Πώς το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αναμονές και ράντζα στα νοσοκομεία

Σε δύο επίπεδα κινείται ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στα νοσοκομεία με μείωση των αναμονών και των ράντζων που αναπτύσσονται στις εφημερίες, ειδικά στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η αναδιαμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μπαίνει στις προτεραιότητες της οδού Αριστοτέλους για τη νέα χρονιά. Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών και είναι αυτά στα οποία η προσέλευση στα Επείγοντα είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Ευαγγελισμός αλλά και το νοσοκομείο “Αττικόν” που δέχεται μεγάλο βάρος και σε κάθε εφημερία του αναπτύσσονται περί τα 90 ράντζα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι), γίνεται προσπάθεια για ανάπτυξη επιπλέον κλινών και συνδρομή από άλλες δομές. Ο σχεδιασμός ειδικά για το “Αττικόν” περιλαμβάνει επιπλέον 50 κλίνες σε διάστημα έξι μηνών, με την ανάπτυξη των οποίων θα υπάρξει σαφέστατη βελτίωση στο χρόνιο πρόβλημα των ράντζων στους διαδρόμους, έξω από τις κλινικές.

Οσον αφορά στη συνεργασία με άλλες δομές, σκοπός είναι η ανακατανομή του βάρους με άλλα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του νοσοκομείου “Αττικόν” εξετάζεται να δοθεί .. χείρα βοηθείας από το νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα” όπου έχει ανακαινισθεί μια κλινική με 52 κλίνες.

Οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχουν ήδη ξεκινήσει όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές. Στο νοσοκομείο Αθηνών “Γ.Γεννηματάς” τα ΤΕΠ ανακαινίσθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Λάτση και έχουν ήδη δοθεί στους ασθενείς, παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, με τη νέα χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η ανακαίνιση των ΤΕΠ του Ευαγγελισμού, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αλλάζει ο τρόπος εφημέρευσης

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, υπό εξέταση είναι αλλαγές στον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων προκειμένου να μετριαστεί η πίεση προς συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Οι δυνατότητες που υπάρχουν για την εκ νέου διαμόρφωση των ομάδων εφημερίας συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την “πληγή” των ράντζων στα νοσοκομεία. “Προσπαθούμε αυτά τα νοσοκομεία (σ.σ τα μεγάλα που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση) να τα ενισχύσουμε και να έχουν μεγαλύτερη δύναμη”, σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πλεύρης.

Στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στοχεύει και η ανάπτυξη του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και η πλήρης λειτουργία του προσωπικού γιατρού. Το πρώτο εξάμηνο που έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος γιατρός έχει καλυφθεί με προσωπικό γιατρό το 55% του πληθυσμού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο ραντεβού.

 

νοσοκομείαράντζαεφημερίες νοσοκομείωνΤΕΠ