Πώς μπορείτε να προστατευτείτε όταν κάποιος στο σπίτι σας έχει διαγνωστεί με Covid-19;

Η συγκατοίκηση με ένα άτομο που έχει βρεθεί θετικό στον νέο κοροναϊό μπορεί όχι μόνο να προκαλεί άγχος, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων ατόμων. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι για να προστατευτείτε, ενώ φροντίζετε το άτομο με το οποίο ζείτε και πάσχει από Covid-19.

«Πρόκειται για μια σημαντική κατάσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη, επειδή γνωρίζουμε ότι τα μέλη του νοικοκυριού έχουν περίπου 50% κίνδυνο μόλυνσης, όταν κάποιος που ζει στον ίδιο χώρο είναι μολυσμένος με τον ιό», δήλωσε ο Δρ David Hirschwerk, από το Northwell Health.

Δείτε μερικούς τρόπους, που μπορούν να σας προστατεύσουν:

  • Κάντε τεστ για τον κοροναϊό

Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει βρεθεί θετικός στην COVID-19, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι ένα διαγνωστικό τεστ, όπως αναφέρει ο Δρ Scott Braunstein, διευθυντής της Sollis Health στο Λος Άντζελες.

“Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό είναι αρνητικό, δεν αποκλείει την πρόωρη μόλυνση, στην περίπτωση που το ιικό φορτίο μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο ανίχνευσης, προκαλώντας ένα ψευδώς αρνητικό τεστ”, δήλωσε ο Braunstein στο Healthline.com.

«Γνωρίζουμε ότι η ευαισθησία των δοκιμών αυξάνεται δραματικά σε 5 έως 7 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση, οπότε είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ένα δεύτερο τεστ».

  • Περιορισμός επαφών

Στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη φροντίδα κάποιου με COVID-19, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι:

  1. Το άτομο με COVID-19 πρέπει να διαχωρίζεται από τους άλλους στο σπίτι.
  2. Εάν είναι δυνατόν, το άτομο με COVID-19 πρέπει να χρησιμοποιεί ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μπάνιο.
  3. Όλοι στο νοικοκυριό πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το άτομο με COVID-19 όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα.
  4. Το άτομο με COVID-19 θα πρέπει να είναι καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή της θετικής εξέτασης και μεγαλύτερο διάστημα σε σοβαρές περιπτώσεις, δήλωσε ο Braunstein.
  • Καλός αερισμός χώρου

Για να βελτιώσετε τον εξαερισμό στους χώρους του σπιτιού, διατηρήστε τα παράθυρα ανοιχτά όσο περισσότερο γίνεται.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά όταν θυμόμαστε ότι ο ιός σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να παραμείνει στον αέρα σε πολύ μικρά σταγονίδια και ενδεχομένως να μολύνει άλλους», δήλωσε ο  Dr. Bruce E. Hirsch.

  • Φορέστε μάσκα

Σύμφωνα με το CDC, το άτομο που είναι άρρωστο πρέπει να φορά μάσκα όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλα άτομα και όποιος ζει μαζί τους θα πρέπει επίσης να φορά μάσκα ή προστατευτικό κάλυμμα προσώπου.

“Οι μάσκες βοηθούν στον περιορισμό των αναπνευστικών λοιμώξεων από τη μύτη και το στόμα του μολυσμένου ατόμου. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι μάσκες προστατεύουν και τα άτομα από τη μόλυνση”.

Παρόλο που η χρήση μάσκας δεν εγγυάται 100% προστασία από τη μόλυνση από τον κοροναϊό, ο  Dr Hirsch αναφέρει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές μετάδοσης του.

«Μια χειρουργική μάσκα είναι καλή, ειδικά αν είναι καλά σφραγισμένη. Μια μάσκα υφάσματος είναι καλύτερη από το τίποτα », είπε ο Hirsch. “Και αν δεν έχετε καμία από τις δύο επιλογές, φορώντας μια μπλούζα πάνω από τη μύτη και το στόμα σας, μπορείτε να παρέχετε στον εαυτό σας ένα στοιχειώδες και περιορισμένο επίπεδο προστασίας”.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση των επιφανειών

Σύμφωνα με το CDC:

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού είστε κοντά στο άτομο που είναι άρρωστο.
  • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ, εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

Το CDC συνιστά επίσης τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φωτισμού, λαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες και ηλεκτρονικά.

  • Υγιεινή διατροφή

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής, αναφέρουν οι ειδικοί.

“Ωστόσο, αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή αύξησης βάρους, που είναι τόσο εύκολο να συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άγχους και αβεβαιότητας”, είπε ο Dr Hirsch.

  • Ενημέρωση μόνο από αξιόπιστες πηγές

Οι πληροφορίες γύρω από τον νέο κοροναϊό είναι πολλές και εύκολα προσβάσιμες σε όλους. Ωστόσο, ειδικά λόγω της παράλληλης παραπληροφόρησης, η ενημέρωση θα πρέπει να προέρχεται από έγκυρα μέσα και τους αρμόδιους κρατικούς υγειονομικούς φορείς.

*Σε περίπτωση που κάποιο άτομο στο σπίτι σας διαγνωστεί με κοροναϊό, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι η επικοινωνία με τον ιατρό σας και τον ΕΟΔΥ, ώστε να ενημερωθείτε για την φροντίδα του ατόμου και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευθείτε. 

Πηγή: Healthline

 

 

Κοροναϊόςμεταδοση κοροναιου