Πώς να θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες σας

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ετοιμάσετε τα πόδια σας για τα πέδιλα που θα φορέσετε αυτό το καλοκαίρι αλλά και για να είναι σε καλή κατάσταση όλο το χειμώνα.

Η ξηροδερμία στις φτέρνες μπορεί να προκληθεί από:

  • Την ηλικία : Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας αλλάζει. Η συσσώρευση βλαβών από τον ήλιο, η μειωμένη παραγωγή λιπαρότητας και το μειωμένο πάχος του δέρματος συμβάλλουν στην ξηροδερμία — στα πόδια μας και αλλού.
  • Κάποιο τραύμα : Το δέρμα σας μπορεί να στεγνώσει ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης τριβής από το τρίψιμο και της συνεχούς έκθεσης σε σκληρά περιβάλλοντα, όπως ξηρά κλίματα.
  • Έλλειψη συντήρησης : Μπορεί να παραμελείτε τις φτέρνες, ενώ περιποιείστε και ενυδατώνετε το υπόλοιπο σώμα.

Μερικές φορές, ωστόσο, το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης όπως ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, μυκητιασική λοίμωξη ή διατροφικές ελλείψεις. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το ξηρό, σκασμένο δέρμα στις φτέρνες  μπορεί να σημαίνει διαβήτη .

Εάν αντιμετωπίζετε μια υποκείμενη πάθηση, είναι καλύτερο να αναζητήσετε θεραπεία από τον γιατρό σας, αντί να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από το ξηρό δέρμα μόνοι σας.

Θεραπείες που βοηθούν στην επούλωση των σκασμένων φτέρνων

1. Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά χρησιμοποιώντας νερό που δεν είναι πολύ ζεστό. χλιαρό είναι το καλύτερο. Προσέχοντας να μην τρίψετε, χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαπούνι χωρίς άρωμα. Μπορείτε να τα μουλιάσετε αν θέλετε αλλά για λίγα λεπτά μόνο.

2. Ενυδατώστε τα πόδια σας: Αφού  κάνετε ντους, στεγνώστε τα πόδια σας και αλείψτε τα με λοσιόν ή κρέμα.

3. Κλειδώστε την υγρασία: Αφού  βάλετε  λοσιόν, αφήστε μερικά λεπτά να απορροφηθεί.

4. Φορέστε κάλτσες στο κρεβάτι: Τουλάχιστον για μερικά βράδυα.  Βάλτε λεπτές, 100% βαμβακερές κάλτσες για να διατηρήσετε την υγρασία στα πόδια σας ενώ κοιμάστε .

σκασμένες φτέρνες