Πώς η γήρανση επηρεάζει το δέρμα σας

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που επηρεάζει όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Με τον καιρό, το δέρμα σας γίνεται πιο λεπτό, λιγότερο ελαστικό και παράγει λιγότερα έλαια. Αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν την εμφάνιση και την υφή του δέρματός σας. Η γενετική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Η γήρανση οδηγεί σε μια ποικιλία αλλαγών στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της λέπτυνσης, της απώλειας ελαστικότητας, της ξηρότητας και του κνησμού, των μώλωπες και δακρύων του δέρματος και της μειωμένης ικανότητας επούλωσης.  Παράγοντες όπως η γενετική, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, η διατροφή και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.Αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο δέρμα σας

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο και πιο εξωτερικό όργανο του σώματός σας και αποτελείται από τρία στρώματα: επιδερμίδα, χόριο και υποδόριο ιστό. Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας υφίσταται αρκετές αλλαγές που επηρεάζουν την εμφάνιση και την υφή του. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει μια φυσική μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και του αριθμού των ινών ελαστίνης στο χόριο σας. Αυτές οι δομές είναι υπεύθυνες για την παροχή ελαστικότητας και σφριγηλότητας στο δέρμα σας. Καθώς αυτές οι ίνες διασπώνται και μειώνονται σε αριθμό, το δέρμα χάνει το πάχος και τη σταθερή του δομή.

Υπάρχει επίσης μείωση σε ορισμένους τύπους κυττάρων που αποτελούν την επιδερμική στιβάδα. Καθώς μεγαλώνετε, τα μελανοκύτταρα και τα κύτταρα Langerhans μικραίνουν και μειώνονται σε αριθμό, οδηγώντας σε λέπτυνση του ανώτερου στρώματος του δέρματός σας.

Απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεϊνικές δομές στο δερματικό σας στρώμα που δίνουν στο δέρμα σας τη δομή και την ελαστικότητά του.

Καθώς μεγαλώνετε, η ικανότητα του δέρματός σας να παράγει ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται και οι υπόλοιπες ίνες γίνονται λιγότερο εύκαμπτες και πιο άκαμπτες. Αυτή η απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο σφριγηλό δέρμα που οδηγεί σε χαλάρωση, λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Κηλίδες ηλικίας και αποχρωματισμός

Η ικανότητα του δέρματός σας να αναγεννάται και να επανορθώνεται μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι περιοχές του δέρματός σας που έχουν συχνή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί να γίνουν πιο σκούρες στη μελάγχρωση, κοινώς γνωστές ως κηλίδες ηλικίας .

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της γήρανσης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές χρωστικών στο δέρμα σας.

Ξηρότητα δέρματος και φαγούρα

Το δέρμα σας παράγει λιγότερα έλαια καθώς γερνάτε, οδηγώντας σε ξηρότητα και ξεφλούδισμα. Το δέρμα σας χάνει επίσης μεγάλο μέρος της ικανότητάς του να συγκρατεί την υγρασία που μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα και να οδηγήσει σε κνησμό. Η χρήση σκληρών σαπουνιών ή αρωμάτων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Μώλωπες και σχίσιμο του δέρματος

Τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας γίνονται πιο εύθραυστα καθώς γερνάτε, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να μελανιάζει εύκολα από ελαφρά χτυπήματα.

Επειδή το δέρμα σας γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας σκίζεται πιο εύκολα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το δέρμα είναι πιο τεντωμένο στα χέρια, τους πήχεις και τις κνήμες.

Μειωμένη θεραπευτική ικανότητα

Η ικανότητα του δέρματός σας να θεραπεύεται και να αναγεννάται μειώνεται σημαντικά με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη ροή αίματος στο δέρμα και στη μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και κυττάρων. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί από απλούς τραυματισμούς και είναι πιο επιρρεπές σε επιπλοκές όπως η μόλυνση.

Παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος

Οι αλλαγές του δέρματος που σχετίζονται με την ηλικία προέρχονται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Οι εσωτερικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν γενετικές και ορμονικές αλλαγές, ενώ εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα και τη διατροφή.

Γενεσιολογία

Αν και το δέρμα του καθενός αλλάζει καθώς μεγαλώνει, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση. Γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την υγεία των κυττάρων του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν ένα άτομο να εμφανίσει ρυτίδες, λεπτό δέρμα και γκρίζα μαλλιά νωρίτερα στη ζωή του.

Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο ή το σολάριουμ μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο, τις ίνες ελαστίνης και το DNA του δέρματός σας, οδηγώντας σε χαλάρωση ή ρυτίδα του δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερες κηλίδες ηλικίας και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα σας είναι μη αναστρέψιμες και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σημαντική την προστασία του δέρματός σας.

Κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας και μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα σας. Αυτό μειώνει τη ροή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του δέρματός σας, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και λιγότερη ελαστίνη.

Το κάπνισμα παράγει επίσης ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Διατροφή

Τα είδη των τροφών που τρώτε μπορεί είτε να συμβάλλουν στην υγεία του δέρματός σας είτε να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά θα υποστηρίξει την υγεία του δέρματός σας, ενώ αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές και κακή υγεία του δέρματος.

Ορμονικές αλλαγές

Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος. Το να έχετε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πάχους και της ελαστικότητας του δέρματός σας και μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη χρωστική ουσία και κηλίδες ηλικίας.

Πώς θα υποστηρίξετε την υγεία του δέρματός σας

Αν και η διαδικασία της γήρανσης είναι αναπόφευκτη, δεν είστε ποτέ πολύ νέοι για να αρχίσετε να φροντίζετε το δέρμα σας με βήματα, όπως:

  • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και φοράτε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό όταν βγαίνετε έξω
  • Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Να κοιμάστε αρκετά
  • Να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα
  • Έναρξη θεραπειών αντιγήρανσης έγκαιρα
  • Λήψη συμπληρωματικών αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνη C, E ή CoQ10
  • Εφαρμογή τοπικού ρετινοειδούς

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας αναπόφευκτα αλλάζει. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται λιγότερο ελαστικό. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα του δέρματός σας και να αισθάνεστε πιο ξηρό και φαγούρα. Οι μώλωπες και οι τραυματισμοί του δέρματος εμφανίζονται πιο εύκολα, ωστόσο, η επούλωση από αυτά μπορεί να είναι πιο αργή.

Αν και αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να σταματήσουν, μπορείτε να βοηθήσετε στην επιβράδυνση της διαδικασίας υποστηρίζοντας την υγεία του δέρματός σας και προστατεύοντάς το από περιβαλλοντικούς παράγοντες που τραυματίζουν το δέρμα σας.

Μιλήστε με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας για το πώς μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της γήρανσης του δέρματος με βάση τον τύπο του δέρματός σας και τις ατομικές σας ανάγκες.

αντιγήρανσηfront-storiesγήρανση δέρματοςθεραπείες αντιγήρανσης