Ποιος τύπος πρωτεϊνης συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει πρωτεΐνες από μεγαλύτερη ποικιλία πηγών μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Hypertension, ένα επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ έχει υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση – έναν από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες παθήσεις της υγείας.

“Η διατροφή μπορεί να είναι ένα εύκολα προσβάσιμο και αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Μαζί με το λίπος και τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xianhui Qin, M.D., του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Έρευνας για τις νεφρικές παθήσεις στο Νοσοκομείο Nanfang του Νοτίου Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Guangzhou της Κίνας.

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας διατροφής και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Στις διατροφικές οδηγίες του 2021 για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει τους ανθρώπους να τρώνε υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, κυρίως από φυτά και μπορεί να περιλαμβάνουν θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, και, εάν επιθυμούν, άπαχα κομμάτια και μη επεξεργασμένες μορφές κρέατος ή πουλερικών. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση μίας έως δύο μερίδων ή 5,5 ουγκιές πρωτεΐνης ημερησίως.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν πληροφορίες για την υγεία σχεδόν 12.200 ενηλίκων που ζουν στην Κίνα και συμμετείχαν σε τουλάχιστον 2 από τους 7 γύρους της έρευνας υγείας και διατροφής της Κίνας από το 1997 έως το 2015 (έρευνες που πραγματοποιούνται κάθε 2-4 χρόνια). Η αρχική έρευνα των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκε ως βάση, ενώ τα δεδομένα από τον τελευταίο γύρο χρησιμοποιήθηκαν ως παρακολούθηση για σύγκριση. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 41 ετών και το 47% ήταν άνδρες. Η έρευνα μέτρησε τη διατροφική πρόσληψη σε τρεις διαδοχικές 24ωρες διατροφικές ανακλήσεις και μια οικιακή απογραφή τροφίμων. Ένας εκπαιδευμένος συνεντευκτής συνέλεξε 24ωρες διατροφικές πληροφορίες επί 3 ημέρες την ίδια εβδομάδα κατά τη διάρκεια κάθε γύρου της έρευνας.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε μια “βαθμολογία ποικιλίας” πρωτεϊνών με βάση τον αριθμό των διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης που καταναλώθηκαν από τις 8 αναφερόμενες: δημητριακά ολικής αλέσεως, εξευγενισμένα δημητριακά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και όσπρια. Ένας βαθμός δόθηκε για κάθε πηγή πρωτεΐνης, με μέγιστη βαθμολογία ποικιλίας 8. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση για την εμφάνιση νέας υπέρτασης σε σχέση με τη βαθμολογία ποικιλίας πρωτεΐνης.

Η νεοεμφανιζόμενη υπέρταση ορίστηκε ως συστολική (ανώτερος αριθμός) αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 140 mm Hg ή/και διαστολική (κατώτερος αριθμός) αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 90 mm Hg, λήψη φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή αυτοαναφορά ότι ένας γιατρός διέγνωσε υψηλή αρτηριακή πίεση από την τελευταία επίσκεψη στην έρευνα. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 6 έτη.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι:

·         Περισσότερο από το 35% των σχεδόν 12.200 συμμετεχόντων ανέπτυξαν νέα υψηλή υπέρταση κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

·         Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ποικιλίας για την πρόσληψη πρωτεϊνών (λιγότερο από 2), εκείνοι με την υψηλότερη βαθμολογία ποικιλίας (4 ή περισσότερο) είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

·         Για κάθε έναν από τους 8 τύπους πρωτεϊνών, υπήρχε ένα παράθυρο ποσότητας κατανάλωσης όπου ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν χαμηλότερος. Οι ερευνητές περιέγραψαν αυτό ως το κατάλληλο επίπεδο κατανάλωσης.

Όταν εξετάστηκε η συνολική ποσότητα πρόσληψης πρωτεϊνών, η ποσότητα που καταναλώθηκε χωρίστηκε σε πέντε κατηγορίες (πεντημόρια), από τη μικρότερη προς τη μεγαλύτερη πρόσληψη. Τα άτομα που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα συνολικής πρωτεΐνης και εκείνα που κατανάλωναν την περισσότερη πρωτεΐνη είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για νέα εμφάνιση υπέρτασης.

Το μήνυμα για την υγεία της καρδιάς είναι ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με πρωτεΐνες από διάφορες διαφορετικές πηγές, αντί να επικεντρώνεται σε μία μόνο πηγή διαιτητικής πρωτεΐνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης“, δήλωσε ο Qin.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ο σχεδιασμός παρατήρησης. Επειδή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγούμενες πληροφορίες για την υγεία, δεν μπορούσαν να αποδείξουν οριστικά ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών οποιουδήποτε είδους ή ποσότητας προκάλεσε ή απέτρεψε τη νεοεμφανιζόμενη υπέρταση.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εξαιρετικών Νέων του Νοσοκομείου Nanfang, το Πρόγραμμα Κλινικής Έρευνας του Νοσοκομείου Nanfang και το Νότιο Ιατρικό Πανεπιστήμιο.

υπέρτασηfront-stories