Ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί από την Ισπανία κέρδισε την πρώτη θέση στα World Cheese Awards ανάμεσα σε 4.079 συμμετοχές από περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Το τυρί που κέρδισε, ονόματι Olavidia, από έναν τεχνίτη τυροκόμου που χρησιμοποιεί την εμπορική ονομασία Quesos y Besos (Τυριά και φιλιά), έλαβε 103 ψήφους. Οπως ανέφερε ένας Βρετανός κριτής, ο Jason Hinds, στους συναδέλφους τους στο πάνελ λίγο πριν ψηφίσουν ότι το κατσικίσιο τυρί είχε μια «πλούσια, σαγηνευτική, κρεμώδη υφή» και «μια γεύση που ήταν στρογγυλή και ζεστή». «Ήθελα απλώς να πάω για ύπνο με αυτό», πρόσθεσε ο Hinds, με ένα χαμόγελο, στην τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά από τους διοργανωτές από τη βόρεια πόλη του Οβιέδο της Ισπανίας. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού είπαν ότι το τυρί ήταν «ωριμασμένο με penicillium candidum και στάχτη από κουκούτσι ελιάς». Ορισμένα σχόλια έδειξαν ότι η στάχτη αντιπροσώπευε τη μαύρη λωρίδα.
Στην λίστα του 2021 τα τυριά που διαγωνίστηκαν ήταν:
16η θέση: Hisui, Ιαπωνία: ένα όμορφο μπλε τυρί από το Nagano που παλαιώνει για 80 ημέρες, μετά τις οποίες οι γεύσεις είναι οι πιο απολαυστικές. Το τυρί έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία στην Ιαπωνία και πλέον έχει κερδίσει και διεθνή αναγνώριση.
15η θέση: Pitchfork Vintage Cheddar, UK: ένα κλασικό τσένταρ με πυκνή, κρεμώδη υφή και όξινη γεύση.
14η θέση: Parrano Robusto, Ολλανδία: τυρί τύπου Gouda είναι μόνο ένα από τα πολλά ολλανδικά τυριά που κέρδισαν αναγνώριση στα φετινά βραβεία. Φτιαγμένο από την FrieslandCampina , το τυρί είναι εμπνευσμένο από τα ιταλικά στυλ τυριών και έχει διαφορετική διαδικασία ωρίμανσης, περιεκτικότητα σε λιπαρά και γευστικό προφίλ που το ξεχωρίζει από το παραδοσιακό Gouda. Το τυρί ωριμάζει για 38 εβδομάδες οπότε έχει έντονη και γλυκιά γεύση, ενώ η υφή είναι ευχάριστα σφιχτή αλλά κρεμώδης.
13η θέση: Tomme de chèvre Cave Rousseau, Γαλλία: Ωριμασμένο σε κελάρια εξοπλισμένα με δεξαμενή συγκράτησης νερού που συλλέγει την υγρασία από τον λόφο όπου ζούσε ο Ζαν Ζακ Ρουσό, αυτό το κατσικίσιο τυρί είναι όμορφο στην εμφάνισή του. Λόγω των μοναδικών συνθηκών στα κελάρια, αναπτύσσονται τρία είδη μούχλας, δημιουργώντας μια πολύχρωμη φλούδα από κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Σε αντίθεση με την παλιά και ρουστίκ εμφάνισή του, η γεύση είναι φρέσκια, φρουτώδης και σχεδόν γλυκιά.
12η θέση: Parmigiano Reggiano 30-39 mesi, Ιταλία: Σκληρό, κοκκώδες τυρί, παράγεται αποκλειστικά σε ορισμένα μέρη της Ιταλίας. Η νικήτρια ποικιλία είναι ένα Parmigiano Reggiano παλαιωμένο για τουλάχιστον 30 μήνες από τη Rosola Di Zocca Societa’ Agricola Cooperative με ένα λεπτό άρωμα και λεπτή, λεπιώδη υφή.
11η θέση: Almnäs Tegel, Σουηδία: Το μόνο σουηδικό τυρί που μπήκε στη λίστα, το Almnäs Tegel παρασκευάζεται στο κτήμα Almnäs, στις όχθες της λίμνης Vattern. Μοιάζει με τούβλο, αλλά σίγουρα έχει πολύ πιο νόστιμη γεύση. Ένα λείο και πυκνό τυρί από αγελαδινό γάλα, έχει μια ξεχωριστή γλυκύτητα, που θυμίζει σχεδόν καραμέλα και καραμέλα βουτύρου, ενώ η υφή προσφέρει μια ικανοποιητική τραγανή γεύση χάρη στη διαδικασία ωρίμανσης που διαρκεί 16 μήνες.
Κοινή 9η θέση: Vorarlberger Bergkäse gU – über 10 Monate, Αυστρία Το τυρί που παράγεται αποκλειστικά στο Alpine Bregenz Forest στη δυτικότερη επαρχία της Αυστρίας και παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα, ωριμάζει σε ειδικά κλιματιζόμενα δωμάτια. Με μια μοναδική χορταστική και πικάντικη γεύση, το τυρί αποσπά βραβεία.
Κοινή 9η θέση: Gorgonzola Dolce DOP Caseificio Brusati, Ιταλία: Μια ιδιαίτερα κρεμώδης εκδοχή που μπορεί να καταναλωθεί με το κουτάλι. Είναι η διαδικασία γήρανσης που το βοηθά να αναπτύξει την χαρακτηριστική απαλή υφή του και ελαφρώς γλυκιά γεύση.
8η θέση: Montana Intenso, Ολλανδία: Ωριμασμένο για 40 εβδομάδες σε ξύλινα ράφια, ο μοναδικός του χαρακτήρας άρεσε στους κριτές χάρη στην ελαφρώς γλυκιά, παλαιωμένη γεύση του τυριού.
7η θέση: Gorwydd Caerphilly, UK: Ένα χειροποίητο ημίμαλακο τυρί που παράγεται από τη Trethowan’s Dairy στο North Somerset της Αγγλίας. Φτιαγμένο με μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και παραδοσιακή πυτιά, έχει φυσικό φλοιό και στρώμα κρέμας μανιταριού γύρω από έναν ελαστικό πυρήνα εσπεριδοειδών.
6η θέση: Camembeso, Ισπανία: Μοιάζει με καμαμπέρ ωριμάζει για 60 ημέρες για να διασφαλίσει ότι έχει μια υπέροχη βαθιά γεύση. Κατασκευασμένο από τους Ισπανούς παραγωγούς Quesos & Besos , η φλούδα του τυριού είναι επίσης βρώσιμη και προσθέτει λίγη υφή σε αυτό το ημίμαλακο τυρί. Η γεύση είναι ελαφριά και βουτυρώδης με νότες λουλουδιών και ξηρών καρπών.
5η θέση: Twentse Bunkerkaas Geit, Ολλανδία: Ωριμασμένο σε πρώην αποθήκες πυρομαχικών για 25 εβδομάδες, το ασυνήθιστο κατσικίσιο τυρί είναι κρεμώδες και πικάντικο με μια έντονα καθαρή γεύση. Ο μοναδικός χαρακτήρας του τυριού υπογραμμίζεται από την εντυπωσιακή του εμφάνιση: αντί για ετικέτα και ταινία, το λογότυπο πιέζεται στο πλάι και στο πάνω μέρος του τυριού.
4η θέση: Ημίσκληρο τυρί Baracska, Ουγγαρία: Ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από το λιπαρό γάλα ουγγρικών αγελάδων που βόσκουν στην κοιλάδα Váli, αυτό το τυρί αιχμαλωτίζει τον πλούτο των βοσκοτόπων με τη γεμάτη γεύση του. Είναι ένα εύκαμπτο, ελαστικό τυρί που λιώνει απαλά στο στόμα με μια γλυκιά γεύση, που θυμίζει πολύ καραμέλα.
3η θέση: Eminence Grise – Tomme Chèvre Grise au Bleu, Ολλανδία: Το τρίτο καλύτερο τυρί στον κόσμο είναι το ολλανδικό Eminence Grise. Παλαιωμένο σε σπηλιές στη Γαλλία, αυτό το κατσικίσιο τυρί από το Van der Heiden Kaas έχει λεπτές μπλε φλέβες και πνίγεται σε μια φυσική κρούστα, που επιτρέπει στο τυρί να αναπτύξει την απαλή, ήπια γεύση του.
2η θέση: Epoisses Berthaut Perrière, Γαλλία: Θα ήταν σοκ αν ένα Epoisses δεν ήταν φιναλίστ, καθώς το πικάντικο αλλά δημοφιλές τυρί είναι πολύ αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Είναι στον επίσημο κατάλογο προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρώπη και παράγεται μόνο στην κεντρική Γαλλία. Φτιαγμένο από τον 16ο αιώνα, είναι τυρί από αγελαδινό γάλα με πλυμένη φλούδα, απαλή υφή και κρεμώδη γεύση.