Πώς το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για Covid19? Στοιχεία από νέα έρευνα

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν αυξημένο στρες, άγχος και κατάθλιψη κατά την έναρξη της πανδημίας, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από το Covid-19.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine, διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη ψυχολογική δυσφορία κατά την αρχική φάση της πανδημίας σχετιζόταν σημαντικά με τους συμμετέχοντες που ανέφεραν αργότερα λοίμωξη από SARS-CoV-2, μεγαλύτερο αριθμό συμπτωμάτων και επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα.
Η καθηγήτρια Kavita Vedhara στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ηγήθηκε της μελέτης, μαζί με συναδέλφους της από το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος και η κοινωνική υποστήριξη, σχετίζονται με αυξημένη ευαισθησία σε ιογενείς αναπνευστικές νόσους και πιο σοβαρά συμπτώματα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 υπήρξε καλά τεκμηριωμένη επιδείνωση της ψυχολογικής ευεξίας και αυξημένη κοινωνική απομόνωση. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον τα άτομα που αντιμετώπισαν αυτές τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από το Covid-19 και/ή να εμφανίσουν συμπτώματα.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων διεξήγαγε μια μελέτη παρατήρησης σε σχεδόν 1.100 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν έρευνες κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2020 και αυτοαναφέρθηκαν στη συχνότητα μόλυνσης από το Covid-19 και στην εμπειρία συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα παλινδρόμησης για τη διερεύνηση αυτών των σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικούς και επαγγελματικούς παράγοντες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λοίμωξη και τα συμπτώματα Covid-19 ήταν συχνότερα μεταξύ εκείνων που βίωναν αυξημένη ψυχολογική δυσφορία.
Ο καθηγητής Vedhara λέει: “Η σημασία της εργασίας έγκειται στο ότι ανατρέπει τη συζήτηση σχετικά με τις πτυχές της ψυχικής υγείας της πανδημίας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το αυξημένο στρες, το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι μόνο συνέπειες της διαβίωσης με την πανδημία, αλλά μπορεί επίσης να είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να κολλήσουμε και SARS-CoV-2.
“Χρειάζεται τώρα περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν και πώς θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική δημόσιας υγείας ώστε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι πιο αγχωμένοι άνθρωποι στις κοινότητές μας φαίνεται να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από το Covid-19”.
άγχοςfront-storiesCovid19κατάθλιψη