Πώς η ένταση της προπόνησης επηρεάζει την διάθεση

Νέα έρευνα που διεξήχθη από το UAB με ποδηλάτες δρόμου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PeerJ, ρίχνει φως στη σημασία της παρακολούθησης του φόρτου μιας προπονητικής συνεδρίας με τη χρήση εργαλείων μέτρησης της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού, για να ευνοηθεί η αφομοίωση και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί, καθώς και για να συγκριθεί η ένταση της προπόνησης με την κατάσταση της διάθεσης το επόμενο πρωί.

Για να χτίσουν τη φυσική τους κατάσταση, οι αθλητές πρέπει να ασκούν στρες στο σώμα και στη συνέχεια, μέσω της αποκατάστασης, το σώμα προσαρμόζεται και είναι σε θέση να δεχτεί μεγαλύτερο στρες στον επόμενο γύρο προπόνησης. Η διατήρηση λογικών ποσοτήτων στρες και η προώθηση της αποκατάστασης είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών, καθώς και για την πρόληψη τραυματισμών και προβλημάτων που σχετίζονται με την υπερπροπόνηση.

Ερευνητές από το Εργαστήριο Αθλητικής Ψυχολογίας και το Ινστιτούτο Αθλητικών Ερευνών του UAB μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχει η ένταση της προπόνησης στους ποδηλάτες δρόμου όσον αφορά τις καταστάσεις της διάθεσης και την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε μεγαλύτερα προπονητικά φορτία, που αξιολογήθηκαν με τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PeerJ, πραγματοποιήθηκε μέσω μιας ανάλυσης έξι εβδομάδων των απαντήσεων που έδωσαν πέντε ερασιτέχνες ποδηλάτες δρόμου για τη σωματική καταπόνηση που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αφού ολοκληρώθηκε, οι ποδηλάτες απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς είχαν αντιληφθεί τη σωματική καταπόνηση της προπόνησής τους. Το επόμενο πρωί μέτρησαν την HRV τους και κατέγραψαν την κατάσταση της διάθεσής τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της διάθεσης και/ή της HRV — που μετράται με τη χρήση της παραμέτρου HFnu (κανονικοποιημένη ζώνη υψηλών συχνοτήτων) — στους αθλητές την επομένη της προπόνησης θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης της έντασης της προπόνησης, σηματοδοτώντας αν η προπόνηση ήταν επαρκής ή πολύ έντονη για τη φυσική κατάσταση του αθλητή. Η μελέτη παρατήρησε ότι όσο πιο έντονη ήταν η προπόνηση, τόσο χαμηλότερη ήταν η διάθεση την επόμενη ημέρα, αλλά και τόσο χαμηλότερη η HRV. Αντίθετα, η υψηλή HFnu συσχετίστηκε με βελτίωση της διάθεσης των αθλητών, γεγονός που έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της HRV και των καταστάσεων της διάθεσης.

“Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ τριών πτυχών: της προπόνησης, της μεταβλητότητας της καρδιακής συχνότητας και της διάθεσης”, εξηγεί η ερευνήτρια του Τμήματος Βασικής Ψυχολογίας του UAB Carla Alfonso. “Με τη μελέτη αυτή στοχεύσαμε να μάθουμε πότε ένας αθλητής πρέπει να ξεκουραστεί, επειδή ο οργανισμός του είναι κορεσμένος, και πότε ένας αθλητής μπορεί να προπονηθεί, με περισσότερη ή λιγότερη ένταση, επειδή το σώμα του είναι έτοιμο να αφομοιώσει το προπονητικό φορτίο”.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη “δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά προπονητικά φορτία, εκτός από την κατάσταση της διάθεσης και τη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών του αθλητή, με στόχο να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στην προπόνησή του και να αποτρέψει τους τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν από την υπερπροπόνηση”, καταλήγει ο καθηγητής Lluís Capdevila του Τμήματος Βασικής, Αναπτυξιακής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του UAB και συν-συγγραφέας της μελέτης.

front-stories