Πως το αυξημένο άγχος συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό μας

Οι περισσότερα άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος που πολλές φορές τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μας, κατά τη διάρκεια έντονου άγχους, είναι η αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό μας.

Η αύξηση αυτή βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής μέσω της αποδυνάμωσης μερικών αντισωμάτων που μπορούν να την προκαλέσουν ή να την αυξήσουν. Έχει, επίσης, αποδειχτεί, ότι η κορτιζόλη ενεργοποιεί την φυσική ανοσία.

Η κορτιζόλη όμως είναι χρήσιμη μόνο σε μικρές δόσεις. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε παρατεταμένο άγχος, το σώμα χρειάζεται αυτά τα Τ-κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια, που δυστυχώς, η κορτιζόλη εξακολουθεί να τα καταστέλλει, αποδυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα με την πάροδο του χρόνου.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι μπορεί να αρρωστήσουμε, το κύριο πρόβλημα είναι ότι μόλις κάποιο μικρόβιο εισέλθει στο σώμα μας, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και να το αντιμετωπίσει αλλά και να αναρρώσουμε πλήρως.

Το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία έχει καταστείλει η κορτιζόλη, προκειμένου να επιτεθεί στον ιό. Γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο για το σώμα μας να ανταπεξέλθει σε τέτοιους κινδύνους, καθώς το άγχος “χτυπάει” το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πηγή: http://www.calmclinic.com

ανοσοποιητικόαυξημένο άγχος