Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στην κατάθλιψη;

Η τροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική μας υγεία, καθώς και στην ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Όταν παλεύετε με την κατάθλιψη, μπορεί να μην σκεφθείτε ότι κάποια τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν, ωστόσο, μερικές από αυτές τις μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων σας και να έχουν θετική επίδραση στην καθημερινή σας ζωή.

Όποιες και αν είναι οι διατροφικές σας προτιμήσεις, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να προσφέρουν οφέλη που ενισχύουν τη διάθεση:

Ψάρι

Είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών που είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να εμπλέκονται στη λειτουργία της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι σημαντικός για τη ρύθμιση της διάθεσης.

Ερευνητές ανέλυσαν 26 δημοσιευμένες μελέτες (στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 150.000 συμμετέχοντες) που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και του κινδύνου κατάθλιψης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Epidemiology and Community Health, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα ψάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου, καθώς είναι μια από τις υψηλότερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε υγιή ισορροπία.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, και οι δύο συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών και σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος μιας βιταμίνης που βοηθά το σώμα να παράγει κύτταρα αίματος, DNA και RNA και να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες.

Σπόροι

Οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι υπέροχες προσθήκες στη διατροφή σας εάν παλεύετε με την κατάθλιψη. Όπως με ορισμένα από τα άλλα τρόφιμα που αναφέρονται, αυτοί οι δύο τύποι σπόρων είναι ιδιαίτερα μεγάλες πηγές ωμέγα-3.

Πουλερικά

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι και οι δύο εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης που μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας τη διάθεσή σας καλά ισορροπημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από τις πηγές άπαχης πρωτεΐνης, η γαλοπούλα και το στήθος κοτόπουλου είναι γνωστό ότι παρέχουν υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης που βοηθά στη δημιουργία σεροτονίνης που με τη σειρά της μας βοηθά στη διατήρηση υγιούς ύπνου και ισορροπημένης διάθεσης.

Λαχανικά

Ναι, πρέπει να φάτε τα λαχανικά σας! Αν και αυτό είναι σημαντικό για όλους, η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη εάν παλεύετε με κατάθλιψη.  Το φυλλικό οξύ, οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά κάνουν τα λαχανικά – ειδικά τα πιο σκούρα πράσινα φύλλα – μια υπέροχη επιλογή όταν αναζητάτε τρόφιμα που βοηθούν στη βελτίωση και τη σταθεροποίηση της διάθεσης.

 Προβιοτικά

Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν την καλή υγεία του εντέρου με την καλή ψυχική υγεία.  Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο σας, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας, στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που αισθάνονται καλά και επηρεάζουν την απόκριση στο στρες σας.

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά περιλαμβάνουν:

  • Κίμτσι (kimchi)
  • Μίσο (miso)
  • Ξυνολάχανο
  • Τέμπε (tempeh)
  • Τόφου (tofu)
  • Γιαούρτι

Επίσης, εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε τι να μην τρώτε. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα τρόφιμα, είναι αυτά που συχνά στρέφονται οι άνθρωποι όταν περνούν μια δύσκολη μέρα.

Οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχει μέτρο σε όλα. Όμως, η επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν ορισμένα τρόφιμα στην ψυχική σας υγεία μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές φαγητού.

Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον ιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας.

Θυμηθείτε επίσης να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας καθώς αρχίζετε να δοκιμάζετε νέα τρόφιμα και δίνετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές που κάνετε. Κάνοντας καλύτερες επιλογές φαγητού μπορεί να βοηθήσει τη συνολική υγεία σας, καθώς και να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική σας ευεξία.

 

 

 

 

Πηγή: Verywellmind

κατάθλιψηκατάθλιψη και διατροφήτροφές για κατάθλιψη