Πώς θα έρθει το τέλος της πανδημίας; Ένας λοιμωξιολόγος από το Βέλγιο απαντά (Video)

Πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμού μετακινήσεων και απομόνωσης, όσο διαρκεί η μάχη απέναντι στον κοροναϊό.

Ο Βέλγος λοιμωξιολόγος Guido Vanham, πρώην Διεθυντής Λοιμωξιολογίας στο Institute for Tropical Medicine στο Antwerp, Βέλγιο, απαντά μέσω βίντεο στην πιο κρίσιμη ερώτηση: Πώς θα λήξει η πανδημία; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το τέλος της;

Όπως επισημαίνει στο βίντεο: «Η πανδημία μάλλον δεν θα λήξει ποτέ, με την έννοια πως αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει εκτός αν τον εξολοθρεύσουμε. Και ο μόνος τρόπος να εξαφανιστεί ένας τέτοιος ιός είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο θα διανεμηθεί σε κάθε άνθρωπο του κόσμου».

Προσθέτει επίσης πως «Ο ιός ανήκει σε μία οικογένεια ιών, τους κοροναϊούς και ένα σημαντικό ερώτημα είναι το κατά πόσο θα συμπεριφερθεί όπως τα υπόλοιπα μέλη αυτής της οικογένειας. Ενδέχεται να εμφανίζεται εποχιακά – περισσότερο τον χειμώνα, την άνοιξη και το φθινόπωρο και λιγότερο το καλοκαίρι».

Σχετικά με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν το τέλος της πανδημίας, αναφέρει πως «Το πρώτο φυσικά που γνωρίζουμε, είναι η πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του ιού. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό αλλά είναι κρίσιμο, είναι η «δόση» του ιού που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λοίμωξη. Αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί, έως ότου αρχίσουν να εφαρμόζονται πειραματικά εμβόλια».

Δείτε το βίντεο με την αναλυτική συνέντευξη:

 

Πηγή: World Economic Forum

Δείτε επίσης: Πώς η καραντίνα έχει επηρεάσει τις σχέσεις των ζευγαριών;

ΚοροναϊόςCovid-19πανδημία