Πως επηρεάζονται οι αιμορροίδες το καλοκαίρι και τι μπορείτε να κάνετε

Οι αιμορροΐδες παρότι μπορούν να εμφανιστούν στη διάρκεια όλου του χρόνου, η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Τα κύματα ζέστης μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, που είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση των αιμορροίδων, μιας και προκαλεί δυσκοιλιότητα που είναι από τις βασικές αιτίες.

Από τι προκαλούνται

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση αιμορροΐδων, αλλά υπάρχουν μερικοί παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, η εγκυμοσύνη και, φυσικά, η γενετική που σχετίζονται στενά με την εμφάνισή της.

Αλλά ακόμη πιο πιθανό από τις παραπάνω αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα . Όταν καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθεια κατά την αφόδευση, προωθούμε τη διαστολή των φλεβών του πρωκτού και του ορθού.

Πώς επηρεάζονται το καλοκαίρι;

Εκτός από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η θερμότητα είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες , καθώς ευνοεί την αγγειοδιαστολή και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη αιτία που, αν και την επηρεάζει, το κάνει με έναν πιο έμμεσο τρόπο: οι αλλαγές στη διατροφή που συνήθως κάνουμε το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση παγωτού, αναψυκτικών, αλκοόλ, πικάντικων σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση πρόχειρης τροφής (junk food) γενικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνισή τους:

  • Μειώστε το χρόνο που περνάτε στην τουαλέτα
  • Διατηρήστε το σώμα ενυδατωμένο πίνοντας περισσότερο από 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
  • Αλλάξτε την διατροφή σας: αποφύγετε το κόκκινο κρέας που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα λόγω της μεγάλης ποσότητας σιδήρου που περιέχει.
  • Αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει πρωκτικό ερεθισμό.
  • Αυξήστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
  • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Ασκηθείτε τακτικά για να διατηρήσετε το μεταβολισμό ενεργό.
  • Επικοινωνήστε με τον ειδικό χειρουργό, εάν έχετε δυσφορία, κνησμό ή αιμορραγία στην πρωκτική περιοχή.

 

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον γενικό χειρουργό Δρ. Σπύρο Αυλωνίτη.

 

αιμορροΐδες