Ποιες είναι οι τελευταίες επισημάνσεις στο Πρόγραμμα Eμβολιασμού COVID-19

Τις τελευταίες οδηγίες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από COVID-19 δημοσίευσε χθες η Κυβέρνηση, απαντώντας σε πολύ βασικά ερωτήματα πολιτών. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένα μπαράζ ερωτημάτων σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξουν άτομα που έχουν νοσήσει, σχετικά με τον εμβολιασμό τους, αλλά και την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Να αναφέρουμε ότι η Κυβέρνηση έχει επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και παρά τις όποιες αστοχίες μπορεί να έχουν συμβεί, έχει καταφέρει μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει λύσεις.

Στη σχετική ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, δίνονται πλέον συγκεκριμένες οδηγίες  για τον εμβολιασμό ατόμων με προηγούμενη νόσηση COVID-19

Ειδικότερα:
1η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 με ή χωρίς συμπτώματα, όπως πιστοποιείται από το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID-19, πριν την έναρξη του εμβολιασμού σας, συνιστάται να εμβολιαστείτε με μια μόνο δόση αφού παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

2η Περίπτωση: Εάν έχετε ήδη εμβολιαστεί με την 1 η δόση και νοσήσετε πριν από τη 2 η δόση, συνιστάται να προγραμματίσετε εκ νέου τη 2 η δόση σε διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος μετά από την πραγματοποίηση της επαναληπτικής δόσης και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

3η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και έχετε ήδη εμβολιαστεί με μια ή δύο δόσεις οποτεδήποτε μετά τη διάγνωση της νόσου, ο εμβολιασμός σας θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

4η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και ανήκετε σε ευπαθή ομάδα (είστε άτομο με ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής), εξαιρείστε από τα παραπάνω και μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και αφού λήξει η περίοδος της απομόνωσης, εντός διαστήματος όχι μεγαλύτερου των τριών μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα ολοκληρωθεί
με δύο δόσεις.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι:

▪ Ως ημερομηνία διάγνωσης της νόσου θεωρείται η ημερομηνία της πρώτης θετικής διαγνωστικής εξέτασης με επίσημη καταγραφή στο μητρώο κρουσμάτων της νόσου. Τα self-tests και τα tests αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη διάγνωση για καταγραφή της νόσου στο Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID19.

▪ Οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Πορεία εμβολιασμών

Πάντως ο προβληματισμός για την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβολιασμό διατηρείται ακόμη. Για το λόγω αυτο δίνονται κίνητρα, όπως ή παροχή των 150 ευρώ στα άτομα 18-24 αλλά και τα αντικίνητρα μέσω της θεσμοθέτησης προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό, τα ποσοστά εμβολιασμού ανέρχονται σε 53,3% για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και 41% για αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Στο γενικό πληθυσμό αντίστοιχα είναι περίπου 45% και 32%.

Ειδικότερα ανά ηλικιακή ομάδα πριν 4 μέρες τα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 70%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 71%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 83%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 77%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 72%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 68%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 64%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 60%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, το 47% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 53%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 43%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 40%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 22% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 33%.
    Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, την τελευταία ομάδα που έχουμε ανοίξει, το 11% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 20%.
εμβόλιο κορονοϊούπρονόμια εμβολιασμένων