Οι ειδικοί προτείνουν: Πώς να διώξετε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας

Υπάρχει ένας παλιός μύθος ότι οι βάτραχοι θα τραβήξουν κάτω άλλους βατράχους προσπαθώντας να ξεφύγουν από μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Αυτό είναι πιθανώς το υλικό της λαογραφίας, αλλά η δυναμική είναι πραγματική: στη ζωή όλων, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα αντιστέκονται, θα απειλούν και θα σαμποτάρουν την πιθανότητα αυτοβελτίωσης.

Ποιοι είναι οι τοξικοί άνθρωποι; Και πως μπορούμε να τους απομακρύνουμε από την ζωή μας;
Μας ενημερώνει ο Στέφανος Σκουτέλας, MSc Ψυχολόγος

Αυτή η γενική ομάδα ανθρώπων — τους οποίους μπορούμε να ονομάσουμε με ασφάλεια «τοξική» — μπορεί να δυσανασχετεί με την πρόοδό σας για πολλούς λόγους. Ίσως πιστεύουν ότι δεν θα είστε πια στη ζωή τους αν βελτιωθείτε πάρα πολύ. Ίσως νιώθουν ότι η βελτίωσή σας αποκαλύπτει τις δικές τους ελλείψεις. Ή ίσως απλώς απειλούνται από την ιδέα της αλλαγής.

Τα αίτια είναι λιγότερο σημαντικά από τα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να έχουν τη μορφή θυμού, αγανάκτησης, απογοήτευσης, χειραγώγησης ή σκληρότητας (ή εξουθενωτικού συνδυασμού τους). Σε κάθε δεδομένη στιγμή, μπορεί να βρεθείτε να αντιμετωπίζετε τοξικούς φίλους, μέλη της οικογένειας ή συναδέλφους που – συνειδητά ή ασυνείδητα – σαμποτάρουν την ευτυχία και την ανάπτυξή σας. Η αναγνώριση αυτών των ατόμων και η κατανόηση του τρόπου διαχείρισης τους είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την ευημερία, την επιτυχία και την ευτυχία σας.

Πώς να μάθετε ποιος είναι πραγματικά τοξικός

Το “Toxic” χρησιμοποιείται πολύ αυτές τις μέρες, οπότε ας είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι εννοούμε.
Μερικοί άνθρωποι στη ζωή είναι κατά κάποιο τρόπο δυσάρεστοι – ενοχλητικοί, δύσκολοι, απαιτητικοί ή αλλιώς δυσάρεστοι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι «τοξικοί», με τη στενή έννοια του όρου. Απλώς είναι γενικά ανεπιθύμητοι. Με αυτήν την (ομολογουμένως μεγάλη) ομάδα ανθρώπων, μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε μια μικρή απόσταση, αλλά δεν θα έχετε την ίδια επείγουσα ανάγκη να τους αποκόψετε από τη ζωή σας.

Η τοξικότητα υπάρχει πραγματικά σε ένα φάσμα. Από τη μια άκρη, υπάρχει ο παλιός σας φίλος από το γυμνάσιο που δεν θα σιωπήσει για το πώς δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πρώην κοπέλα σου που είναι ακόμα ικανή να σε χειραγωγήσει σε κρίσεις οργής. Ο φίλος σας μπορεί να είναι απογοητευμένος, αλλά η πρώην κοπέλα σας είναι πιθανώς τοξική.
Φυσικά, η ανοχή στην τοξικότητα είναι σχετική για κάθε άτομο – πρέπει να αποφασίσετε πότε κάποιος χρειάζεται απόσταση και πότε πρέπει να αποκοπεί από τη ζωή σας. Αυτές οι γραμμές διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, η αδερφή σας θα έχει πιθανώς περισσότερα περιθώρια από μια κολλητή, αλλά η αδερφή και οι συνάδελφοι του καθενός είναι διαφορετικοί και ο καθένας έχει διαφορετικό όριο.

Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι η αληθινή τοξικότητα — το είδος που μολύνει, δίνει μεταστάσεις και κυριεύει τη ζωή σας. Kλασικά σημάδια είναι ότι οι τοξικοί άνθρωποι: 

  • Προσπαθούν να σας ελέγξουν. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι άνθρωποι που δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους τείνουν να θέλουν να ελέγχουν τη δική σας. Η τοξική αναζήτηση τρόπων ελέγχου των άλλων, είτε μέσω φανερών μεθόδων είτε μέσω λεπτών χειρισμών.
  • Αγνοούν τα όριά σας. Εάν λέτε πάντα σε κάποιον να σταματήσει να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και συνεχίζει μόνο, αυτό το άτομο είναι πιθανότατα τοξικό. Ο σεβασμός των ορίων των άλλων έρχεται φυσικά σε καλά προσαρμοσμένους ενήλικες. Το τοξικό άτομο ευδοκιμεί όταν τα παραβιάζει.
  • Παίρνουν χωρίς να δίνουν. Το να δίνεις και να παίρνεις είναι η ψυχή της αληθινής φιλίας. Μερικές φορές χρειάζεσαι ένα χέρι, και μερικές φορές ο φίλος σου, αλλά στο τέλος λίγο πολύ εξισώνει. Όχι με το τοξικό άτομο — είναι συχνά εκεί για να πάρουν ό,τι μπορούν να πάρουν από εσάς, αρκεί να είστε πρόθυμοι να το δώσετε.
  • Εχουν πάντα «δίκιο». Θα βρουν τρόπους να έχουν δίκιο ακόμα κι όταν δεν έχουν. Σπάνια (αν ποτέ) παραδέχονται πότε μπέρδεψαν, υπολόγισαν λάθος ή είπαν λάθος.
  • Δεν είναι ειλικρινείς. Δεν μιλάω για φυσικές υπερβολές, για σώσιμο προσώπου ή λευκά ψέματα εδώ. Μιλάω για κραυγαλέα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανεντιμότητας.
  • Αγαπούν να είναι θύματα. Η τοξική απόλαυση στο να είσαι θύμα του κόσμου. Ψάχνουν να βρουν τρόπους να αισθάνονται καταπιεσμένοι, υποβαθμισμένοι και περιθωριοποιημένοι με τρόπους που σαφώς δεν είναι. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή δικαιολογιών, εξορθολογισμών ή άσκοπης ενοχοποίησης.
  • Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Μέρος της νοοτροπίας του θύματος προέρχεται από την επιθυμία να αποφύγει την ευθύνη . Όταν ο κόσμος είναι μονίμως εναντίον τους, οι επιλογές και οι ενέργειές τους δεν μπορεί να είναι υπεύθυνες για την ποιότητα της ζωής τους – είναι «όπως ακριβώς είναι τα πράγματα».

Ακούγεται οικείο κάποιο από αυτά; Μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της τοξικότητας στους ανθρώπους γύρω σας, ακόμα κι αν το τοξικό μοτίβο δεν είναι πάντα ή αμέσως προφανές. Στην πραγματικότητα, η τοξικότητα μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη για χρόνια μέχρι να σταματήσετε να εξετάζετε τη δική σας εμπειρία από ένα δύσκολο άτομο. Αν και τα κατώφλια τοξικότητάς μας είναι σχετικά, αυτό συμβαίνει συχνά επειδή αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα.

Λοιπόν, πώς θα απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας; Και γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Είναι σπάνιο για ένα τοξικό άτομο να σαμποτάρει εντελώς τις προσπάθειές σας για αυτοβελτίωση, αλλά συμβαίνει. Τουλάχιστον, σίγουρα θα επιβραδύνουν την πρόοδό σας. Πιο συγκεκριμένα, θα θέλατε κάποιον στη ζωή σας που να είναι ενεργά αντίθετος στο να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη;

Η απάντηση, φυσικά, είναι όχι. Και όμως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείς, μέχρι να αρχίσεις να αναγνωρίζεις τις επιπτώσεις της τοξικότητας μέσα σου. Υπό την επήρεια ενός τοξικού ατόμου, μπορεί να μαντέψετε τον εαυτό σας για μια σημαντική απόφαση. Μπορεί να νιώθετε λύπη, άβολα και ειλικρινά ντροπή για τη δική σας πρόοδο και ευημερία. Μπορεί ακόμη και να προσλάβετε μερικές από τις ίδιες τοξικές ιδιότητες που αγανακτείτε σε άλλους – κάτι που συμβαίνει στους καλύτερους από εμάς – επειδή οι τοξικοί άνθρωποι έχουν έναν περίεργο τρόπο να σας κάνουν τον εαυτό σας τοξικό.

Και τις περισσότερες φορές, το μοτίβο συμβαίνει χωρίς καν να το καταλάβουμε. Αν είχατε ποτέ ένα τοξικό αφεντικό, τότε ξέρετε πώς λειτουργεί αυτό: η συμπεριφορά του σας κάνει οξύθυμους και πικραμένους, έτσι χάνετε την ψυχραιμία σας με την ομάδα που εργάζεται κάτω από εσάς, γεγονός που κάνει τους υπαλλήλους σας να γίνονται όλο και πιο δύσκολοι μεταξύ τους. τους κάνει να φέρουν αυτή τη στάση στο σπίτι στους φίλους και την οικογένειά τους, και πριν το καταλάβετε, το δηλητήριο έχει εξαπλωθεί ασυναίσθητα.

Έτσι λειτουργεί η τοξικότητα. Είναι μεταδοτικό και ύπουλο, ακόμη και σε ευγενικούς, καλά προσαρμοσμένους ανθρώπους. Αυτό είναι που το κάνει τόσο επικίνδυνο, και γι’ αυτό είναι τόσο κρίσιμο να απομακρύνετε τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας.

Πώς να κόψετε τους πραγματικά τοξικούς ανθρώπους

Πρώτα, μια γρήγορη προειδοποίηση: Το να κόψετε τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας μπορεί να ανατιναχτεί στο πρόσωπό σας. Αυτό είναι μέρος της ασθένειας. Με αυτά τα λόγια, είναι απολύτως σημαντικό να αφαιρέσετε αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή σας με έναν υγιή και ορθολογικό τρόπο.
Λοιπόν, πώς μπορείτε να απομακρύνετε αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας και να ανακτήσετε τον χρόνο και την ενέργεια που τους δίνατε;

  • Αποδεχτείτε ότι μπορεί να είναι μια διαδικασία. Η απαλλαγή από τοξικά στοιχεία δεν είναι πάντα εύκολη. Δεν σέβονται τα όριά σας τώρα, επομένως είναι πιθανό να μην τα σεβαστούν αργότερα. Μπορεί να επιστρέψουν ακόμα και αφού τους πείτε να φύγουν. Ίσως χρειαστεί να τους πείτε να φύγουν πολλές φορές πριν το κάνουν τελικά. Λάβετε λοιπόν υπόψη σας ότι η αποστασιοποίηση είναι μια σταδιακή διαδικασία.
  • Μην αισθάνεστε ότι τους οφείλετε μια τεράστια εξήγηση. Οποιαδήποτε εξήγηση κάνετε είναι περισσότερο για εσάς παρά για αυτούς. Και πάλι, πείτε τους πώς νιώθετε, το οποίο είναι ένα θέμα που δεν είναι ανοιχτό για συζήτηση. Ή, αν προτιμάτε, κρατήστε το απλό: Πείτε τους ήρεμα και ευγενικά ότι δεν τους θέλετε πια στη ζωή σας και αφήστε το έτσι. Το πόσα ή τα λίγα θα τους πείτε εξαρτάται πραγματικά από εσάς. Κάθε σχέση απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.
  • Μιλήστε μαζί τους σε δημόσιο χώρο. Δεν είναι πρωτόγνωρο για τοξικούς ανθρώπους να γίνονται πολεμικοί ή ακόμα και βίαιοι. Η δημόσια συζήτηση μαζί τους μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να συμβεί αυτό. Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα, μπορείτε απλώς να σηκωθείτε και να φύγετε.
  • Αποκλείστε τους στα social media. Η τεχνολογία κάνει την αποστασιοποίηση πιο δύσκολη, επομένως μην αφήνετε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να σας εκφοβίσουν ή να σας κοροϊδέψουν. Έχετε θέσει όρια. Επιμείνετε σε αυτά. Αυτό περιλαμβάνει την αποτροπή από το να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εάν χρειάζεται. Ο τερματισμός του email και άλλων γραμμών επικοινωνίας με ένα τοξικό άτομο μπορεί επίσης να είναι απαραίτητος.
  • Μην διαφωνείτε – απλώς επαναλάβετε τα όριά σας. Είναι δελεαστικό να πέσεις στη δυναμική της τοξικότητας μαλώνοντας ή τσακώνοντας — αυτό ακριβώς κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι. Σε περίπτωση που επιστρέψουν, δώστε μια υπόσχεση στον εαυτό σας για να αποφύγετε μια λογομαχία. Επαναπροσδιορίστε σταθερά τα όριά σας και, στη συνέχεια, τερματίστε την επικοινωνία. Δεν προσπαθείτε να «συζητήσετε» το άτομο για να σας αφήσει ήσυχο. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση. Μπορείτε, ωστόσο, να τους κάνετε όλο και λιγότερο ελκυστικό να σας ενοχλούν συνέχεια. «Μην ταΐζετε τα τρολ!»
  • Σκεφτείτε να γράψετε ένα γράμμα. Το να γράψετε ένα γράμμα στον εαυτό σας είναι ένα είδος πρόβας για μια προσωπική συνομιλία. Ξεκαθαρίζεις τις σκέψεις σου και εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στην επιστολή αργότερα, εάν πρέπει να θυμάστε γιατί πήρατε την απόφαση να αποκόψετε κάποιον. Επειδή οι τοξικοί άνθρωποι συχνά κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν στη ζωή σας, θα χρειαστείτε όλη τη βοήθεια που μπορείτε να πάρετε.
  • Σκεφτείτε να δημιουργήσετε απόσταση αντί για διαχωρισμό. Θυμάστε το άτομο για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω — αυτό που δεν είναι τοξικό, αλλά απλώς σύρεται; Δεν χρειάζεται να αποκόψετε εντελώς αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή σας. Απλώς χρειάζεται να δημιουργήσετε απόσταση αφιερώνοντας το χρόνο σας με άλλους φίλους και δραστηριότητες και συμφωνώντας να μην τροφοδοτείτε τη δυναμική τους.
    Και σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μην χρειαστεί να «κάνετε» τίποτα απολύτως.

Για πολλές τοξικές σχέσεις – ειδικά με φίλους και συναδέλφους – θα χρειαστεί μόνο να πάρετε μια εσωτερική απόφαση για να δημιουργήσετε λίγο χώρο, χωρίς να έχετε ξανά μια μεγαλύτερη συζήτηση με το τοξικό άτομο. Να θυμάσαι: δεν χρωστάς σε κανέναν εξήγηση. Μπορείτε απλά να βγείτε σιγά σιγά από τη ζωή τους στον βαθμό που χρειάζεται, μέχρι να μην επηρεάζεστε πλέον από την τοξικότητα. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μπορεί να είναι δελεαστικό να πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις την αποστασιοποίησή σου προφανή και φωνητική, ενώ στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς βρίσκεται στην πλευρά της εξίσωσης. Σαν φωτιά, μπορείτε απλά να σταματήσετε να τροφοδοτείτε τις φλόγες.Ωστόσο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σενάριο στο οποίο ίσως χρειαστεί να χειριστείτε τα πράγματα λίγο διαφορετικά: όταν τοξικοί άνθρωποι είναι συγγενείς σας εξ αίματος.

Τι να κάνετε όταν ένα τοξικό άτομο είναι μέλος της οικογένειας

Ένας τοξικός συγγενής είναι μια κολλώδης κατάσταση. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ούτε τυπικές απαντήσεις που να είναι κατάλληλες για όλους.  Ωστόσο, η αποκοπή των τοξικών μελών της οικογένειας μπορεί να είναι η πιο σημαντική περικοπή που θα κάνετε ποτέ. Η οικογένεια έχει έναν μοναδικό τρόπο να μπαίνει κάτω από το δέρμα σας και να επηρεάζει άμεσα τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τις επιλογές σας. Οι συγγενείς δεν σε κατέχουν απλώς λόγω του ότι είναι αίμα. Το να είσαι οικογένεια δεν παρέχει ιδιαίτερες εξαιρέσεις στην τοξικότητα. Οι συγγενείς δεν έχουν μαγική άδεια να σου χαλάσουν τη ζωή. Να θυμάστε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απλή δημιουργία απόστασης από τοξικούς συγγενείς είναι ίσως η καλύτερη κίνηση, είτε είναι σωματική είτε συναισθηματική.

Αλλά όταν πρόκειται για οικογένεια (σε αντίθεση με φίλους ή συναδέλφους), η αποστασιοποίησή σας μπορεί να απαιτεί κάποια ειδικά επιδόματα. Μπορεί να αποστασιοποιηθείτε συναισθηματικά, ενώ εξακολουθείτε να αναγνωρίζετε ότι θα πρέπει να αλληλεπιδράσετε με αυτό το άτομο σε πρακτικό επίπεδο (βλέποντάς το σε εορταστικά δείπνα, ας πούμε, ή φροντίζοντας μαζί έναν γονέα). Πράγματι, η αποστασιοποίησή σας με ένα μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να σας απαιτήσει να ξεμπερδέψετε την πρακτική σας συμμετοχή από τη συναισθηματική σας συμμετοχή — θα συνεχίσετε να συμφωνείτε να ασχοληθείτε με αυτό το άτομο όταν είναι απαραίτητο, αλλά θα αρνηθείτε να το αφήσετε να σας παρασύρει στο συναισθηματικό μοτίβο της τοξικότητας .

Το σημαντικό με την οικογένεια είναι να πορεύεστε ελαφρά και να παίρνετε ήρεμες, ορθολογικές αποφάσεις, γιατί το πώς αντιμετωπίζετε ένα τοξικό μέλος της οικογένειας μπορεί να χρωματίσει ολόκληρη την οικογενειακή σας σχέση. Συχνά υπάρχουν μεγαλύτερα φαινόμενα κυματισμού σε μια οικογένεια από ό,τι σε μια φιλία ή στο χώρο εργασίας.

Αναρωτηθείτε λοιπόν: Τι αντίκτυπο θα λάβετε από τα άλλα μέλη της οικογένειας; Πώς θα είναι οι διακοπές; Μπορείτε ρεαλιστικά να τα κόψετε εντελώς; Μπορεί να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις και παρόλα αυτά να αποφασίσετε να χωρίσετε τον εαυτό σας. Ή μπορείτε να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας ανάλογα. Το σημαντικό είναι να αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε τη δυναμική και τις επιπτώσεις της κατάστασης πριν λάβετε μια απόφαση.

Το να κόψετε ανθρώπους (ειδικά την οικογένεια) από τη ζωή σας μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αλλά όπως είπαμε, είναι επίσης μια από τις πιο απελευθερωτικές και αλλαγές στη ζωή σας αποφάσεις που θα πάρετε ποτέ.

Το πιο σημαντικό, η απομάκρυνση τοξικών ανθρώπων στέλνει ένα βασικό μήνυμα στον εαυτό σας. Λες: «Έχω αξία». Δίνεις προτεραιότητα στην ευτυχία σου σε σχέση με τη δυσλειτουργία κάποιου άλλου. Μόλις αναγνωρίσετε πόσο τοξικοί άνθρωποι μπορούν να διαβρώσουν αυτή τη βασική αίσθηση της αυτοεκτίμησης, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τους επιτρέψετε στη ζωή σας.
Πείτε μας λοιπόν: Χρειάστηκε ποτέ να κόψετε έναν τοξικό άνθρωπο από τη ζωή σας; Πώς το έκανες; Ποιό ήταν το αποτέλεσμα? Θα ήθελα επίσης να ακούσω για τοξικούς ανθρώπους από τους οποίους δεν ξέρετε πώς να απαλλαγείτε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εδώ είναι να βελτιώσετε τον κοινωνικό σας κύκλο και την ευτυχία σας φέτος — με αφαίρεση αλλά και με πρόσθεση.

front-storiesκαλή ψυχολογίατοξικοί άνθρωποιτοξικές σχέσεις