Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται συχνότερα στους ανθρώπους από το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού.

Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται με μολυσμένα πουλιά. Στη συνέχεια, τα μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και άλλα ζώα δαγκώνοντάς τα.

Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εξαπλωθεί μέσω:

  • Έκθεση σε εργαστηριακό περιβάλλον
  • Μετάγγιση αίματος και μεταμόσχευση οργάνων
  • Μητέρα σε μωρό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού

Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται:

  • Μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή του αγγίγματος
  • Αγγίζοντας ζωντανά ζώα
  • Από το χειρισμό ζωντανών ή νεκρών μολυσμένων πτηνών. Αποφύγετε την επαφή με γυμνά χέρια όταν χειρίζεστε οποιοδήποτε νεκρό ζώο. Εάν πετάτε ένα νεκρό πουλί, χρησιμοποιήστε γάντια ή διπλές πλαστικές σακούλες για να τοποθετήσετε το κουφάρι σε έναν κάδο απορριμμάτων.
  • Μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για το πλήρες ψήσιμο του κρέατος.

Συμπτώματα

Κανένα σύμπτωμα στους περισσότερους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι (8 στους 10) που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Εμπύρετη ασθένεια (πυρετός) σε ορισμένα άτομα. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν πυρετό με άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, πόνους στις αρθρώσεις, έμετο, διάρροια ή εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με εμπύρετη ασθένεια λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου αναρρώνουν πλήρως, αλλά η κόπωση και η αδυναμία μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.

Σοβαρά συμπτώματα σε λίγα άτομα. Περίπου 1 στους 150 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου) ή μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).

  • Τα συμπτώματα σοβαρής ασθένειας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρασης, μούδιασμα και παράλυση.
  • Σοβαρή ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια εάν έχουν μολυνθεί (1 στα 50 άτομα). Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως καρκίνος, διαβήτης, υπέρταση, νεφρική νόσο και άτομα που έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις οργάνων, διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Η ανάρρωση από σοβαρή ασθένεια μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Ορισμένες επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι μόνιμες.
  • Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα πεθαίνει.

 

 

 

Με πληροφορίες από το CDC

 

ιός του Δυτικού Νείλου