Πολυανθεκτικά μικρόβια στην Ευρώπη. Τα Νοσοκομεία το “κλειδί”

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού και του αίματος στους ανθρώπους, εξαπλώνονται μέσω των Νοσοκομείων στην Ευρώπη.

Μάλιστα ορισμένα στελέχη του εν λόγω βακτηρίου είναι, πλέον, ανθεκτικά ακόμη και στα ισχυρά αντιβιοτικά carbapenem, που αντιπροσωπεύουν την τελευταία γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων των πνευμόνων και όχι μόνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονιδιώματα σχεδόν 2.000 δειγμάτων Κ. pneumoniae, που ελήφθησαν από ασθενείς σε 244 νοσοκομεία από 32 χώρες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Microbiology.

Εκτιμάται ότι 341 θάνατοι στην Ευρώπη προκλήθηκαν από το υπερμικρόβιο Κ. pneumoniae το 2007. Έως το 2015 ο αριθμός των θανάτων είχε αυξηθεί έξι φορές (2.094). Ο μεγάλος αριθμός θανάτων οφείλεται στο γεγονός ότι μόλις τα αντιβιοτικά carbapenem δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, υπάρχουν λίγες άλλες επιλογές. Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό κινδυνεύουν περισσότερο.

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της. Τα δείγματα του Κ. pneumoniae απεστάλησαν στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger, όπου αναλύθηκαν τα γονιδιώματα των 1.700 από αυτά.

Τα Νοσοκομεία στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Ισπανία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Dr Sophia David, εκτιμούν ότι, στη χώρα μας, η εισαγωγή των ανθεκτικών βακτηρίων έγινε κυρίως από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπήρξε εξάπλωσή τους στα εγχώρια Νοσοκομεία. Παράλληλα εκτιμάται ότι αργότερα η Ελλάδα έκανε «εξαγωγή» – πιθανότατα μέσω ταξιδιωτών – των ανθεκτικών βακτηρίων σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων του βακτηρίου αποκάλυψε έναν μικρό αριθμό γονιδίων που, όταν ενεργοποιούνται, μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά carbapenem. Τα συγκεκριμένα γονίδια παράγουν ένζυμα, που «τρώνε» τα ισχυρά αντιβιοτικά, καθιστώντας τα άχρηστα.

Η συχνή χρήση των αντιβιοτικών στα Νοσοκομεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, ευνοεί την εξάπλωση των ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία σταδιακά καθιστούν ανενεργά το αντιβιοτικά, το ένα μετά το άλλο.

 

 

αντιβιοτικά