“Πόλεμος” ΕΟΠΥΥ – παρόχων ΠΦΥ για την επετειακή εκδήλωση 10 ετών λειτουργίας του Οργανισμού

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με αφορμή το επετειακό διήμερο που οργανώνει ο ΕΟΠΥΥ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Οι πάροχοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, ενώ “απών “από την εκδήλωση δήλωσε πως θα είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

“Παρότι ξεκίνησε με σημαντικές ελλείψεις και δυσκολίες, σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έχει καταφέρει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με διαφάνεια το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων για την υγεία, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασφαλισμένους του. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 11 εκατ. πολίτες, ως αποκλειστικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας, ενώ έχει συμβάσεις με 22.000 παρόχους υγείας σε όλα τα επίπεδα φροντίδας υγείας” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσκληση που απέστειλε η διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη.

Η ανακοίνωση για την επετειακή εκδήλωση κινητοποίησε άμεσα το Συντονιστικό Όργανο των Γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται οι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας, δηλαδή οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία. Οι ιδιώτες πάροχοι ΠΦΥ καταλογίζουν στον ΕΟΠΥΥ ότι “κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των παρόχων υγείας”.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: “Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δισ. ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα ‘κούρεψε από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή”.

Με νεότερη ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνει ότι “η γιορτή αυτή σηματοδοτεί την συνέχιση αυτής της προσπάθειας των εργαζόμενων του Οργανισμού και των 22.000 συμβεβλημένων παρόχων υγείας, με τους οποίους παρά τις δυσκολίες υπήρξε αγαστή συνεργασία έχοντας πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο”. Οπως προσθέτει: “Αυτή λοιπόν η επετειακή εκδήλωση σημαίνει πολλά και σημαντικά για εμάς που έπρεπε να μας ενώνουν όλους κι όχι να μας χωρίζουν. Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος! Ο ΕΟΠΥΥ με του εργαζομένους του, παρά το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του την τελευταία 2ετία λόγω της ύφεσης που έφερε η πανδημία, από ίδιους πόρους και έκτακτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε στήριξε, μαζί με τον υπουργό κ. Αθανάσιο Πλεύρη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της κατά 20%! Είναι λοιπόν μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους”.

Τιμές αποζημίωσης στο 30% του τιμοκαταλόγου από το 1991

Με σκληρή γλώσσα οι πάροχοι της ΠΦΥ απάντησαν στην ανακοίνωση του Οργανισμού τονίζοντας ότι “θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι ο ορισμός της λέξης ευεργετηθείς είναι αυτός που έχει μεγάλο όφελος από κάτι, διότι η κα Καρποδίνη μάλλον τον έχει παρανοήσει. Μετά τα 2,2 δις ευρώ άμεσων περικοπών (που θα ήταν 2,3 δις ευρώ αν δεν απέδιδαν οι προσπάθειες του Υπουργού Υγείας να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός μας τα δύο τελευταία χρόνια με 100 εκατ. ευρώ), χώρια τις έμμεσες περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων στον τιμοκατάλογο του 1991, ειλικρινά θα θέλαμε να γνωρίζουμε τελικά ποιος είναι ο ευεργετηθείς!!!”. Το Συντονιστικό Οργανο για την Πρωτοβάθμια σημειώνει στην τελευταία της ανακοίνωση πως η τελική τιμή αποζημίωσής τους, “μετά τις περικοπές, είναι στο 30% των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991! Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Γενική Αίματος και η Γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία, το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ, το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ!”.

Στο μεταξύ, τη μη συμμετοχή του από τις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τους λόγους:
1. Με το clawback και το rebate στα ύψη είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις από οργανισμό που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των παρόχων.
2. Η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και εκφράζεται απαξιωτικά για τους γιατρούς τους οποίους θεωρεί περίπου “αναγκαίο κακό”. Θεώρηση που αντανακλά στις δηλώσεις και τις ενέργειές της.
3. Είναι αναγκαία η επέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων της.

ΕΟΠΥΥΠΦΥιδιώτες πάροχοικλινικοεργαστηριακοί γιατροί