Πώς να απαλλαγείτε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας

Αναρωτιέστε γιατί έχετε πρησμένα μάτια ή πώς μπορείτε να εξαφανίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια; Καλά νέα: Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικές, οι σακούλες κάτω από τα μάτια σας συνήθως δεν επηρεάζουν την όραση ή την υγεία.

Αν όμως θέλετε να μειώσετε το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας, υπάρχουν προσωρινές και μακροχρόνιες λύσεις.

Τι προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παρουσιάζουν πρησμένα μάτια, όπως:

  • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι: Η κατανάλωση πολλών αλμυρών τροφών σας κάνει να κατακρατείτε νερό και οδηγεί σε πρήξιμο.
  • Αλλεργίες: Η συμφόρηση και η φλεγμονή από τις αλλεργίες  μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.
  • Ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένες παθήσεις όπως τα προβλήματα του θυρεοειδούς  μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα μάτια.
  • Γενετική: Το να έχεις σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό που υπάρχει στην οικογένειά σου. 
  • Φυσική διαδικασία γήρανσης: Η απώλεια σφριγηλότητας στο δέρμα και στους μύες συμβαίνει καθώς μεγαλώνετε.

Γιατί δημιουργούνται σακούλες κάτω από τα μάτια όταν μεγαλώνετε;  

Η πιο κοινή αιτία των σακουλών κάτω από τα μάτια ή του πρηξίματος είναι η φυσική γήρανση.  Το δέρμα  καθώς περνούν τα χρόνια, γίνεται πολύ χαλαρό και τείνει να πέφτει ή να ζαρώνει. Οι μύες και οι ιστοί γύρω από το μάτι μπορούν επίσης να εξασθενήσουν και να συμβάλουν στο φαρδύ βλέμμα. Αυτή η αποδυνάμωση επιτρέπει στο λίπος που περιβάλλει το μάτι να διογκωθεί προς τα έξω, δημιουργώντας αυτή την εμφάνιση σαν φυσαλίδα. 

Τρόποι για να απαλλαγείτε από τις σακούλες των ματιών

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μείωση του πρηξίματος κάτω από τα μάτια, ανάλογα με την αιτία. 

Οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να συρρικνώσουν προσωρινά τα κάτω βλέφαρα που μερικές φορές είναι πρησμένα από τη συγκέντρωση υγρών στην περιοχή κάτω από τα μάτια.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από τις σακούλες κάτω από τα μάτια που είναι εμφανείς και μόνιμες, συχνά απαιτείται ιατρική θεραπεία. 

Κατ’ οίκον θεραπείες για πρησμένα μάτια

Εάν περιστασιακά ξυπνάτε με φουσκωμένα βλέφαρα, αυτές οι γρήγορες λύσεις μπορεί να σας βοηθήσουν. Λειτουργούν για να μειώσουν το πρήξιμο μέχρι να υποχωρήσει φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Κρύες κομπρέσες: Η ψύξη της περιοχής μειώνει τη φλεγμονή και το πρήξιμο μειώνοντας τη ροή του αίματος. Μπορείτε να τοποθετήσετε οτιδήποτε κρύο, όπως παγοκύστη, παγωμένη σακούλα λαχανικών, παγωμένες φέτες αγγουριού ή κουτάλια στο ψυγείο, πάνω από κλειστά μάτια για λίγα λεπτά.
  • Κρέμες για αιμορροΐδες: Μερικοί άνθρωποι βάζουν κρέμες χωρίς συνταγή γιατρού που έχουν σχεδιαστεί για θεραπεία αιμορροΐδων κάτω από τα μάτια τους. Τα συστατικά του προϊόντος όπως η φαινυλεφρίνη στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία για να μειώσουν το πρήξιμο. Αλλά χρησιμοποιήστε αυτά τα προϊόντα με προσοχή: Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, είναι σημαντικό να μην εισέλθει αυτό το φάρμακο στα μάτια σας.  Σε κάθε περιπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.  
  • Καφεΐνη: Η καφεΐνη είναι αγγειοσυσταλτικό, που σημαίνει ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Πολλές εταιρείες καλλυντικών πωλούν κρέμες ματιών με καφεΐνη για να μειώσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ξεκουράζετε παγωμένα φακελάκια τσαγιού (μαύρο τσάι με καφεΐνη) με κλειστά μάτια.

Ιατρικές επιλογές για σακούλες κάτω από τα μάτια

Εάν έχετε βαρεθεί με σακούλες κάτω από τα μάτια, αυτές οι ιατρικές θεραπείες μπορούν να τις βελτιώσουν και ακόμη και να τις εξαλείψουν: 

Μη χειρουργικές επιλογές
Αυτές οι μη επεμβατικές θεραπείες εξομαλύνουν την περιοχή κάτω από τα μάτια:

  • Filler 
  • Laser resurfacing  
  • Χημικό πίλινγκ 

 

Χειρουργική επιλογή
Η ανύψωση κάτω βλεφάρων (βλεφαροπλαστική) είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών όπου ο χειρουργός προσαρμόζει ξανά το λίπος στην κάτω περιοχή των ματιών και συσφίγγει τους μυς και το δέρμα για να δημιουργήσει μια λεία εμφάνιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ανόρθωση κάτω βλεφάρων απαλλάσσει τους σάκους κάτω από τα μάτια για μια ζωή – είναι σπάνιο για τους ανθρώπους να χρειάζονται μελλοντικές επεμβάσεις.

Ωστόσο, μερικές φορές οι ασθενείς χρειάζονται πολλαπλές θεραπείες για τη θεραπεία των σακουλών κάτω από τα μάτια, όπως ο συνδυασμός ανανέωσης με λέιζερ με πλήρωση ή ανόρθωση βλεφάρων.

Πώς να επιλέξετε έναν γιατρό

Η περιοχή των ματιών είναι ένα πολύ ευαίσθητο μέρος του προσώπου. Μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές εάν οι διαδικασίες δεν γίνουν σωστά. Είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε έναν έμπειρο, πιστοποιημένο χειρουργό που ειδικεύεται στη θεραπεία της περιοχής των βλεφάρων. 

 

 

 

Πηγή:  Hopkinmedicine

σακούλες κάτω από τα μάτια