Πώς να επιλέξετε προϊόντα ομορφιάς φιλικά προς το δέρμα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα προϊόντα ομορφιάς είναι συχνή επιλογή.   Αλλά αν παρατηρήσετε ότι έχετε δερματικές αντιδράσεις — όπως ερεθισμό, εξανθήματα ή αλλεργίες — σε ορισμένα συστατικά, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε.1. Ελέγξτε την ετικέτα. Αναζητήστε προϊόντα με τα λιγότερα συστατικά.

2. Κάντε πρώτα ένα patch test. Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα νέο προϊόν, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του αγκώνα σας και περιμένετε 48 έως 72 ώρες. Εάν δεν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πρήξιμο, κνησμό ή κάψιμο σε αυτό το σημείο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

3. Ψεκάστε το άρωμα, με  έξυπνο τρόπο. Βάζετε πάντα άρωμα στα ρούχα σας, όχι στο δέρμα σας. Θα είναι λιγότερο πιθανό να έχετε δερματική αντίδραση σε αυτό. Βοηθά επίσης να αποτρέψει το να δημιουργηθεί αντίδραση μεταξύ αρώματος και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιείτε.

4. Να είστε προσεκτικοί. Δείτε πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας. Οι ετικέτες “υποαλλεργικό”, “δοκιμασμένο από δερματολόγο”, “δοκιμασμένο ευαισθησία” ή “μη ερεθιστικό” δεν εγγυώνται ότι το δέρμα σας δεν θα αντιδράσει.

5. Μην αγχωθείτε. Εάν το δέρμα σας αντιδρά άσχημα σε ένα προϊόν ομορφιάς, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως. Μερικές φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης χωρίς συνταγή γιατρού για να ανακουφίσετε τη φλεγμονή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε μια κρέμα με συνταγή γιατρού.

Οι πιο συχνές δερματικές αντιδράσεις σε προϊόντα ομορφιάς

1. Ερεθισμός. Ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει αυτό «ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής ». Είναι η πιο κοινή αντίδραση του δέρματος σε ένα προϊόν ομορφιάς . Μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, τσούξιμο, κνησμό και ερυθρότητα στην περιοχή όπου εφαρμόζετε το προϊόν.

2. Δερματικές αλλεργίες (αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής). Η ευαισθησία ή μια πραγματική αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του προϊόντος προκαλεί ερυθρότητα, οίδημα, κνησμό ή φουσκάλες στο δέρμα. Τα αρώματα και τα συντηρητικά είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους ένοχους.

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιλαμβάνεται άρωμα, αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς άρωμα” ή “χωρίς άρωμα”.

Συντηρητικά υπάρχουν σχεδόν σε κάθε προϊόν που περιέχει νερό. Πρέπει να είναι εκεί, για να μην χαλάσει. Όλα τα πιο κοινά συντηρητικά έχουν συνδεθεί με δερματικές αλλεργίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε όλους. Μπορεί να μην ενοχλούν καθόλου το δέρμα σας.

προϊόντα ομορφιάςπροϊόντα περιποίησηςαλλεργίες σε καλλυντικάαλλεργίες από άρωμα