Πώς να κάνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση για λιγότερο άγχος και περισσότερη εστίαση

Ένα διάλειμμα από την τεχνολογία όχι μόνο απελευθερώνει χρόνο, αλλά έχει πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία. 

Το να είσαι συνδεδεμένος – online όπως συνηθίζεται πλέον, έχει γίνει ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής. Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, το ξυπνητήρι του smartphone σας ξυπνά το πρωί.  Ανοίγετε την τηλεόραση για να ακούσετε τις πρώτες πρωϊνές ειδήσεις και μετά βλέπετε τα μηνύματά σας.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ελέγχετε τα email, συνομιλείτε με φίλους με chat και πλοηγείστε στο Facebook και το Instagram. Το βράδυ, παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές εκπομπές ενώ κάνετε αγορές στο διαδίκτυο και κάνετε check-in στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και, την ώρα του ύπνου, πολλοί μπορεί να χρησιμοποιείτε εφαρμογές smartphone για διαλογισμό ή για χαλαρή μουσική για να κοιμηθείτε καλύτερα.

Αυτή είναι απλώς μια τυπική μέρα για πολλούς ανθρώπους.   Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσος πολύς χρόνος οθόνης αγχώνει πολλούς από εμάς.

Η λύση μπορεί να είναι μια ψηφιακή αποτοξίνωση, η οποία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την πίεση της συνεχούς σύνδεσης με ηλεκτρονικές συσκευές. Έρευνα έχει βρει ότι η ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, των σχέσεων και της διάθεσής σας.

Τι είναι η ψηφιακή αποτοξίνωση;

Ο ορισμός της ψηφιακής αποτοξίνωσης είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή ορισμένων μέσων για ένα χρονικό διάστημα, από μερικές ημέρες έως αρκετούς μήνες. Αλλά οι ιδιαιτερότητες είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο. Πράγματα που αποφεύγουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχος email.
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Γραπτά μηνύματα.
  • Χρήση smartphone ή tablet.
  • Παρακολούθηση ειδήσεων ή άλλων τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Αποτοξινώσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το να κάνετε ένα διάλειμμα από την προβολή ή την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η πιο δημοφιλής μορφή ψηφιακής αποτοξίνωσης. Οι αρνητικές εμπειρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη και να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Το να είσαι θυμωμένος ή αναστατωμένος για το αναρτημένο περιεχόμενο.
  • Διαδικτυακός εκφοβισμός (διαδικτυακός λεκτικός εκφοβισμός).
  • Αισθήματα απομόνωσης.
  • Κοινωνικές συγκρίσεις.

Τα οφέλη του να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία

Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε αν η τεχνολογία σας εμποδίζει να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας. Τα αποτελέσματα της αποσύνδεσης μπορεί να αφορούν  από το να είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά μέχρι να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Τα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πιο έντονη εστίαση
  • Λιγότερο άγχος
  • Καλύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
  •  Περισσότερος έλεγχος του χρόνου σας

Σημάδια ότι πρέπει να αφήσετε κάτω τις συσκευές

Αναρωτιέστε αν χρειάζεστε ψηφιακή αποτοξίνωση; Εάν η χρήση ηλεκτρονικών μέσων σας προκαλεί κάποια από τις παρακάτω εμπειρίες, είναι σημάδι ότι μπορεί να χρειαστεί να “αποσυνδεθείτε”:

  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Αυξημένη ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή θυμό.
  • Αίσθημα ανασφάλειας.
  • Απώλεια ύπνου ή διακοπή ύπνου.
  • Αισθάνεστε υποχρεωμένοι να καταναλώσετε, να απαντήσετε, να αντιδράσετε ή να κάνετε check in.
  • Χάνετε το ενδιαφέρον σας για κοινωνικές επαφές

Πώς να κάνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση

Εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1: Πάρτε απόφαση οτι θέλετε να αλλάξετε την συμπεριφορά αυτή. Αποφασίστε ποιες δραστηριότητες θέλετε να μειώσετε ή να εξαλείψετε.

2: Δημιουργήστε στόχους: Θέστε έναν στόχο για τον εαυτό σας με βάση το αν θέλετε να μειώσετε ή να εξαλείψετε τη χρήση μιας συγκεκριμένης συσκευής ή ενός συγκεκριμένου τύπου μέσων. Κάντε το συγκεκριμένο. Θα είναι όλη μέρα ή μόνο σε συγκεκριμένες ώρες; Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσετε να αφιερώνετε μόνο 15 λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να βάζετε το τηλέφωνό σας σε διαφορετικό δωμάτιο το βράδυ ή να κάνετε τις Κυριακές μια μέρα χωρίς τεχνολογία.

3: Κάντε μια χρονική δέσμευση: Χρειάζεται χρόνος για να κόψετε τις ισχυρές ψηφιακές συνήθειες. Σχεδιάστε να δεσμευτείτε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.  

4: Ζητήστε υποστήριξη: Είναι ωραίο να έχεις έναν σύντροφο, ένα μέλος της οικογένειας ή στενό φίλο να σε ενθαρρύνει. Μοιραστείτε τους στόχους σας με υποστηρικτικά άτομα.  π 

5: Αξιολογήστε την πρόοδό σας:  Λίγες μέρες μετά την έναρξη της ψηφιακής αποτοξίνωσης, ελέγξτε με τον εαυτό σας πώς πάει.  

6: Εξετάστε τις μακροπρόθεσμες αλλαγές: Παρατηρήστε τα οφέλη και τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της ψηφιακής αποτοξίνωσης. Τι συνέβη όταν σταματήσατε να παρακολουθείτε ειδήσεις για τρεις συνεχόμενες ώρες; Πώς νιώσατε όταν δεν χρησιμοποιούσατε το Facebook ή το Instagram; Ήταν πιο εύκολο από όσο νομίζατε ή δύσκολο να το κάνετε; Στη συνέχεια, αποφασίστε εάν θέλετε να διατηρήσετε οποιαδήποτε πτυχή της αλλαγής σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, βάλτε τον κανόνα στο σπίτι, ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα κατά τη διάρκεια των οικογενειακών δείπνων.  

Το να κάνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση έχει να κάνει με το να αναλάβετε τον τρόπο που ξοδεύετε τον χρόνο και την ενέργειά σας και σε τι δίνετε την προσοχή σας. Σας βοηθά να συνειδητοποιήσετε τι θέλετε όλο και λιγότερο, ώστε να μπορείτε να κόψετε κάποιες ίσως “ανθυγιεινές” συνήθειες και να δημιουργήσετε νέες, πιο ουσιαστικές.

 

Διαβάστε ακόμα:

Κινητά τηλέφωνα, bluetooth, GPS και άλλες συσκευές και εφαρμογές αποσπούν επικίνδυνα την προσοχή των οδηγών

 

άγχοςεστίασηαυξημένο άγχοςfront-storiesηλεκτρονικές συσκευέςέφηβοι και ηλεκτρονικές συσκευέςάγχος για τη ζωήψηφιακή αποτοξίνωση