Ποιο είναι το τέλειο νυχτερινό σνακ για έναν καλό ύπνο ;

Έχετε δοκιμάσει καταπραϋντικά αφεψήματα από βότανα, χαλαρωτικά αρώματα λεβάντας και αποχή από τις οθόνες, σε μια προσπάθεια να κοιμηθείτε καλύτερα.

Συχνά είναι ένα φαγητό για πρωινό ή μεσημεριανό για να σας βοηθήσουν να τροφοδοτήσετε την ημέρα σας… αλλά τι γίνεται με το να συνδυάσετε μια μπανάνα με το αγαπημένο σας τσάι πριν τον ύπνο ; Δείτε λόγους που εκτός από την απόλαυση, μια μπανάνα το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα.

Οι μπανάνες βοηθούν ένα υγιές έντερο, το οποίο συμβάλλει σε έναν καλό ύπνο

Πρώτον, οι μπανάνες είναι μια ισχυρή πηγή πρεβιοτικών. Αυτές οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας, προάγοντας τα πάντα, από την καλύτερη γαστρεντερική υγεία έως τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αλλά οι μπανάνες είναι επίσης φυσικοί καταπολεμούν το στρες, σύμφωνα με έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Behavioral Neuroscience . Έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες πλούσιες σε πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή συμπτωμάτων όπως προβλήματα στο στομάχι σε περιόδους πιο στρεσογόνων (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ακαδημαϊκών εξετάσεων ή ένα βαρύ έργο στη δουλειά).  Αλλά επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος των πρεβιοτικών στο στρες παραμένει μαζί σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας, ενθαρρύνοντας έναν ξεκούραστο κύκλο ύπνου και ανακουφίζοντας τις διαταραχές ύπνου που προκαλούνται από το στρες.

Πώς οι μπανάνες ενεργοποιούν την ορμόνη του ύπνου σας

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μπανάνες λειτουργούν επίσης για να προετοιμάσουν το σώμα σας για έναν βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να παράγει μελατονίνη , την ορμόνη που μας βοηθά να  κοιμόμαστε – και υπάρχει άφθονη από αυτή στις μπανάνες. Τα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σχεδόν όλα τα μέτρα ποιότητας ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο  Nutrients . Και ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η βιταμίνη Β6 που βρίσκεται στις μπανάνες βοηθά την τρυπτοφάνη να παράγει μελατονίνη, οι δύο μπορεί επίσης να συνεργαστούν για να μειώσουν τα ξυπνήματα τη νύχτα, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Minerva Pediatrics .

Το μέταλλο που προάγει τον ύπνο που λείπει στους περισσότερους από εμάς

Έχει αναφερθεί ότι περίπου το 60% των ανθρώπων δεν παίρνουν αρκετό μαγνήσιο – και μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο  Nutrients  πρόσθεσε ένα άλλο όφελος από την μπανάνα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η έρευνα έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να παίζουν ρόλο στις διαταραχές του ύπνου.

Με σχεδόν το 10 τοις εκατό της ημερήσιας απαίτησής σας σε μαγνήσιο να είναι διαθέσιμο σε μια μπανάνα, το να το βάζετε σε μια μπανάνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτόν τον στόχο.

 

ύπνοςδιαταραχή ύπνουδιάρκεια ύπνου