Πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την απώλεια βάρους

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ικανότητα απώλειας βάρους στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο mSystems, ένα περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μικροβιολογία.

“Το μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να βοηθήσει ή να επιβραδύνει την απώλεια βάρους και αυτό δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει κανείς το μικροβίωμα του εντέρου ώστε να επηρεάσει την απώλεια βάρους”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christian Diener, Ph.D., ερευνητής στο Ινστιτούτο Systems Biology στο Σιάτλ, Ουάσινγκτον.

Για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, ο Δρ Diener και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων που συμμετείχαν σε μια μελέτη παρέμβασης στον τρόπο ζωής. Αντί για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης, αυτή η παρέμβαση περιελάμβανε ένα εμπορικό πρόγραμμα προπόνησης σε συνδυασμό με συμβουλές διαιτολόγου και προπονητή. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 48 άτομα που έχασαν περισσότερο από το 1% του σωματικού τους βάρους ανά μήνα σε διάστημα 6 έως 12 μηνών και σε 57 άτομα που δεν έχασαν βάρος και είχαν σταθερό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) την ίδια περίοδο. Οι ερευνητές βασίστηκαν στη μεταγονιδιωματική, τη μελέτη του γενετικού υλικού που ανακτήθηκε από δείγματα αίματος και κοπράνων. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε μεταβολίτες αίματος, πρωτεΐνες αίματος, κλινικά εργαστήρια, και συμπληρώθηακαν διατροφικά ερωτηματολόγια και αναλύθηκε το μικροβίωμα του εντέρου στις δύο ομάδες.

Μετά τον έλεγχο της ηλικίας, του φύλου και του αρχικού ΔΜΣ, οι ερευνητές εντόπισαν 31 βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά των κοπράνων που σχετίζονται με τις αποκρίσεις απώλειας βάρους. Αυτά περιελάμβαναν σύνθετα γονίδια αποικοδόμησης πολυσακχαρίτη και πρωτεΐνης, γονίδια απόκρισης στρες, γονίδια που σχετίζονται με την αναπνοή, γονίδια σύνθεσης κυτταρικού τοιχώματος και ρυθμούς αντιγραφής βακτηρίων στο έντερο. Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι η ικανότητα του μικροβιώματος του εντέρου να διασπά το άμυλο αυξήθηκε σε άτομα που δεν έχασαν βάρος. Ένα άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι τα γονίδια που βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν γρηγορότερα, να πολλαπλασιαστούν, να αναπαραχθούν και να σχηματίσουν κυτταρικά τοιχώματα αυξήθηκαν σε άτομα που έχασαν περισσότερο βάρος.

«Πριν από αυτή τη μελέτη, γνωρίζαμε ότι η σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο ήταν διαφορετική σε παχύσαρκα άτομα από ό, τι σε άτομα που δεν ήταν παχύσαρκα, αλλά τώρα είδαμε ότι υπάρχει ένα διαφορετικό σύνολο γονιδίων που κωδικοποιούνται στα βακτήρια στο έντερο μας που ανταποκρίνεται επίσης στις παρεμβάσεις απώλειας βάρους », δήλωσε ο Δρ Diener. «Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την απώλεια βάρους».

Η έρευνα έχει ήδη δείξει ότι αν αλλάξετε τη διατροφή σας, μπορείτε να αλλάξετε τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο σας. Σύμφωνα με τον Δρ Diener, εάν κάποιος έχει μια σύνθεση βακτηριακών γονιδίων στο έντερο που παρέχει αντίσταση στην απώλεια βάρους, τότε ίσως η μεταβολή της χλωρίδας του εντέρου, μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή αυτής της αντίστασης.

μικροβίωμα του εντέρουαπώλεια βάρουςfront-stories