Ποιός είναι ο σωστός τρόπος να μιλήσεις στα παιδιά για το sex όταν είναι μικρότερα των 5 ετών

Η συζήτηση για το sex με τα παιδιά είναι μια αγχωτική κατάσταση για κάθε γονιό. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι από πολύ νωρίς ενημερωμένα τα παιδιά για θέματα που σχετίζονται με το sex και καλό είναι η ενημέρωσή τους να είναι σωστή, τεκμηριωμένη και σοβαρή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά που είναι καλά ενημερωμένα για τα θέματα γύρω από το sex είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να κάνουν πιο ασφαλείς επιλογές. Από την άλλη πλευρά είναι προτιμότερο ένα παιδί να νιώθει άνετα να απευθυνθεί στους γονείς του για θέματα που σχετίζονται με το sex παρά να κοιτάξει τι υπάρχει στο Διαδίκτυο ή απλά να συμβουλευθεί φίλους και αγνώστους. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να μιλήσεις σε ένα παιδί για το sex όταν αυτό είναι μικρότερο των 5 ετών; 
 
Μπορεί να θεωρείς ότι το παιδί που είναι μικρότερο των 5 ετών είναι πολύ μικρό για μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν το σώμα τους από πολύ πολύ μικρά για να μπορέσουν να το υπερασπιστούν και να το αγαπήσουν. Άλλωστε, δεν αποκλείεται ένα παιδάκι 3 ετών να ρωτήσει ξαφνικά “Πώς γίνονται τα μωρά;”. Η απάντηση σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να είναι ειλικρινής αλλά και απλή. Για παράδειγμα: “Κάθε άνθρωπος ξεκινά από την ένωση του σπέρματος δύο ανθρώπων, της μαμάς και του μπαμπά. Ο συνδυασμός αυτός μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά της μαμάς σε ένα μέρος που ονομάζεται μήτρα”. Μπορεί να έχει πολλές άγνωστες λέξεις, ωστόσο, αυτήν την απάντηση προτείνει ακόμα και η American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. 
 
Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση ενός παιδιού αυτής της ηλικίας πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
 
Πώς ονομάζονται τα μέρη του σώματος: Αν το παιδί ρωτήσει σχετικά με το φύλο του και το πώς ονομάζεται το γεννητικό του όργανο, η λάθος απάντηση είναι κάποιο ευφάνταστο υποκοριστικό. Οι λέξεις “πέος” και “αιδοίο” δεν θα έπρεπε να αποτελούν ταμπού. Αντιθέτως, όταν ένα νήπιο γνωρίζει ακριβώς πώς ονομάζεται το γεννητικό του όργανο αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχει θετική εικόνα για τον εαυτό του και νιώθει άνετα να μιλήσει με τους γονείς του σχετικά με αυτό ή με απορίες γύρω από αυτό. Έχει διαπιστωθεί ότι τα νήπια που γνωρίζουν ακριβώς τι είναι το γεννητικό τους όργανο και πώς ονομάζεται, είναι περισσότερο προστατευμένα από σεξουαλική κακοποίηση και επιθέσεις καθώς ξέρουν ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προφυλάξουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από πολύ νωρίς -ήδη από τον 18ο μήνα- τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε κάποιος περνάει τα όρια μαζί τους. Το παιδί πρέπει από πολύ μικρό να ξέρει ότι δεν επιτρέπεται ποτέ και για κανένα λόγο να το αγγίζει κανείς στα γεννητικά του όργανα και πρέπει να ξέρει ότι αν του συμβεί πρέπει να αντισταθεί, να πει “όχι” και βεβαίως να ενημερώσει τους γονείς του. 
παιδιάsex