Ποιο δημοφιλές ζεστό ρόφημα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια πολύ κοινή πάθηση που οδηγεί τους ασθενείς να τροποποιήσουν τη διατροφή τους , να λαμβάνουν φάρμακα και να κάνουν τακτικό έλεγχο.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενός πολυαγαπημένου ροφήματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο,

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.  Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ροφήματος.

Ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται εν μέρει φλεγμονώδης νόσος, γι’ αυτό και η ομάδα – που αποτελείται από ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο – ήθελε να αναλύσει την επίδραση του καφέ στους «βιοδείκτες φλεγμονής» (εξετάσεις αίματος που ανιχνεύουν φλεγμονή στο σώμα).

Αναλύθηκαν δεδομένα περισσότερων από 150.000 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της συνήθους κατανάλωσης καφέ και του ποσοστού εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μόνο ενός επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί 4 με 6% χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

Ο επικεφαλής της μελέτης, γιατρός Trudy Voortman, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ, δήλωσε: «Ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλωμένα ποτά παγκοσμίως και οι πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία πυροδοτούν σημαντική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά οι υποκείμενοι μηχανισμοί παρέμειναν ασαφείς.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η χρέωση του καφέ σχετίζεται με διαφορές στα επίπεδα των βιοδεικτών της φλεγμονής στο σώμα και καθώς γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι εν μέρει μια φλεγμονώδης ασθένεια, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους μηχανισμούς που παίζουν.

«Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν μελλοντική έρευνα για τις επιπτώσεις του καφέ σε άλλες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές».

Η μελέτη έδειξε επίσης περαιτέρω πιθανά επιθυμητά αποτελέσματα, όπως χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερη CRP (C-Reactive Protein – ένας ευαίσθητος δείκτης συστημικής φλεγμονής) και χαμηλότερη λεπτίνη (μια ορμόνη που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και την ομοιόσταση ενέργειας), καθώς και υψηλότερη αδιπονεκτίνη ( μια ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και ευαισθητοποιητικά αποτελέσματα στην ινσουλίνη) συγκεντρώσεις σε συμμετέχοντες κοόρτης.

Στοιχεία από την ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη του για την υγεία. Ο φιλτραρισμένος καφές ή ο καφές εσπρέσο είχε την ισχυρότερη ευεργετική συσχέτιση με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και χαμηλότερες συγκεντρώσεις CRP, παράλληλα με το να είσαι μη καπνιστής.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά να μην πίνετε περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα.

καφέςδιατροφή και διαβήτηςκαφές και διαβήτης