Πώς θα διαπιστώσετε αν περάσατε Covid -19  χωρίς να το καταλάβετε

Ο κοροναϊός που προκαλεί την COVID-19 γνωρίζουμε πια ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικός από ό,τι αρχικά πιστεύαμε. Γνωρίζουμε επίσης τις βαρύτατες επιπτώσεις του στον οργανισμό αλλά και το γεγονός πως πολλοί έχουν τον ιό χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα, λειτουργώντας έτσι ως μεταδότες στην κοινότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και αν κάποιος είναι τελείως ασυμπτωματικός, μπορεί να παρατηρηθούν ορισμένα σημεία, ενδεικτικά πιθανής λοίμωξης Covid-19.

Απλό κρυολόγημα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συνηθισμένο από το απλό κρυολόγημα, με τα γνωστά σε όλους συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά όμως πια θα πρέπει να εγείρουν την υποψία για λοίμωξη από κοροναϊό. Ένας τρόπος να αναγνωριστεί η διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πάνω από 2 εβδομάδες, σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα το οποίο διαρκεί συνήθως μόνο λίγες ημέρες.

Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτό συνήθως δεν είναι σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά σύνηθες σύμπτωμα λοίμωξης από κοροναϊό, χωρίς αυτό φυσικά να αποκλείει άλλα αίτια.

Επίμονος βήχας

Ο ξηρός βήχας που χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να υποχωρήσει, θα μπορούσε να ήταν σύμπτωμα της COVID-19. Η διαφορά από τον βήχα του απλού κρυολογήματος ή της γρίπης είναι πως στην Covid-19 ο βήχας θα είχε ξεκινήσει ήπια, αλλά στη συνέχεια θα υπήρχε επιδείνωση μέσα στις επόμενες 5 έως 7 ημέρες.

Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια

Από την αρχή της πανδημίας, το βασικό μήνυμα είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή επαφής με το πρόσωπο. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τα μάτια.  Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της λοίμωξης από κοροναϊό, χωρίς απαραίτητα βέβαια να αποκλείονται άλλες αιτίες.

Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος

Η Covid-19 μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχυκαρδία ή σφίξιμο στο στήθος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά την λοίμωξη, ακόμη και για 6 εβδομάδες σε σοβαρές περιπτώσεις.

Εξάντληση

Η έντονη εξάντληση αποτελεί βασικό σύμπτωμα της λοίμωξης από κοροναϊό. Εάν αισθανθήκατε για κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, πολύ έντονη κόπωση που δεν ανακουφίστηκε με ύπνο και ανάπαυση, τότε ίσως περάσατε Covid-19. Το αίσθημα αυτό μπορεί να παραμείνει για αρκετό διάστημα μετά την νόσο, όπως αναφέρουν ασθενείς.

Απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης

Σχεδόν το 80% των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, αντιμετώπισαν απώλεια οσμής ή/και γεύσης.

Έχετε κάτι από τα παραπάνω; Απευθυνθείτε στον ιατρό σας

Φυσικά και τα παραπάνω συμπτώματα δεν αποτελούν απόλυτα ενδείξεις λοίμωξης από τον κοροναϊό. Ωστόσο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, είναι συνετό εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά να απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Εκείνος γνωρίζει εάν τα συμπτώματα παραπέμπουν σε λοίμωξη από κοροναϊό ή σχετίζονται με κάποια άλλη αιτία. Πιθανόν ο ιατρός σας να σας παραπέμψει για διενέργεια ενός τεστ αντισωμάτων, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχετε περάσει την λοίμωξη

 

κορονοϊός