Πώς ο εγκέφαλος αποτυπώνει τα όμορφα τοπία που βλέπουμε;

Η θέα ενός όμορφου τοπίου δημιουργεί διάφορα συναισθήματα χαράς, ευχαρίστησης ακόμη και συγκίνησης. Πώς όμως ο εγκέφαλος αποτυπώνει τις εικόνες αυτές και μετατρέπει τα οπτικά ερεθίσματα σε αισθητικές πληροφορίες; Γιατί θεωρούμε την κορυφή ενός χιονισμένου βουνό όμορφο τοπίο;

Μία ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Max Planck αποφάσισε να διερευνήσει αυτά τα ερωτήματα και να εξετάσει το πώς ένα οπτικό ερέθισμα προκαλεί συναισθηματική επίδραση.

Για την μελέτη, η ερευνητική ομάδα παρουσίασε καλλιτεχνικά βίντεο με τοπία σε 24 συμμετέχοντες. Χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Frontiers in Human Neuroscience.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Ilkay Isik:
«Θα περίμενε κανείς τα αισθητικά σήματα να περιορίζονται στα συστήματα «ανταμοιβής» του εγκεφάλου, αλλά τα εντοπίσαμε σε οπτικές περιοχές του εγκεφάλου, ενώ οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τα βίντεο».

Ο επίσης επικεφαλής συγγραφέας Edward Vessel αναφέρει, ότι αυτά τα σήματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια πρώιμη, στοιχειώδη μορφή αντίληψης για την ομορφιά:
«Όταν βλέπουμε κάτι πέρα από τις προσδοκίες μας, τα τοπικά τμήματα του εγκεφαλικού ιστού δημιουργούν μικρά «άτομα» θετικής επίδρασης. Ο συνδυασμός πολλών τέτοιων σημάτων έκπληξης σε όλο το οπτικό σύστημα μπορεί να προσφέρει μια αισθητικά ελκυστική εμπειρία».

Με τα ευρήματα αυτά, η μελέτη όχι μόνο συμβάλλει στην κατανόηση της αντίληψης της ομορφιάς, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να διευκρινιστεί πώς οι αλληλεπιδράσεις με το φυσικό περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση ευεξίας των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να έχουν πιθανές εφαρμογές σε διάφορους τομείς όπου η σχέση μεταξύ αντίληψης και συναισθήματος είναι σημαντική, όπως η κλινική υγειονομική περίθαλψη και η τεχνητή νοημοσύνη.

 

 

τεχνητή νοημοσύνηανθρώπινος εγκέφαλος