Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τα εργαλεία του μακιγιάζ

Η σωστή συντήρηση των εργαλείων μακιγιάζ και η φροντίδα για σωστή καθαριότητα και απολύμανση τους πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας ομορφιάς κάθε ατόμου που χρησιμοποιεί τα εργαλεία αυτά.

Το ντεμακιγιάζ στο τέλος της ημέρας είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό και υγιές. Εκτός από την τακτική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, το να διατηρείται το κιτ μακιγιάζ καθαρό είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή δερματικών προβλημάτων. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, η βρωμιά από το περιβάλλον, η λιπαρότητα και τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν στο σφουγγάρι του foundation, στα πινέλα μακιγιάζ και ακόμη και στα κραγιόν. Η χρήση αυτών των βρώμικων, ανθυγιεινών προϊόντων στο ευαίσθητο δέρμα του προσώπου μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος, ερυθρότητα, εξανθήματα, φραγμένους πόρους, μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα, ακόμη και εξάρσεις υποκείμενης ακμής. Η χρήση μολυσμένων καλλυντικών και εργαλείων μακιγιάζ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως η επιπεφυκίτιδα, ο σταφυλόκοκκος, το esterichia coli, οι μυκητιάσεις και οι έρπητες. Οι ειδικοί ομορφιάς τονίζουν, ότι τα καλλυντικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το μακιγιάζ πρέπει να απολυμαίνονται μία φορά το δεκαπενθήμερο. Οι βούρτσες, το σφουγγάρι ανάμειξης, πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα μεταλλικά ή πλαστικά εργαλεία πρέπει επίσης να απολυμαίνονται μία φορά σε εβδομαδιαία βάση.

Πινέλα μακιγιάζ

Διατηρήστε τα πινέλα μακιγιάζ σας καθαρά και απαλλαγμένα από υπολείμματα βάσης και σκιάς ματιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό πινέλου ή απλό χαρτί κουζίνας για γρήγορο καθαρισμό. Για να αφαιρέσετε το περιττό μακιγιάζ από τις τρίχες, πλύνετε τα πινέλα μακιγιάζ με δροσερό ή χλιαρό νερό και βουρτσίστε με απλό σαπούνι. Περιστρέψτε τη βούρτσα στην παλάμη σας ενώ την πλένετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραμείνουν ρύποι ανάμεσα στις τρίχες. Ξεπλύνετε μέχρι το νερό να ρέει καθαρό, χωρίς χρώμα και ορατή βρωμιά. Όταν τελειώσει το πλύσιμο, τοποθετήστε τα πινέλα κάθετα σε έναν πάγκο και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Καλό είναι να αποφύγετε να τα ξαπλώσετε, καθώς η υγρασία θα φυλακιστεί ανάμεσα στις τρίχες.

Σφουγγάρια μακιγιάζ

Τα εργαλεία μακιγιάζ, όπως τα σφουγγαράκια ή τα πινέλα καθαρισμού προσώπου, θα πρέπει να αφήνονται για να στεγνώσουν μετά από κάθε χρήση, διαφορετικά μπορεί να αναπτύξουν μούχλα.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε το σφουγγάρι του μακιγιάζ σας:

  • Πιέστε απαλά το σφουγγάρι κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Προσθέστε ένα υγρό καθαρισμού ή τρίψτε μια ράβδο σαπουνιού πάνω στο σφουγγάρι.
  • Κάντε ένα καλό μασάζ στο σφουγγάρι, πιέζοντάς το και σπρώχνοντάς το στην παλάμη του βρεγμένου χεριού σας.
  • Στη συνέχεια πιέστε και ξεπλύνετε μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό.
  • Τώρα αφήστε το σφουγγάρι σας στην άκρη και αφήστε το να στεγνώσει με φυσικό αέρα. Ιδανικά μπορείτε να το ακουμπήσετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Εάν θέλετε να παραλείψετε αυτήν την εργασία καθαρισμού, χρησιμοποιήστε απλικατέρ ή σφουγγάρια μιας χρήσης, τα οποία μπορούν να απορριφθούν μετά από μερικές χρήσεις.

Υγρό foundation

Για καλλυντικά τα οποία δεν μπορούν να καθαριστούν, όπως η κρέμα make up, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την υγιεινή τους είναι να μην βυθίζετε τα δάχτυλά σας σε αυτά. Χρησιμοποιήστε συσκευές εφαρμογής, όπως ένα καθαρό βαμβάκι, ειδικό σφουγγάρι ή πινέλο, για πρόσβαση στο προϊόν.

Κραγιόν και κονσίλερ

Στρίψτε ελαφρώς το προϊόν stick και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι αφαιρέστε ένα λεπτό στρώμα. Στη συνέχεια ψεκάστε την εκτεθειμένη περιοχή με ισοπροπυλική αλκοόλη για να την απολυμάνετε. Σκουπίστε το ή αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Είναι επίσης καλή ιδέα να απολυμαίνετε το κραγιόν και τα κονσίλερ σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μολύβια

Ακονίστε τα μολύβια eyeliner και lipliner πριν από κάθε χρήση. Εάν χρησιμοποιείτε ανασυρόμενα προϊόντα, ψεκάστε λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι και σκουπίστε την άκρη του μολυβιού πριν το χρησιμοποιήσετε.

Προϊόντα μακιγιάζ σε μορφή σκόνης

Ακαθαρσίες και έλαια μπορούν να συγκεντρωθούν στα προϊόντα μακιγιάζ σας που βρίσκονται σε μορφή σκόνης, όπως σκιές ματιών, ρουζ, μπρόνζερ και άλλα. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι βουτύρου, ξύστε απαλά ένα λεπτό στρώμα από το προϊόν. Στη συνέχεια ψεκάστε λίγο οινόπνευμα και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.