Πώς η κάναβη μπορεί να μειώσει στο μισό τον πόνο της ημικρανίας

Η εισπνεόμενη κάνναβη μειώνει τη σοβαρότητα της κεφαλαλγίας κατά 47,3% και τη σοβαρότητα της ημικρανίας κατά 49,6%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοειύθηκε στο περιοδικό Journal of Pain και είναι η πρώτη που κάνει χρήση δεδομένων από ασθενείς με πονοκέφαλο και ημικρανία, και χρησιμοποιούν κάναβη σε πραγματικό χρόνο.

Κατά την μελέτη αυτή, δεν εντοπίστηκαν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι η κάνναβη προκάλεσε «υπερβολική κεφαλαλγία», μια γνωστή παγίδα πιο συμβατικών θεραπειών. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν τους ασθενείς να αυξάνουν τις δόσεις κάνναβης με την πάροδο του χρόνου, υποδεικνύοντας ότι ενδέχεται να αναπτύσσουν ανοχή στο φάρμακο.

Έως τώρα, έχει υπάρξει μια κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η κάνναβη ήταν καλύτερη από την ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση του πονοκέφαλου, χρησιμοποιώντας ναμπαλόνη, ένα συνθετικό φάρμακο κανναβινοειδών.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν τη μελέτη επειδή ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη για πονοκέφαλο και ημικρανία, αλλά εκπληκτικά λίγες μελέτες είχαν ασχοληθεί με το θέμα», δήλωσε η Carrie Cuttler, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα αρχείου από την εφαρμογή Strainprint, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα πριν και μετά τη χρήση ιατρικής κάνναβης που αγοράστηκε από καναδούς παραγωγούς και διανομείς. Οι πληροφορίες υποβλήθηκαν από περισσότερους από 1.300 ασθενείς που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή πάνω από 12.200 φορές για να παρακολουθούν τις αλλαγές στον πονοκέφαλο από πριν έως μετά τη χρήση κάνναβης και άλλοι 653 που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή περισσότερες από 7.400 φορές για να παρακολουθήσουν αλλαγές στη σοβαρότητα της ημικρανίας.

«Θέλαμε να το προσεγγίσουμε με έγκυρο τρόπο, δηλαδή να δούμε πραγματικούς ασθενείς που χρησιμοποιούν ολόκληρη φυτική κάνναβη ως φαρμακευτική αγωγή στα σπίτια και τα περιβάλλοντά τους», δήλωσε η Cuttler. «Αυτά αποτελούν πολύ μεγάλα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να γενικεύσουμε τα συμπεράσματα με μεγαλύτερη ακρίβεια στον ευρύτερο πληθυσμό ασθενών που χρησιμοποιούν κάνναβη για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων».

Η Cuttler και οι συνάδελφοί της δεν παρατήρησαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κάνναβη προκάλεσε «υπερβολική κεφαλαλγία», ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζει πιο συμβατικές θεραπείες, που μπορεί να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους των ασθενών με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είδαν ασθενείς να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες δόσεις κάνναβης με την πάροδο του χρόνου, υποδεικνύοντας ότι ενδέχεται να αναπτύσσουν ανοχή στο φάρμακο.

Κατά την μελέτη διαπιστώθηκε μια μικρή διαφορά σε σχέση με το φύλο, με σημαντικά πιο μειωμένα επεισόδιο κεφαλαλγίας στους άνδρες (90,0%) από ότι στις γυναίκες (89,1%).

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στη μείωση του πόνου κατά την χρήση διαφορετικών στελεχών κάνναβης που ήταν υψηλότερα ή χαμηλότερα σε επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD), δύο από τα πιο συχνά μελετημένα χημικά συστατικά στην κάνναβη, επίσης γνωστά ως κανναβινοειδή. Δεδομένου ότι η κάνναβη αποτελείται από περισσότερα από 100 κανναβινοειδή, αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι διαφορετικά κανναβινοειδή ή άλλα συστατικά όπως τα τερπένια μπορεί να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο στην κεφαλαλγία και την ανακούφιση από την ημικρανία.

Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στην εν λόγω μελέτη και απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά, καθώς η έρευνα αυτή βασίζεται σε μια αυτοεπιλεγμένη ομάδα ανθρώπων που μπορεί ήδη να προβλέψουν ότι η κάνναβη θα λειτουργήσει για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους και δεν ήταν δυνατή η χρήση ομάδας ελέγχου εικονικού φαρμάκου (placebo).

«Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν κάποιες ελαφρές υπερεκτιμήσεις της αποτελεσματικότητας», δήλωσε η Cuttler. «Ελπίζω ότι αυτή η έρευνα θα παρακινήσει τους ερευνητές να αναλάβουν το δύσκολο έργο της διεξαγωγής δοκιμών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο».

 

 

πονοκέφαλοςημικρανίακάναβηfront-storiesημικρανίες