Πώς και γιατί να υιοθετήσετε την άσκηση στο γραφείο.

Πόσες φορές δεν έχουμε πει «σήμερα θα αρχίσω γυμναστική» αλλά πάντα για κάποιο λόγο το αναβάλουμε. Πόσο δύσκολο όμως είναι να γυμναστούμε στη δουλειά μας;

Οι ρυθμοί σήμερα στη δουλειά και το σπίτι, οι υποχρεώσεις, ακόμα και οι κοινωνικές δεσμεύσεις έχουν δυσκολέψει την συστηματική άσκηση που όλοι ξέρουμε πόσα οφέλη έχει για την υγεία μας.

Μιλήσαμε με την Εργοφυσιολόγο κα Ματίνα Κουτρουμπή για το εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης στο γραφείο που εφαρμόζει. Πως γίνεται και τι πλεονεκτήματα έχει; Ποιοι μπορούν να το κάνουν;

Γιατί δεν ασκούνται σήμερα οι άνθρωποι;

«Δεν έχω χρόνο»  συνήθως απαντάνε οι περισσότεροι άνθρωποι και ομολογουμένως, η εύρεση χρόνου για άσκησημπορεί να είναι δύσκολη. Εάν αισθάνεστε ότι δεν κάνετε άσκηση που όχι μόνο σας κρατάει σε φόρμα, αλλά επίσης ενισχύει τις ενδορφίνες σας και ανακουφίζει από τοάγχος, σίγουρα δεν είστε μόνοι.

Το γεγονός ότι κάθεστε για πολύ μεγάλο συνεχόμενο χρονικό διάστημα κάθε μέρα σε μια καρέκλα μπροστά στο γραφείο σας, δημιουργεί όλες τις συνθήκες που θα σας οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον. Δεν υπάρχει θέμα όμως μόνο για το μέλλον. Και στο παρόν, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση και την αφοσίωση στην εργασίας σας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της άσκησης στο γραφείο;

Το νούμερο ένα όφελος που έχει η άσκηση στο γραφείο, είναι ότι βελτιώνει την παραγωγικότητά σας επιτρέποντάς σας να κάνετε τακτικά διαλείμματα ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορείτε να μετατρέψετε το διάλειμμα για τσιγάρο σε διάλλειμα για άσκηση.

Για παράδειγμα, σε μία μεγάλη εταιρεία, κάνουμε καθημερινή ομαδική άσκηση στις 11 π.μ., έτσι ώστε ο καθένας από το γραφείο του να μπορεί να κάνει πρόγραμμα άσκησης 15 λεπτών ή ένα ελαφρύ πρόγραμμα ασκήσεων ελαστικότητας και το πρόγραμμα αυτό έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Γιατί μία εταιρία θα επιλέξει να πληρώσει για τους εργαζομένους ένα πρόγραμμα άσκησης;

Είναι πολύ σημαντικό οι εταιρίες σήμερα να προβαίνουν σε ενέργειες που θα επιδρούν θετικά στο προσωπικό. Εκτός από την υποστήριξη στην επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξή τους, ζωτικής σημασίας ρόλο παίζει το προσωπικό ενδιαφέρον της κάθε εταιρείας για την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων της.

Σε τι θα μας βοηθήσει η άσκηση στο γραφείο;

Οι λόγοι για τους οποίους πολλές εταιρείες επιλέγουν να πληρώσουν για υπηρεσίες άσκησης στο γραφείο είναι:

  • Ανακούφιση από το άγχος, κυρίως όταν οι ώρες στο γραφείο «μοιάζουν» ατελείωτες. Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να εστιάσουν, να σκεφτούν καθαρά και να λάβουν σωστές αποφάσεις. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (την ορμόνη του στρες του σώματος) ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει ενδορφίνες που βοηθούν το μυαλό σας να χαλαρώσει. Θα έχετε ακούσει σίγουρα, πως οι περισσότεροι τρώνε σοκολάτα για να το πετύχουν αυτό. Τι λέτε; Μήπως η άσκηση είναι πιο αποδοτική και πιο υγιεινή λύση;
  • Περισσότερη ενέργεια. Τα επίπεδα ενέργειας αποτελούν σημαντικό δείκτη καλής διάθεσης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της κόπωσης είναι η άσκηση.
  • Διαχείριση βάρους. Έγκυρες μελέτες έχουν αποδείξει πως η χαμηλή παραγωγικότητα σχετίζεται και με το αυξημένο βάρος. Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους.
  • Παραγωγικότητα. Τα οφέλη της άσκησης δεν είναι μόνο σωματικά. Αποδεδειγμένα η άσκηση:

o Βελτιώνει την δημιουργικότητα σας
o Μαθαίνετε πιο γρήγορα
o Τονώνει την μνήμη σας
o Βελτιώνει την συγκέντρωση σας

Και μην φανταστείτε ότι χρειάζεστε υπερσύγχρονο εξοπλισμό για να κάνετε άσκηση στο γραφείο. Ακόμα και ένας μικρός χώρος με ένα γραφείο και μια καρέκλα μπορεί να είναι αρκετός για να ασκήσετε ολόκληρο το σώμα.

Πως γίνονται τα προγράμματα άσκησης στο γραφείο;

Στo Balanced έχουμε δημιουργήσει πρωτοποριακά προγράμματα άσκησης στο γραφείο που αναφέρονται τόσο στις εταιρείες σαν μία προσφορά προς τους εργαζόμενούς τους με όλα τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω για την εταιρεία, αλλά και σε στελέχη, επιχειρηματίες, υπαλλήλους, ακόμα και ανθρώπους που δουλεύουν απ’ το σπίτι.

Το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας είναι πολύ υψηλό, ενώ το πρόγραμμα άσκησης είναι εξατομικευμένο, άμεσο και στοχευμένο.

 

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, την Εργοφυσιολόγο κα Ματίνα Κουτρουμπή PhD, Personal Trainer, ACSM Clinical Exercise Physiologist

 

front-storiesγυμναστική