Πώς η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Όταν πρόκειται για δραστηριότητες που είναι καλές για την υγεία σας, πιθανότατα σκέφτεστε το περπάτημα, την πεζοπορία ή το τρέξιμο. Αλλά υπάρχει μια άλλη αγαπημένη ενασχόληση που έχει πολλά οφέλη:  Η κηπουρική.  Το σκάψιμο στο έδαφος και η φύτευση έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία – τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η κηπουρική μπορεί να είναι επιβλαβής για το σώμα σας, όπως για τη σπονδυλική σας στήλη. Αλλά μην ανησυχείτε. Πως βοηθάει όμως η κηπουρική;

Τα οφέλη της κηπουρικής για την υγεία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα,  και λειτουργούν παράλληλα προς έναν βασικό στόχο: την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά σας εξασθενούν, χάνοντας μάζα και δύναμη αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Είναι πιο εμφανής σε άτομα άνω των 50 ετών και επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

Μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Και η κηπουρική βοηθάει!

Βιταμίνη D

Πρώτα απ’ όλα, βγαίνετε έξω. Μπορείτε να αναπνέετε καθαρό αέρα και εκτίθεστε στο ηλιακό φως που διεγείρει τη βιταμίνη D. Η τακτική και ασφαλής έκθεση στο φως του ήλιου μερικές φορές την εβδομάδα είναι σημαντική για την παροχή στο σώμα σας με την απαραίτητη βιταμίνη που διατηρεί τα οστά δυνατά και βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο.

Άσκηση για όλες τις ηλικίες

Όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι καλή για εσάς, αλλά η κηπουρική επιτυγχάνει τέλεια ισορροπία, ιδιαίτερα για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση: Δεν σας προσφέρει μόνο μια προπόνηση που μπορεί να δυναμώσει τα οστά σας, αλλά και μια προπόνηση που είναι εύκολη για άτομα όλων των ηλικιών.

Υγεία του εγκεφάλου

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από την τακτική κηπουρική. Ενώ έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες που εστιάζουν στο πώς η κηπουρική είναι μια εξαιρετική θεραπευτική θεραπεία για άτομα με άνοια, υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι η κηπουρική είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες που δυνητικά αποτρέπουν την άνοια.

Οφέλη ψυχικής υγείας

Υπάρχουν επίσης μερικά οφέλη για την ψυχική υγεία από την κηπουρική. Εκτός από την τόνωση της διάθεσής σας από το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους στον καθαρό αέρα, υπάρχει μια αίσθηση ικανοποίησης που νιώθετε καθώς βλέπετε τις φυτεύσεις σας να μεγαλώνουν και να ακμάζουν.

Μπορεί επίσης να προσφέρει κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους, είτε βρίσκεστε στην αυλή σας είτε σε έναν κοινοτικό κήπο. Ας θυμηθούμε ότι η κηπουρική ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος αλληλεπίδρασης κατά τη διάρκεια της χειρότερης περιόδου της πανδημίας COVID-19, όταν η κοινωνική απόσταση ήταν το κλειδί. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στους κήπους τους διατήρησαν την κοινωνικοποίηση, έναν ασφαλή τρόπο για να μιλήσουν με άλλους σε μια εποχή που η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Συμβουλές

Αν και η κηπουρική είναι πιο εύκολη για το σώμα από το τρέξιμο ή την αναρρίχηση στο βουνό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνετε ασφαλείς και να γνωρίζετε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλύτερη εμπειρία.

  • Ξεκινήστε αργά. Ξεκινήστε με μικρότερα διαστήματα και προχωρήστε σε μεγαλύτερα, μεγαλύτερα διαστήματα.
  • Μην προσπαθήσετε να σκάψετε πάρα πολύ ή να μεταφέρετε πάρα πολλά αμέσως.
  • Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
  • Ξεκινήστε κάνοντας ελαφριές διατάσεις και προθέρμανση του σώματός σας πριν ξεκινήσετε χαλαρώνει τους μύες για τη δραστηριότητα που πρόκειται να κάνετε, συμπεριλαμβανομένης της κάμψης και του σκαψίματος.
  • Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πλάτη, σκεφτείτε έναν υπερυψωμένο κήπο, ώστε να μην σκύβετε τόσο πολύ, ασκώντας πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους μύες της πλάτης σας.