Ποιες είναι οι νέες θεσμοθετημένες συνθήκες στην αγορά φαρμακου

Αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική φέρνει η τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), που ψηφίστηκε χθες. Πρόκειται για μια τροπολογία που εισάγει αλλαγές που αφορούν στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ότι οι αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αν και το συνολικό clawback αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,55 δισ. ευρώ, με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς να εκφράζουν ήδη αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών.

Η τροπολογία

Ειδικότερα, το πρώτο άρθρο της τροπολογίας θεσπίζει περαιτέρω κριτήρια σύνταξης κλειστών προϋπολογισμών φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, ανά κατηγορία φαρμάκου, δηλαδή ανά ΦYK, on patent, off patent και γενόσημο.

Το δεύτερο άρθρο προβλέπει πως «δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες [θα] έχουν όχι οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί αλλά οι ιατροί των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας».

Πάντως, στο τελικό κείμενο της τροπολογίας προστέθηκε άλλη μια κατηγορία που αφορά τους απασχολούμενους υγειονομικούς σε υπηρεσίες ασύλου, προσφύγων και μεταναστών. Το δικαίωμα συνταγογράφησης αφορά σε φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις. Το νέο καθεστώς συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα αρχίσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022.

Το τρίτο άρθρο αφορά στην κατάργηση της μείωσης 50% στη συμμετοχή των ασθενών, επί της τιμής καταλόγου, όλων των φαρμάκων που περνούν επιτυχώς από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως μαρτυρά η σχετικά αναφορά στην αιτιολογική έκθεση. Σημειώνεται, δε, πως “με απόφαση του Υπουργού Υγείας, προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται για τα γενόσημα φάρμακα”.

Το άρθρο 4 δίνει στον Υπουργό Υγείας το δικαίωμα να εκδίδει νωρίτερα το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, ενώ ουσιαστική διαφορά είναι, όμως, ότι κατά την Ανατιμολόγηση θα είναι δυνατό να μην τίθεται σε εφαρμογή το «μαξιλάρι» του 7%. Αντιθέτως, το όριο μείωσης τιμής θα το ορίζει ο Υπουργός.

Αλλαγές στη διαπραγμάτευση φαρμάκων

Στο άρθρο 5, εντάχθηκαν όλες οι αλλαγές που αφορούν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της σχετικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, περιγράφεται η νέα σύσταση της επιτροπής, στην οποία προστίθενται οι τομείς νομικής και οικονομίας στους τομείς εξειδίκευσης – εμπειρίας, που απαιτείται να έχουν τα πέντε μέλη που ορίζονται από τον υπουργό υγείας, μαζί με τις αλλαγές στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, στα δεδομένα που οφείλουν να καταθέσουν φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση “η προτεινόμενη διάταξη [άρθρο 6] κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι οροθετικοί ασθενείς να εξομοιωθούν από άποψη μεταχείρισης τους ως ασθενών με τους λοιπούς πολίτες. Η πλήρης ένταξή τους Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης συνεπάγεται:

α) προστασία των ευάλωτων αυτών ασθενών από ανάγκη επανειλημμένων μεταβάσεών τους, για επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις της σταθερής, χρόνιας θεραπείας τους σε νοσοκομεία, σε συνθήκες υψηλού κινδύνου για περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού τους, ιδίως στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας,

β) της δυνατότητα άμεσης έναρξης της θεραπείας των ασθενών από το θεράποντα ιατρό τους, την επομένη κιόλας ημέρα της διάγνωσής τους, λόγω διασύνδεσης του συστήματος με εθνικό μητρώο ασθενών οροθετικών, στο οποίο και θα καταχωρούνται οι ασθενείς, χωρίς καμία ανάγκη περαιτέρω εγκρίσεως,

γ) της δυνατότητα συντογογράψησης της θεραπείας και των εξετάσεων του ασθενή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα που θα κρίνει ο ιατρός, με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή, πχ, για ναυτικούς ή άτομα που μεταβαίνουν για δουλειά σε άλλες πόλεις,

δ) τη δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων και σε ιδιωτικά φαρμακεία και ε) τη δυνατότητα των ασθενών αυτών, εφόσον το επιθυμούν, να ενεργοποιήσουν άυλη συνταγογράφηση. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα προβλεφθούν όλοι οι όροι εφαρμογής της νέας ρύθμισης και, μεταξύ άλλων, θα εξασφαλισθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών”.

 

Επιτροπή ΔιαπραγμάτευσηςΕΟΠΥΥclawbackΒουλήτροπολογίαφαρμακευτική πολιτικήσυνταγογράφησηΘάνος Πλεύρης