταιρεία ιατρικών συσκευών στον κόσμο. Με εργατικό δυναμικό άνω των 90.000 ατόμων, που δραστηριοποιείται σε 150 χώρες, η Medtronic βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ιατρικής τεχνολογίας.

  1. JOHNSON & JOHNSON ($23)

Ο τομέας ιατρικών συσκευών της J&J περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που χρησιμοποιούνται στους τομείς της ορθοπαιδικής, της χειρουργικής, των επεμβατικών λύσεων και της υγείας των ματιών. Οι ιατροτεχνολογικές συσκευές παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 12%, κυρίως λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19 και της σχετικής καθυστέρησης των ιατρικών διαδικασιών στις επιχειρήσεις χειρουργικής, ορθοπεδικής και όρασης. Η πτώση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ανάπτυξη της επιχείρησης επεμβατικών λύσεων με επικεφαλής τα προϊόντα ηλεκτροφυσιολογίας.

  1. ABBOTT($22.6)

Η αμερικανική πολυεθνική Abbott εξασφαλίζει φέτος τη θέση της στις 3 κορυφαίες εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η Abbott ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 130 χρόνια και έχει την έδρα της στο Ιλινόις και παρέχει ιατρικές συσκευές και λύσεις υγειονομικής περίθαλψης σε περισσότερες από 160 χώρες. Με 107.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, η εταιρεία είναι γνωστή για τη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων σε διαγνωστικά, ιατρικές συσκευές, διατροφή και επώνυμα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα τμήματα ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαγνωστικών της Abbott αναπτύχθηκαν καλά, σημειώνοντας άνοδο 13% σε ετήσια βάση. Η Abbott έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στην αντιμετώπιση των πρώτων φάσεων της πανδημίας Covid-19, δημιουργώντας διαγνωστικά τεστ και παρέχοντάς τα σε παγκόσμια κλίμακα.

  1. PHILIPS ($22.6)

Με περισσότερα από εκατό χρόνια δραστηριότητας, η Philips είναι μια διαφοροποιημένη εταιρεία τεχνολογίας. Το τμήμα υγειονομικής περίθαλψης της Philips αποτελεί το 42% των παγκόσμιων εσόδων της και αποτελείται από τρεις βασικούς τομείς: Διάγνωση & Θεραπεία, Συνδεδεμένη Φροντίδα και Προσωπική Υγεία. Το 2020, τα προϊόντα και οι λύσεις υγείας της Philips σημείωσαν αύξηση 6% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις να έφτασαν τα 22,6 δισ. $ (19,1 δισ. ευρώ)., επηρεάζεται θετικά από μια ευνοϊκότερη συναλλαγματική ισοτιμία. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας ισχυρότερης απόδοσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο λόγω των επιπτώσεων του Covid-19. Όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία, οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρά, με ασθενή ανάπτυξη για τη διαγνωστική απεικόνιση και μείωση για τις θεραπείες με καθοδήγηση εικόνας και τους υπερήχους.

  1. FRESENIUS MEDICAL CARE ($21)

Η διεθνής εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης με έδρα τη Γερμανία, Fresenius, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Με περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 100 χώρες, η Fresenius Medical Care είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών και προϊόντων στον κόσμο για άτομα με νεφρικές παθήσεις. Το 2020, οι πωλήσεις της Fresenius Medical Care   αυξήθηκαν κατά 2% με τα έσοδα να έφτασαν τα 21,0 δισ. $ (17,9 δισ. ευρώ) . Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, η Fresenius Medical Care κατάφερε να παρέχει περισσότερες θεραπείες αιμοκάθαρσης στο σπίτι για ασθενείς. Το 2020, η εταιρεία παρουσίασε τη στρατηγική της για το 2025, διατηρώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στον πυρήνα και με ένα σχέδιο να επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς: τη συνέχεια της νεφρικής φροντίδας, τις λύσεις εντατικής θεραπείας και τα συμπληρωματικά περιουσιακά στοιχεία.

  1. GE HEALTHCARE ($18)

Βασικό στοιχείο στο top 10 είναι η κορυφαία παγκόσμια εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας και βιοεπιστημών, GE Healthcare. Με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων, η GE Healthcare είναι ευρέως αναγνωρισμένη για τις λύσεις απεικόνισης, υπερήχων, λογισμικού και φροντίδας ζωής. Το 2020, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10% λόγω της διάθεσης της BioPharma, πλέον γνωστής ως Cytiva, η οποία κατασκευάζει ιατρικό εξοπλισμό για την υποστήριξη της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας. Ωστόσο, οι λύσεις φροντίδας ζωής απέδωσαν καλά με την τετραπλασιασμένη ικανότητα παραγωγής αναπνευστήρα Carescape R860 και την αυξημένη παραγωγική ικανότητα άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και τη θεραπεία του Covid-19.

  1. BECTON DICKINSON & COMPANY ($17.1)

Συνήθως αναφέρεται ως BD, η Beckton Dickinson & Company είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας που κατασκευάζει και πουλά ιατρικές συσκευές, συστήματα οργάνων και αντιδραστήρια. Τα έσοδα της BD μειώθηκαν ελαφρά (-1%) με πωλήσεις 17,1 δισ. $.  Αυτό ήταν αποτέλεσμα των αρνητικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19 με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να διαταράσσονται σημαντικά.

  1. SIEMENS HEALTHINEERS ($17)

Η Siemens Healthineers παραμένει στην όγδοη θέση στη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Με έδρα τη Γερμανία, η Siemens Healthineers είναι ο κλάδος ιατρικής τεχνολογίας του όμιλου αυτοματισμών και ηλεκτρικών ειδών Siemens. Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν ελαφρά, με τις πωλήσεις να μειωθούν κατά 3%  στα 17,0 δισεκατομμύρια δολάρια (14,5 δισεκατομμύρια ευρώ) αυτό οφειλόταν στην πτώση των διαγνωστικών στοιχείων, λόγω των λιγότερων ραντεβού για τεστ ρουτίνας λόγω των κοινωνικών περιορισμών που τέθηκαν σε εφαρμογή για τη διαχείριση της εξάπλωσης του Covid-19.  Προχωρώντας προς τα εμπρός, η εταιρεία συνεχίζει να προοδεύει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης ενδυναμώνοντάς τους στο ταξίδι τους προς την επέκταση της ιατρικής ακριβείας, τη μετατροπή της παροχής φροντίδας και τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών.

  1. CARDINAL HEALTH ($16.7)

Με περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας και 50.000 υπαλλήλους, η Cardinal Health είναι ευρέως αναγνωρισμένη για την παροχή φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών που βοηθούν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Το οικονομικό έτος 2021, το ιατρικό τμήμα της Cardinal Health αυξήθηκε κατά 8% , λόγω του θετικού αντίκτυπου των πωλήσεων ΜΑΠ και του υψηλότερου όγκου πωλήσεων για τις εργαστηριακές δραστηριότητες ως αποτέλεσμα της ζήτησης από την πανδημία Covid-19.

  1. STRYKER ($14.4)

Οι Αμερικανοί πολυεθνικοί ειδικοί ιατρικής τεχνολογίας, Stryker, καταλαμβάνουν τη δέκατη θέση το 2020. Με 43.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, η Stryker εστιάζει στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στην ορθοπαιδική, ιατρικές και χειρουργικές λύσεις, νευροτεχνολογία και φροντίδα της σπονδυλικής στήλης που συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών των ασθενών και των νοσοκομειακών αποτελεσμάτων. Μέχρι το 2020, η Stryker είχε βιώσει 40 συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης, αλλά με τη μείωση των ιατρικών διαδικασιών λόγω της πανδημίας Covid-19, οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 3,6% το 2020 . Στα τέλη του 2020, η Stryker απέκτησε την Wright Medical Group, μια εταιρεία ιατρικών συσκευών που επικεντρώνεται στα άκρα και τα βιολογικά. Στο μέλλον, η εξαγορά έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στα τραύματα και τα άκρα, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες για την προώθηση της καινοτομίας και την προσέγγιση περισσότερων ασθενών.

Proclinical