Πώς τα ακουστικά καθυστερούν την άνοια

Η χρήση ακουστικού βοηθήματος μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της άνοιας, επιβραδύνοντας τη γήρανση του εγκεφάλου κατά οκτώ χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση που έχει η απώλεια ακοής με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά δεν ήταν σαφές εάν η κώφωση ήταν σύμπτωμα της ασθένειας ή μια από τις αιτίες.

Τώρα μελέτη 4.372 ατόμων άνω των 50 ετών –  1.557 μερικώς κωφοί και 2.815 που ανέφεραν απώλεια ακοής, αλλά δεν φορούσαν ακουστικά – διαπίστωσε ότι η χρήση ακουστικού βοηθήματος φαίνεται να προστατεύει από τη μακροπρόθεσμη γήρανση του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας ότι η κώφωση μπορεί στην πραγματικότητα να επιφέρει ή να επιταχύνει την άνοια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη σε άλλο σημείο, αλλά και να σταματήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων, η οποία είναι γνωστό ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γνωστική παρακμή.

Όπως είπε  ο καθηγητής Clive Ballard, από το Πανεπιστήμιο Exeter (ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη με ερευνητές του King’s College του Λονδίνου), στο διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ, που γίνεται στο Los Angeles: “Μια υπόθεση είναι ότι, όταν τα αισθητήρια νευρικά κύτταρα, που συμμετέχουν στην ακοή, γίνονται δυσλειτουργικά, αυτό οδηγεί σε δυσλειτουργία και τα άλλα νεύρα, που αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο και αυτό μπορεί στη συνέχεια αργά να εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο καταρράκτη.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η απώλεια ακοής συμβάλλει στην κοινωνική απομόνωση ή στην κατάθλιψη, παράγοντες που γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με την άνοια”.

Μερίδα ειδικών χαρακτήρισε τα ευρήματα «συναρπαστικά» και πρότεινε τη χρήση ακουστικών σε όσους έχουν προβλήματα ακοής, προκειμένου να καθυστερήσει η άνοια.

Η Dr Anne Corbett από το Πανεπιστήμιο Exeter δήλωσε: “Η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η απώλεια ακοής συνδέεται με την απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας, της μνήμης και με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η χρήση ενός ακουστικού βοηθήματος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προστατεύσει τον εγκέφαλο. Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερες έρευνες και μια κλινική δοκιμή για να το δούμε στην πράξη”.

 

Αλτσχάιμεράνοιααπώλεια ακοής