Ποιο είναι το μυστικό στις πρωινές συνήθειες που θα οδηγήσει σε μακροζωία

Η πρωινή σας ιεροτελεστία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μια κουταλιά ζάχαρη θα μπορούσε να γλυκάνει τη συμφωνία, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Μεταξύ περισσότερων από 170.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνοι που έπιναν περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, με ή χωρίς ζάχαρη, είχαν χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από εκείνους που δεν έπιναν καφέ, ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Dan Liu, MD, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Νοτίου Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Guangdong της Κίνας.

“Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν υποδείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου θανάτου, αλλά δεν έκαναν διάκριση μεταξύ καφέ που καταναλώνεται με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και καφέ που καταναλώνεται χωρίς”, έγραψαν ο Liu και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές στράφηκαν στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία στρατολόγησε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ 2006 και 2010 για να συμμετάσχουν σε ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, σωματικές μετρήσεις και ιατρικές εξετάσεις.

Από αυτή την ομάδα, 171.616 από αυτούς συμπλήρωσαν τουλάχιστον ένα ερωτηματολόγιο διατροφής και πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη του καφέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 55,4% από αυτούς έπιναν καφέ χωρίς κανένα γλυκαντικό, το 14,3% έπιναν καφέ με ζάχαρη, το 6,1% έπιναν καφέ με τεχνητό γλυκαντικό και το 24,2% δεν έπιναν καθόλου καφέ. Οι καταναλωτές καφέ ταξινομήθηκαν περαιτέρω σε ομάδες με βάση το πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν την ημέρα.

Εκείνοι που κατανάλωναν συχνά καφέ είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας

Κατά τη διάρκεια περίπου 7 ετών, 3.177 από τα άτομα που μελετήθηκαν πέθαναν, εκ των οποίων 1.725 από καρκίνο και 628 από καρδιακές παθήσεις.

Αφού συνεκτιμήθηκαν άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου τους, όπως οι επιλογές του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν καφέ είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε σε όλους τους τύπους καφέ, συμπεριλαμβανομένου του αλεσμένου, του στιγμιαίου και του καφεϊνούχου. Οι προστατευτικές επιδράσεις του καφέ ήταν μεγαλύτερες σε άτομα που έπιναν περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, μεταξύ των οποίων η πιθανότητα θανάτου ήταν περίπου 30% μικρότερη, ανεξάρτητα από το αν προσέθεταν ζάχαρη στον καφέ τους.

Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ με τεχνητά γλυκαντικά δεν ζούσαν σημαντικά περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή παρά τα νέα ευρήματα

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης δεν εξαλείφει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, ο Liu και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να προειδοποιούν κατά των ζαχαρούχων ροφημάτων, λόγω των ευρέως γνωστών συνδέσεων μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της κακής υγείας.

Η Estefanía Toledo, MD, PhD, του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, προσέφερε μια παρόμοια άποψη.

Η Toledo, η οποία δημοσίευσε προηγουμένως μια μελέτη που έδειξε μια σχέση μεταξύ του καφέ και της παρατεταμένης επιβίωσης, λέει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει “επανειλημμένα” συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά “διαφόρων χρόνιων ασθενειών” και θανάτου, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να συστήσουμε τον καφέ σε όσους δεν τον πίνουν ήδη.

Χρειάζονται περισσότερες μακροπρόθεσμες έρευνες, λέει, ιδανικά με μελέτες που θα συγκρίνουν τις αλλαγές στην κατανάλωση καφέ και τα αποτελέσματα της υγείας με την πάροδο του χρόνου.

front-storiesμακροζωία