Πώς θα αποδίδεται η δαπάνη για επίδομα τοκετού και εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι χρηματικές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη μαιευτική περίθαλψη και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να καλυφθούν από τον Οργανισμό σε περίπτωση που δεν επιλέγουν συμβεβλημένα θεραπευτήρια, προβλέπονται σε σχετική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Επίδομα τοκετού

Σε ότι αφορά το επίδομα τοκετού, σημειώνεται ότι η μαιευτική περίθαλψη καλύπτεται μέσω συμβάσεων με τους παρόχους υγείας που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Στην περίπτωση τοκετού στο σπίτι, δηλαδή εκτός δημοσίου μαιευτηρίου, ιδιωτικού συμβεβλημένου ή μη, καταβάλλεται αντί της μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 900 ευρώ, 1200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1600 ευρώ για τρίδυμη κύηση.

Σημειώνεται ότι τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 22 εβδομάδων.

Για τη χορήγηση επιδόματος τοκετού στο σπίτι χρειάζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού
  • Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 της άμεσα δικαιούχου, στην οποία θα δηλώνει ότι ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και δεν ακολούθησε νοσηλεία στο άμεσο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση έμμεσου μέλους, η δήλωση θα συμπληρώνεται από τον άμεσα δικαιούχο.
  • Βεβαίωση της μαίας ότι ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στο σπίτι
  • Απόδειξη παροχής υπηρεσιών, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος της μαίας.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αποζημιώνονται δαπάνες στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες, ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι τέσσερις ολοκληρωμένες προσπάθειες, αφού συμπληρωθεί ένα τετράμηνο από την προηγούμενη προσπάθεια.

Για τις ασφαλισμένες που υποβάλλονται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ωοληψία και εμβρυομεταφορά) που διενεργείται σε μη συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς, αποδίδεται σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο το ποσό των 352,16 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη ολοκληρωμένης προσπάθειας (μόνο ωοληψία ή μόνο εμβρυομεταφορά) αποδίδεται το μισό του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή ποσό 176,08 ευρώ.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδοση αποζημίωσης για την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι τα εξής:

  • Απόφαση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για τη διενέργεια αυτής
  • Βεβαίωση του θεράποντα γιατρού από την οποία θα προκύπτει ότι η ασφαλισμένη υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση ποιές φάσεις πραγματοποιήθηκαν (ωοληψία και εμβρυομεταφορά), καθώς και τις ημερομηνίες πραγματοποίησής τους.
  • Εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών, στην οποία θα αναφέρονται οι φάσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης (ωοληψία και εμβρυομεταφορά) που πραγματοποιήθηκαν.
εξωσωματική γονιμοποίησηεπίδομα τοκετούΕΟΠΥΥ