Πώς να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο: ένας νευρολόγος συμβουλεύει

Όλοι μας έχουμε πονοκεφάλους. Κι οι περισσότεροι κάνουν την αυτόματη κίνηση να ψάξουν για ένα αναλγητικό ώστε να τους ξεφορτωθούν. Ενώ αυτός είναι, συχνά, ένας αποτελεσματικός τρόπος, οι νευρολόγοι συνιστούν να ψάξουμε πρώτα την αιτία για τον πονοκέφαλο – ειδικά εάν συμβαίνει συχνά.

 

  • Δείτε πέρα από τον πονοκέφαλο

Ο πόνος μπορεί, κάποτε, να προέρχεται από το σώμα ή τη συμπεριφορά μας. Το στρες είναι βασική αιτία, όπως και η πίεση που ασκούμε στο σώμα μας, για παράδειγμα με την κακή στάση ή με την ανάκαμψη από έναν τραυματισμό.

 

Η γεμάτη ατζέντα, το συνεχές τρέξιμο για να προλάβουμε τα πάντα και η προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής λειτουργώντας «στα κόκκινα» είναι σαφείς αιτίες.

 

  • «Αφουγκραστείτε» τον πόνο

Εάν έχετε έναν πόνο στο πόδι, προφανώς δεν θα κάνετε άσκηση. Σπάνια όμως διακόπτουμε τις ενέργειές μας με τον πονοκέφαλο, αλλά παίρνουμε ένα αναλγητικό και συνεχίζουμε τη ζωή μας.

 

Κι ενώ αυτό μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά, ο πονοκέφαλος μπορεί να επιστρέψει γιατί δεν έχουμε βρει τη ρίζα του.

 

Κάποιοι προτιμούν να τον ανακουφίσουν με ένα μπουκάλι κρασί ή με λίγο junk food, με την πίστη πως θα αισθανθούν καλύτερα. Η αλήθεια είναι πως και τα δύο προκαλούν αφυδάτωση, που είναι από τις βασικές αιτίες του πονοκεφάλου.

 

  • Χρησιμοποιήστε φυσικά αναλγητικά

Οι νευρολόγοι συνιστούν να αναζητήστε έναν φυσικό τρόπο για να κατευνάσετε τον πόνο: με τις ορμόνες που σχετίζονται με τη χαρά (σεροτονίνη) και την ανταμοιβή (ντοπαμίνη). Το γέλιο παρακολουθώντας μία κωμωδία, η παρέα ενός καλού φίλου ή λίγες προσωπικές στιγμές με τον παρτενέρ μας μπορούν να τονώσουν τις ορμόνες σε διάφορους βαθμούς.

 

Εάν δεν υπάρχει κάποιος σαφής λόγος για τον πονοκέφαλο (π.χ., ασθένεια), ίσως η απάντηση είναι στον τρόπο ζωής και στις αλλαγές που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, με τον πονοκέφαλο το σώμα μας προσπαθεί να μας πει κάτι.

 

πονοκέφαλος