Πως κινήθηκαν τα μερίδια των φτηνών φαρμάκων στις κύριες κατηγορίες

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα όσον αφορά στη συνταγογράφηση των εκτός πατέντας φαρμάκων στις πιο «δημοφιλείς» θεραπευτικές κατηγορίες , καθώς τα στοιχεία της αγοράς για το 2020 δείχνουν αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων αλλά και των off patent. Σημειώνεται πως η αγορά των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων έκλεισε το τέλος της προηγούμενης χρονιάς με άνοδο της τάξης του 5,7% (τζίρος των φαρμάκων που διανεμήθηκαν με εκτέλεση συνταγής γιατρού στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν μόνο το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ), φτάνοντας στα 3,17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της αγοράς από την IQVIA, στις 5 πρώτες κυρίαρχες θεραπευτικές κατηγορίες, η συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρεί τη δυναμική της καθώς κατέχει μερίδιο τη τάξης του 80%, τα μερίδια των φτηνών φαρμάκων αυξήθηκαν συνολικά. Συνολικά οι 5 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της IQVIA, πέρυσι έκαναν τζίρο της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Κατηγορίες
«Δημοφιλέστερη» κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά αναδείχτηκε το 2020 εκείνη που περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία, στην εξεταζόμενη περίοδο διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 692 εκατ. ευρώ, που είναι σημαντικά αυξημένη κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2019. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 21,8%. Τα πλέον δημοφιλή φάρμακα εδώ είναι σήμερα τα αντιδιαβητικά (A10BD) με συνολική αξία 138 εκατ. ευρώ που σημείωσαν άνοδο 5,6%, ενώ οι πραζόλες (ΑΟ2BC), παρουσίασαν σταθερές πωλήσεις στα 98 εκατ. ευρώ (+7%) .
Tα μερίδια των γενοσήμων με βάση την αξία έχουν μειωθεί σε 9,8% από 10,2% λόγω, ενώ στα off patent το μερίδιο αυξήθηκε στο 19,5% από 18,6%. Φαίνεται δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία τα on patent κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα, με μερίδιο ελάχιστα μικρότερο από η προηγούμενη κατηγορία, αξίας 668 εκατ. ευρώ με άνοδο 3% το 2020. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία με βάση την αξία κατέχει μερίδιο 21,7%, ανήκουν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα δηλαδή οι στατίνες (C10AA) οι οποίες στο εν λόγω διάστημα πραγματοποίησαν τζίρο 185 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6%.
Εδώ σε ποσοστό 37% συνταγογραφούνται γενόσημα (από 33%) και κατά 44% off patent (από 41%), από πλευράς αξίας.

Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία συσκευασίες συνολικής αξίας 443 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε άνοδο της τάξης του 5% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο περίπου 14%.
Είναι μια ακόμη σημαντική κατηγορία όπου τα γενόσημα αύξησαν το μερίδιό τους σε αξία στο 32% από 31% . Επίσης μικρή αύξηση παρουσίασε η αξία των off patent με μεγάλο μερίδιο στο 50% από 49%.

Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 395 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν σημαντικά αυξημένη κατά 8%. Και σ αυτή την κατηγορία τα μερίδια από πλευράς αξίας μειώθηκαν για τα φτηνά φάρμακα και συγκεκριμένα στο 6,3% από 7,1% για τα γενόσημα και στο 17,2% από 17,5% για τα off patent.
Να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται και η μεγάλη υποκατηγορία αντιπηκτικών σκευασμάτων όπου πρωταγωνιστούν βέβαια πολύ γνωστά on patent σκευάσματα. Η εν λόγω υποκατηγορία σημειώνει άνοδο της τάξη του 11% και διαμορφώθηκε στα 168 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη άνοδο κατά 9,4% σημείωσε επίσης και η πέμπτη μεγαλύτερη κατηγορία, των φαρμάκων κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση με πωλήσεις αξίας 298 εκατ. ευρώ. Και στην κατηγορία αυτή, μειώθηκε το μερίδιο των off patent από πλευράς αξίας στο 16,4% από 20% και των γενοσήμων στο 7,4% από 10,3%. Να τονίσουμε ότι πλέον η κατηγορία περιλαμβάνει και τα εμβόλια και γι’ αυτά τα σκευάσματα χωρίς πατέντα φαίνεται να έχουν μικρό μερίδιο.

γενόσημαoff patentσυνταγογράφησηφαρμακευτική αγορά