Πολύτιμη η βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι το άνοιγμα των κλειστών εξοπλισμένων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προωθώντας ήδη τις πρώτες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, το θέμα με την ανεπάρκεια Εντατικών στο ΕΣΥ είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς ακόμη και το μάξιμουμ των κλειστών κρεβατιών να ανοίξει, θα εξακολουθεί να υπάρχει αναμονή.

“Το πρώτο σημαντικό σκέλος είναι το άνοιγμα κρεβατιών. Το δεύτερο είναι να θεσμοθετηθούν τα κριτήρια εισαγωγής και παραμονής στις ΜΕΘ. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν εφαρμόζονται τέτοια κριτήρια. Είχε συγκροτηθεί επιτροπή από γιατρούς των ΜΕΘ που έχουν ετοιμάσει και καταθέσει σχετική πρόταση στο ΚΕΣΥ. Η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να δει και να επεξεργαστεί αυτά τα κριτήρια για να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Ξεκινάει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Η καλύτερη διαχείριση των περιστατικών, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δεν θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, αλλά μέσω της πλατφόρμας και θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κενές θέσεις εντατικής νοσηλείας.

Το ΕΚΑΒ θα έχει έτσι μία πλήρη εικόνα τόσο της ζήτησης (λίστα αναμονής) όσο και της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ.

Το σύστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να λειτουργήσει από τον Ιανουάριο πιλοτικά και για ένα τρίμηνο σε τρία νοσοκομεία της Αττικής: Σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, ένα μεσαίο και ένα μικρότερο.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να είναι σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Απριλίου, με τον χρόνο αυτό να επιλέγεται, μεταξύ άλλων, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία.

Ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών και εθνική ιατρική βάση δεδομένων

Η εξέλιξη και προώθηση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών είναι από τα πρώτα βήματα που γίνονται και στοχεύει να διευκολύνει τόσο τη θεραπευτική διαδικασία όσο και την επιστημονική εργασία του ιατρικού κλάδου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα στο πεδίο της ηλεκτρονικής Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται:

  • η δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της πορείας υγείας του ασθενή,
  • της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών Υγείας στον πολίτη,
  • της εξατομικευμένης ιατρικής
  • ενώ παράλληλα καθίσταται αποτελεσματικότερη η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από τους άμεσους στόχους είναι η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων που υπάρχουν στα νοσοκομεία για καλύτερη πληροφόρηση και καλύτερο έλεγχο όλων των στοιχείων, είτε είναι οικονομικά είτε αφορούν σε ιατρικές πράξεις, εισιτήρια, εξιτήρια κ.ά.

«Επιθυμούμε, επίσης, να φτιάξουμε μια εθνική ιατρική βάση δεδομένων (national health database) που θα περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετικό με ιατρικά δεδομένα της Ελλάδας. Τέτοια βάση δεδομένων υπάρχει μόνο σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστρία και τη Φινλανδία. Στόχος είναι να έχουν αποκλειστική πρόσβαση γιατροί και ασθενείς.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
δημόσια υγείαψηφιακός μετασχηματισμός